Pornind de la fapte reale și perioade care au marcat istoria, scriitorii recreează unele vremuri care au schimbat omenirea, iar romanele de ficțiune istorică sunt, de cele mai multe ori, adevărate lecții de viață. Cele 10 cărți de mai jos te vor ghida prin trecut și te vor ajuta să înțelegi mai bine care a fost viața sclavilor sau prin ce au trecut evreii în timpul Holocaustului.

10 cărți care te vor ajuta să înțelegi mai bine trecutulKen Follett este un autor care a vândut peste 150 de milioane de exemplare ale romanelor thriller și istorice pe care le-a scris de-a lungul timpului, iar 8 dintre ele au reușit performanța de a fi pe locul 1 în topul celor mai bine vândute cărți realizat de New York Times. Acțiunea romanului istoric Stâlpii pământului, publicat în 1989, se desfășoară în secolul al XII-lea și are în centrul atenției construcția unei catedrale din orașul fictiv Kingsbridge. Interesant este felul în care a luat naștere această carte. Înainte de a se apuca de scris, autorul nu avea habar de mulți termeni care descriu clădirile, dar avea nevoie de ei pentru a da credibilitate romanelor sale, așa că a citit câteva cărți despre arhitectură și a devenit tot mai interesat de catedrale. Obișnuia să meargă într-un oraș, să se cazeze la un hotel și să petreacă timp analizând catedralele și aflând lucruri noi despre ele. După cum a povestit el, „nu a trecut multă vreme și m-am gândit să canalizez tot acest entuziasm într-un roman”. Curioși ce a ieșit? Îl găsiți aici.z

Coloana de foc, cea mai nouă carte scrisă de Ken Follett, va fi disponibilă în curând. Pentru a fi sigur că ești printre primii care o vor citi, o poți precomanda aici.

10 cărți care te vor ajuta să înțelegi mai bine trecutulCălătoarea, prima carte dintr-o serie de opt scrise de Diana Gabaldon, îmbină cu succes ficțiunea istorică cu o mulțime de alte stiluri, printre care romance, aventuri și chiar SF. Publicat în 1991, romanul este construit în jurul sorei medicale Claire Randall care călătorește în timp până în secolul al XVIII-lea. Primejdii, conspirații, decizii dificile și multă pasiune, toate acestea transformă cartea Dianei Gabaldon într-una greu de lăsat din mâini.

10 cărți care te vor ajuta să înțelegi mai bine trecutulUn scriitor al cărui talent este confirmat și de numeroasele premii cu care a fost distins, printre care și un Pulitzer în 2015, o carte tradusă în peste 40 de limbi și o structură labirintică pusă în pagină magistral, Toată lumina pe care nu o putem vedea, de Anthony Doerr, vorbește despre cât sunt de importante solidaritatea și iubirea aproapelui. Așa cum concluziona criticul literar Dan C. Mihăilescu, „copilăria, inocența reușesc întotdeauna prin arderea lor să transfigureze orice fel de oroare a istoriei”. Despre ce orori este vorba în roman? Despre traumele trăite, pe de o parte, de Marie-Laure, o fetiță oarbă, de origine franceză, al cărei tată este arestat și dus în lagăr, și Werner, un orfan de origine germană, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

10 cărți care te vor ajuta să înțelegi mai bine trecutulCurioși să aflați cum este o carte la care s-a muncit timp de trei ani și care a fost revizuită de peste 200 de ori? Atunci trebuie să citiți impresionantul roman al lui Markus Zusak, Hoțul de cărți. Vândută în peste 8 milioane de exemplare în întreaga lume și tradusă în 30 de limbi, cartea lui Zusak este o poveste emoționantă despre umanitate și prietenie, două calități care reușesc să supraviețuiască în timpul unei perioade negre din istorie.

Atât tatăl lui Markus, de origine austriacă, cât și mama lui, de origine germană, au fost marcați de cel de-al Doilea Război Mondial, așa că autorul a mărturisit că acest roman este diferit de tot ceea ce a mai scris înaintea lui. El este inspirat de poveștile pe care părinții i le-au spus atunci când era mic din vremea războiului, așa cum s-a văzut el din Munchen și Viena. Două i-au rămas întipărite clar în minte: bombardarea orașului Munchen și momentul în care evreii au trecut prin orașul mamei sale în drumul lor spre lagărul de concentrare de la Dachau. Cum sunt ele redate în carte, vedeți aici:

10 cărți care te vor ajuta să înțelegi mai bine trecutulTot o ficțiune istorică inspirată de chinurile prin care au trecut evreii închiși în lagăre în timpul celui de-al Doilea Război Mondial este și romanul Băiatul cu pijamale în dungi, de John Boyne. Bruno, personajul principal, este doar un băiețel care vrea să își facă noi prieteni și să se joace atunci când tatăl lui este avansat și, odată cu slujba foarte importantă, toată familia trebuie să se mute departe. În mod ciudat, Bruno observă că, deși apăsătoare și anostă, casa lor este singura locuință adevărată, în timp ce restul oamenilor, îmbrăcați în pijamale în dungi, trăiesc dincolo de garduri cu sârmă ghimpată.

10 cărți care te vor ajuta să înțelegi mai bine trecutulUn alt roman cu un impact puternic este Parfumul, de Patrick Suskind. Franța, secolul al XVIII-lea. Un orfan neiubit, născut însă cu un simț olfactiv ieșit din comun, Jean-Baptiste Grennouille, devine parfumier, însă în scurt timp se transformă în criminal. Romanul explorează implicațiile emoționale pe care le poate avea fiecare miros în parte. Succesul cărții este uriaș: a fost tradusă în 49 de limbi și a fost vândută în peste 20 de milioane de exemplare în întreaga lume.

10 cărți care te vor ajuta să înțelegi mai bine trecutulÎntre 1854 și 1929, peste 250.000 de copii orfani, abandonați sau fără casă au fost transportați cu așa-numitul tren al orfanilor din orașele din estul Statelor Unite ale Americii către vestul mijlociu american, din dorința de a le oferi șansa unui trai mai bun. Unii dintre ei au fost adoptați și au avut parte de o viață împlinită, alții au îndurat lipsuri și abuzuri. Pornind de la aceste fapte, Christina Baker Kline a scris romanul Trenul orfanilor, care spune povestea unei fetițe rămase singură pe lume, dar care e, de fapt, povestea generală a acestor copii, deveniți adulți măcinați de sentimentele de abandon, dezrădăcinare, dar și de întrebarea „cine sunt eu?”. Nu în ultimul rând, cartea vorbește despre puterea noastră de adaptare, și, până la urmă, despre speranță.

10 cărți care te vor ajuta să înțelegi mai bine trecutulAlice Walker a câștigat cu romanul Culoarea purpurie Premiul Pulitzer pentru ficțiune. Celie, o adolescentă de 14 ani, îndură abuzuri și răutăți în Georgia începutului de secol al XX-lea. Singura ei alinare o reprezintă scrisorile pe care i le scrie zilnic lui Dumnezeu, în care îi descrie întâmplările prin care trece. Obligată să se căsătorească cu un bărbat pe care nu îl iubește, tânăra se va îndrăgosti de Scumpi, nimeni alta decât amanta soțului ei, singura persoană care se poartă frumos cu ea. Cartea, un bildungsroman extraordinar, este unul dintre cele mai importante romane americane.

10 cărți care te vor ajuta să înțelegi mai bine trecutulTot o carte câștigătoare a premiului Pulitzer pentru literatură este și Preaiubita, de Toni Morrison, autoare distinsă cu Premiul Nobel pentru Literatură. Romanul redă atrocitățile la care au fost supuși sclavii prin intermediul personajului principal, Sethe, o sclavă fugară care încearcă să-și găsească liniștea alături de familia ei.

10 cărți care te vor ajuta să înțelegi mai bine trecutulCât de mult i-a surâs de fapt destinul Elizei Sommers, eroina Isabellei Allende din Fiica norocului? Te convingi singur dacă îți comanzi cartea de aici.

În Valparaiso, Eliza Sommers este abandonată în fața casei unei familii bogate, care o îngrijește așa cum se pricepe mai bine. Dragostea pentru un bărbat fascinat de aur o va face pe tânăra Eliza să plece în căutarea lui și să străbată California, iar în drumul ei va descoperi universul magic al indienilor, plin de vrăjitorii și descântece.