Poate fi, uneori, o adevărată provocare să începi o carte pe care ai vrut de multe ori să o citești. Ești entuziasmat și nu pui la socoteală multele pagini dintre copertele respectivului volum. Începi cartea, dar observi la un moment dat că nu ai avansat mai deloc. Entuziasmul se transformă în frustrare și, aproape fără să-ți dai seama, lași cartea uitată într-un colț, știind că n-o s-o mai reiei prea curând. Uneori avem nevoie de cărți pe care să le citim pe nerăsuflate, într-o seară sau în timpul unei călătorii, în metrou sau într-o sală de așteptare.

Mai jos, vă prezentăm o serie de cărți scurte și foarte interesante, care să vă ostoiască dorul de lectură și să vă redea încrederea în povești și cuvinte. Nu este necesar ca o carte să cocoșeze, la propriu, ca să răscolească ceva în noi sau să ne pună pe gânduri. Esențe tari se găsesc și în așa-numitele cărți de buzunar, ca o licoare foarte concentrată într-o sticluță. Dacă v-ați gândit deja la cărți scurte ca Mantaua lui Gogol sau Micul Prinț, vă vom surpinde în continuare cu alte titluri la fel de bune, pe care nu veți ști când le-ați început și când le-ați terminat.

Cărți scurte

O carte despre cărți, Fahrenheit 451 cuprinde un viitor post-literatură care le dă fiori tuturor bibliofililor. Un roman care vorbește despre arderea cărților, considerate responsabile pentru nefericirea oamenilor, vă va ține cu siguranță în priză mai ales pentru că, la multe decenii de la publicarea sa, încă își șochează cititorii. Timp estimat de lectură: 2h30’.

O poveste ca o fabulă, Bătrânul și marea de Ernest Hemingway, abordează teme profunde ca înfrângerea sau curajul, triumful și pierderea, transformând acest volum într-un clasic al secolului 20. De citit în aproape 2 ore.

Surprinzătoare chiar și la câteva mii de ani de când a fost scrisă, Arta războiului de Sun Tzu a fost elaborată de un strateg militar, foarte versat pe câmpul de luptă, dar și pe tărâmul ideilor. Cartea a devenit un bestseller pentru că s-a dovedit teribil de relevantă în finanțe și marketing. Lectura acestei cărți va lua aproximativ 50 de minute.

Câștigătoare a unui premiu prestigios (Man Booker), Sentimentul unui sfârșit de Julian Barns te pune față-n față cu tine însuți, cu întrebările și temerile tale cele mai adânci. În ciuda spațiului restrâns în care se desfășoară, nedumeririle despre memorie, amintiri și îmbătrânire nu sunt niciodată ușor de digerat. Timp estimat de lectură: 2h30’.

Oameni din Dublin este o colecție de proză scurtă în care James Joyce povestește despre viața clasei de mijloc irlandeze a începutului de secol 20. Fiecare povestire are o structură asemănătoare, personajele trecând printr-un soi de iluminare sau moment magic care le limpezește existența. Carte de citit în aproape 2 ore.

Una dintre cele mai citite parabole moderne, Pescărușul Jonathan Livingstone de Richard Bach este o poveste despre acei oameni care trăiesc cu inima, care nu răspund normelor și nu se închină lor. E despre zbor, despre viața dincolo de aparențe, maeștri și discipoli, libertatea căutărilor și răbdarea de a construi un viitor demn. Timp estimat de lectură: 2h.

Cum ar fi dac-ai cunoaște o femeie pe a cărei carte de vizită stă scris cuvântul „călătoare”? Viața unei astfel de ființe încearcă să descifreze Truman Capote în Mic dejun la Tiffany, roman minimalist despre aspirații și vise imposibile, dar nu de neatins, transformat într-o capodoperă pe micul ecran de inegalabila Audrey Hepburn. Timp estimat de lectură: 3h.

Noaptea de Elie Wiesel are un loc aparte în literatura despre martiriul evreilor în lagărele de concentrare naziste, alături de nume ca ale Annei Frank sau Primo Levi. Atrocitățile suferite sunt relatate brut, în concordanță cu crezul sfredelitor al scriitorului, anume că „uitarea înseamnă pericol și insultă”. Timp estimat de lectură: 3h.

Văzut ca text feminist prin excelență, O cameră separată de Virginia Woolf este un eseu de proporții extinse în care autoarea britanică vorbește despre situația femeilor, atât ca scriitoare, cât și ca personaje din literatură. Într-o lume dominată de bărbați, Virginia Woolf se ocupă de spiritul creator feminin care, cu ajutorul independenței și al singurătății, va reuși să spargă bariere și să-și găsească propria voce. De citit în 2 ore.

Însemnări din subterană (F.M. Dostoievski) explorează înstrăinarea față de propriii semeni văzută prin ochii unui mizantrop de secol 19. Ca în orice roman al scriitorului rus, și aici avem de-a face cu un personaj complicat și mustind de complexe și contradicții, un revoltat și inadaptat, care trăiește o voluptate pe alocuri bizară atunci când este înjosit, umilit sau atunci când suferă. Timp estimat de lectură: 3h.

Ce alte cărți scurte și bune ați citit până acum?