Cărțile care ne marchează adolescența au toate șansele să ne urmărească întreaga viață. Fie că le-am citit sub un nuc, în curtea bunicilor sau pe furiș, în timpul orelor, am pregătit o listă de cărți care vă vor face să zâmbiți în prag de weekend.
Charles Dickens – “Marile speranţe”
Lucrările lui Charles Dickens au dat frâu liber imaginaţiei adolescenţilor din lumea întreagă, graţie personajelor fascinante din fiecare roman al său. Vă mai amintiţi de micuţul Pip şi aventurile sale învăluite în mister şi dramă? O carte ce ne poartă pe străzile murdare ale Londrei şi mai ales, o lucrare ce oferă lecţii de viaţă importante fiecărui adolescent.
J.K. Rowling – Seria Harry Potter
Prima carte a fost publicată în 1997, iar nebunia în jurul lui Harry a început odată cu prima ecranizare. Pe scurt, avem o carte magică la propriu, mister, dramă, multă aventură şi mai ales umor tipic britanic, să nu uităm de personajele fantastice. Un deliciu pentru imaginaţia fiecăruia, indiferent de vârstă.
De ce să citim cartea? E simplu, universul creat de J.K Rowling poate arăta aşa cum ne dorim noi, lăsând în urmă limitările impuse de film. Dacă nu mai eşti adolescent, ia o mică pauză de la viaţa de adult şi revino timp de opt volume la libertatea oferită de adolescenţă.
Alexandre Dumas – Cei trei muschetari
Cine nu s-a visat cel puţin o dată în viaţă muschetar sau soţie de muschetar, în cazul doamnelor? Părăsim puţin tărâmul britanic şi ne întâlnim cu d’Artagnan, Athos, Porthos şi Aramis, cei patru muşchetari ai lui Dumas. Ne aventurăm alături de d’Artagnan prin Franţa perioadei renascentiste unde avem parte de scene de luptă cu cavaleri, trădări şi dragoste.
Spre deosebire de cărţile anterioare, în scrierile lui Dumas avem parte de mai mult suspans, personaje reale şi romantism.
William Golding – Împăratul muştelor
Romanul britanicului William Golding (n.r. premiat cu premiul Nobel pentru literatură în 1983) a devenit un simbl al literaturii din secolul XX. Faţă de titlurile de mai sus, este un roman dur, iar tema principală gravitează în jurul “răului” care se manifestă în oameni încă de la vârste fragede.
Scrisă într-un stil uşor de înteles în ciuda tematicii, este o carte moralizatoare, care pune problema binelui și a răului. Cartea este inclusă în lista lecturilor obligatorii a elevilor americani.
Roald Dahl – Charlie şi Fabrica de Ciocolată
Rămânem în peisajul fantastic tipc britanic, dar renunţăm la magie în detrimentul râurilor de ciocolată. Roald Dahl a reuşit să fascineze o lume întreagă cu povestea sa despre micul Charlie, un copil amărât, ce trăieşte alături de părinţii săi depăşiţi de greutăţile zilnice şi cei patru bunici într-o căsuţă amărâtă.
Este o carte frumoasă, plină de culoare cu situaţii amuzante, puse în antiteză. Autorul încearcă să imprime cititorului ideea de umanitate:din puţinul tău încearcă să oferi şi altuia mai puţin fericit.
Constantin Chiriţă – Cireşarii
O serie de volume memorabile, ce nu pot lipsi din lista de lectură a adolescenţilor. Dacă le-ați citit, sigur vă amintiți cu nostalgie de aventurile lui Tic, Victor, Lucia, Ursu, Maria, Dan, Ionel și cățelul Țombi, de căutarea fetei în alb, de explorarea Peșterii Negre sau de prețioasele statuete de Tanagra.
Romanul lui Constantin Chiriță a devenit rapid un bestseller și a lansat la vremea lui, în rândul adolescenților din România, o adevărată frenezie a expedițiilor.
J.D. Salinger – De veghe în lanul de secară
De această dată avem un roman modern, alert,. J.D. Salinger ne oferă un tânăr personaj rebel, diferit, care se confruntă cu problemele create de o societate închistată în norme.
Suntem purtaţi pe străzile New York-ului anilor ’50 chiar de rebelul protagonist, care îşi spune povestea la persoana I, din postura de narator. Este o carte despre acceptare şi regăsirea de sine a unui adolescent care se confruntă cu tipicele crize de personalitate ale vârstei.
Mircea Eliade – Romanul adolescentului miop
Apărut în 1928, “Romanul adolescentului miop” este o carte de referinţă în literatura românească şi primul roman al lui Mircea Eliade. Este interesant, că avem şansa să fim transpuşi în viaţa marelui Eliade, fiind un roman autobiografic.
Chiar dacă este opusul tipului rebel al lui Salinger, tânărul Mircea, pasionat de lectură, se confruntă și el cu problemele specifice adolescenței.
Ionel Teodoreanu – La Medeleni
Cele trei volume scrise de Ionel Teodoreanu fascinează cititorul atât prin felul în care este scrisă cartea, cât şi prin felul cum este construită acţiunea. Nu ai cum să le uiţi pe cele trei personaje: Olguţa, Monica şi Dănuţ.
Este o lucrare interesantă prin modul cum evoluează cei trei protagonişti. În primul volum, autorul îi surprinde în perioada copilăriei, urmând în volumul al doilea să trecem prin adolescenţa lor. Al treilea volum povestește viațacelor trei eroi aflaţi la vârsta maturităţii, perioadă care îi supune la cele mai dificile încercări.
Părăsim continentul european şi ajungem tocmai în Vestul Sălbatic american. Karl May, german de origine, ne fascinează cu poveştile sale despre piele roşii, cu care a avut de a face în numeroasele sale călătorii în noul continent.
Romanul, asemenea filmelor western, abundă în acţiune şi suspans, iar personajele sale au fost îndragite de sute de generaţii de adolescenţi. Winnetou este personajul central al cărţii, iar lectura pare să fie o autobiografie, din momentul în care autorul, naratorul şi personajul sunt una şi aceeaşi voce.
Vouă ce cărți v-au marcat adolescența? Aveți completări?
Radu Tudoran Retragerea fara torte
Mihail Sebastian Accidentul , Orasul cu salcami
sunt doar cateva exemple din literatura romana.
Lorelei – Ionel Teodoreanu;
Am citit Ciresarii, Cei trei muschetari, si Marile sperante pana la pubertate, astfel incat consider ca lecturile adolescentilor din zilele noastre sunt putin diferite fata de cele care erau mai demult. As mai adauga Calugarita de Denis Diderot, Povestirea cameristei de Margaret Atwood, 1984 si Ferma animalelor de George Orwell, precum si Delirul si Viata ca o prada de Marin Preda.
Felicitari pentru initiativa, domnule Mihailescu, ma bucur enorm ca pot sa va urmaresc online, deoarece am renuntat la televizor in urma cu mai bine de trei ani (din cauza calitatii slabe a programelor).
Hector Malot – Singur pe lume
Jules Verne – Insula misterioasa
Robin Hood si Frankestein …..la 12 ani nu am putut sa le las din mana ! Lecturi de vacanta care m-au fermecat pur si simplu !!! Micul print e fermecator ….nu-l uitati !
Frumoasă listă ! Regăsesc în ea romane dragi mie, pe care acum ceva timp le-am ”savurat”. Aș mai adăuga câteva titluri , care fac parte din cărțile sufletului meu și pe care le-aș reciti oricând cu aceeași plăcere, : ”Lorelei”-Ionel Teodoreanu; , ”Maitreyi”-Mircea Eliade,, ”Mândrie și prejudecată”-Jane Austen, ”Adam și Eva”-Liviu Rebreanu, ”Roșu și negru” =Stendhal, ”Portretul lui Dorian Gray”-Oscar Wilde.. ”La răscruce de vânturi”-Emily Bronte..
Misterul camerei galbene, Ascensor spre eșafod, Crimă și pedeapsă,
Contele de Monte Cristo
La Medeleni
Aventurile lui Tom Sawyer
Uneori cind sint prea Trista rasfoiesc ultimele doua desi am trecut de mult de virsta …..
Coliba unchiului Tom
Changi
Fratii Karamazov si
Insula misterioasa
Cartile lui Drumes, Europolis a lui Jean Bart, Panza de paianjen de Cella Serghi, …ar mai fi si altele.
“Cititorul din pestera” de Rui Zink.
Singur pe lume – Hector Malot
Micul print – Antoine de Saint-Exupery
Carte pentru tineret – O. Baltaceanu
O carte care m-a făcut sa ma analizez, să mă văd asa cum eram si cum nu eram (dar mi-as fi dorit să fiu…): “Băieții din strada Pal ” de Molnar Ferenc. Am recitit-o la maturitate, sub influența emoțiilor din amintire si mi-a placut la fel de mult.
Micul print – Exupery, cartea pe care am citit-o pentru prima dată pe la 20 de ani dar pe care o recitesc anual.
Emil di detectivii.toti muschetarii lui Dumas,Cismigiu &comp,La medeleni
Cărarea pierdută de Alain Fournier, Invitație la vals de Mihail Drumeș, O vară de răscruce de Truman Capote,…… Lista poate continua…
Ionel teodoreanu- La Medeleni
Legături primejdioase- Choderlos de Laclos
Henriette Yvonne Stahl- Între zi şi noapte
Marin Preda- Delirul
Camil Petrescu- Patul lui Procust
u.s.w.
Secretul Doctorului Honigberger – Mircea Eliade. Pot sa spun si ce carti nu am suferit: Jules Verne si Micul Print.
“Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu mi-a marcat adolescența. Mai precis, sfârșitul ei.
“Elevul Dima dintr-a șaptea”
Seria “Cavalerii” de Ioan Dan
Off!!! Cata nostalgie!!! La Medeleni! Invitatie la vals! Singur pe lume! Panza de paianjen!! Jane Eyre!! Si multe alte romane! Foarte multe!!!
Am citit Singur pe lume de Hector Malot in clasa a IV-a, apoi Micul Print, Aventurile lui Tom Sawyer, cat de multe am avut ocazia din seria lui Jules Verne, Ultimul mohican si seria cu Old Shuterhand, Coliba unchiului Tom, La Medeleni, Ciresarii, si pe la 17 ani am cetit Changi, Shogun, Numele Trandafirului, Pendulul lui Foucault….., si as aam inceput sa cetesc Dostoievski, asta vorbind de beletristica recunoscuta ca fiind de calitate, pentru ca am implinit 15 ani la inceputul lui 1990 si a urmat o explozie de editari de carti in limba romana in acea perioada, iar eu fiind tanar teribil am cetit fara discernamant destul de multe ciudatenii.
Nu prea stiu ce sa spun de versiunea mai noua de adolescent roman care are ocazia sa citeasca si o face sau nu…… (iar atunci cand o face ce gen si autori alege….., am impresia ca “terbilul” este masura dupa care se ghideaza, mai nou nu prea avem loc pentru firesc in viata noastra)
Regăsesc cu emoție în lista voastră și în comentariile de aici multe titluri dragi.
Contribui și eu adăugând: Mândrie și Prejudecată, Quo vadis, Pânja de păianjen, seria Cavalerilor lui Ioan Dan…
Coliba unchiului Tom -Harriet Beecher Stowe
Comedia umana-Honore de Balzac
În copilărie am fost fascinată de „Poveștile nemuritoare”, astfel că ajunsesem să citesc cam toate volumele apărute pe piață. Apoi am descoperit cărțile lui Jules Verne (variantele repovestite pentru copii), „Laleaua neagră, „Cele două Diane”, „Cei trei mușchetari”, „Răpit de pirați”, „Micul Lord Fauntleroy”, „Buratino”, poveștile fraților Grimm și ale lui Hans Christian Andersen, „David Copperfield”, „Oliver Twist”, și lista poate continua. Copilăria mea a fost presărată de foarte multe cărţi bune, din fericire. 🙂
Aventurile lui Tom Sawyer
Singur pe lume
Concert din muzica de Bach – Hortensia Papadat Bengescu, Ion – Liviu Rebreanu
Sa ucizi o pasare cintatoare, proza americana-Capote, Bellow, SteinbekA, si mai erau politismele din colectia Enigma-somnul de veci, substituirea….da, carte , domnule! Cui ii pasa de comunism cind avea in mina sanviciuri cu diamante?! Avea drrptate Patapievici: lectura, pritenii, muzica ne au salvat de sminteala comunista….
Un veac de singuratate de Gabriel Garcia Marquez, Poeme de Marin Sorescu, Serenada la trompeta de Sanziana Pop, Foamea de Knut Hamsun, 9 povestiri de Salinger, Oras patriarhal de Cezar Petrescu, Otavă de Jean Giono
Aaaa,Adam si Eva lui Rebreanu, m-a introdus in teoria reincarnarii si Lorelei de Teodoreanu,m-a invatat ca iubirea poate sa doara,Karl May m-a facut sa visez la spatii nesfarsite ,iar Muschetarii lui Dumas la prietenia durabila…
Sa ucizi o pasare cantatoare,
Toate panzele sus!
Jane Eyre,
La rascruce de vanturi
Robinson Crusoe – Daniel Defoe