Suntem siguri că fiecare cititor are cartea sa de suflet, cea pe care a întâlnit-o într-un moment dificil al existenţei sale, care i-a dat puterea de a merge mai departe. Lumea magică cuprinsă între paginile unei opere literare are darul de a ne face viaţa şi mai frumoasă, de a ne ajuta să trăim nu o singură existenţă banală, ci nenumărate vieţi, aşa cum spunea Tyrion Lannister. Azi nu ne oprim la un singur titlu, ci la mai multe, şi îţi facem ziua mai luminoasă cu 10 citate din cărţi cu puterea de a-ţi schimba viaţa!

  1. Nu înţelegi niciodată cu adevărat o persoană până ce nu priveşti lucrurile din punctul lui de vedere. Până ce nu te pui în pielea lui”. („Să ucizi o pasăre cântătoare”, Harper Lee).

Atticus Finch ne e drag ca un prieten în carne şi oase, şi am învăţat atât de multe lecţii de la el, încât nu am fi putut să pierdem ocazia de a enumera una dintre poveţele sale printre citate din cărţi cu puterea de a-ţi schimba viaţa.

  1. Îţi va păsa din ce în ce mai puţin de ceea ce gândesc ceilalţi despre tine când vei realiza cât de rar o fac”. („Infinite Jest”, David Foster Wallace).

Parte comedie, parte meditaţie filosofică, Infinite Jest e o colecţie de citate profunde despre viaţă, ascunse sub masca sarcasmului sau a autoironiei, iar selecţia de mai sus e unul dintre cele mai bune exemple în acest sens.

  1. Şi cea mai întunecată noapte se va sfârşi şi soarele va răsări”. („Mizerabilii”, Victor Hugo)

O epopee a umanităţii, „Mizerabilii” include între coperţile sale o bijuterie de citat care are puterea de a-ţi schimba viaţa!

  1. Sigur că asta se întâmplă în mintea ta, Harry, dar de ce ar însemna că nu e real?” („Harry Potter şi talismanele morţii”, J.K.Rowling)

Regina fantasy ne-a mângâiat cu cel mai frumos şi mai adevărat citat despre puterea imaginaţiei.

  1. Nu mă pot întoarce la ziua de ieri pentru că eram o persoană diferită atunci”. („Alice în Ţara Minunilor”, Lewis Carroll).

Iată unul dintre cele mai puternice motive pentru care nu ar trebui să te mai gândeşti la trecut, ci să începi să trăieşti, aici şi acum!

  1. Dacă crezi că eşti prea mic pentru a face o diferenţă, încearcă să dormi cu o muscă”. („Arta fericirii. Manual pentru viaţă”, Dalai Lama)

Ca întotdeauna, Dalai Lama are obiceiul de a ne spune cele mai profunde adevăruri utilizând cele mai simple cuvinte: iată esenţa înţelepciunii!

  1. Numai cu inima poţi vedea corect; ceea ce e esenţial e invizibil ochiului”. („Micul Prinţ”, Antoine de Saint-Exupery)

Cea mai frumoasă carte pentru copii şi pentru adulţi deopotrivă conţine unul dintre citatele din cărţi cu puterea de a-ţi schimba viaţa.

  1. Nu-i aur tot ce străluceşte. Nu toţi sunt rătăciţi în viaţă”. („Stăpânul inelelor: Frăţia inelului”, J.R.R.Tolkien).

Traducerea şi adaptarea acestor rânduri trimise de Gandalf lui Frodo e ca un balsam pentru suflet în limba română, dar, în necesitatea de a respecta ritmul şi rima, pierde puţin din subtilitatea semnificaţiei din engleză: „not all those who wander are lost” (tr.red. „nu toţi cei ce rătăcesc sunt pierduţi”): un citat care îţi va da putere chiar şi în cele mai grele momente ale vieţii.

  1. Condu mai departe şi continuă să zâmbeşti. Prinde un pic de rock and roll la radio şi îndreaptă-te către viaţă cu tot curajul pe care îl poţi aduna şi toată credinţa pe care o poţi găsi. Fii adevărat, fii curajos, ridică-te! Restul e întuneric”. („It”, Stephen King).

În ciuda subiectului terifiant, „It” e una dintre cele mai „luminoase” cărţi semnate de maestrul horror-ului, în principal datorită protagoniştilor copii. Iar acest citat de mai sus poate să îţi ofere cu înmiită putere încrederea în tine: dacă nişte adolescenţi pot înfrunta un clovn ucigaş, un spirit străvechi, tu de ce nu ai putea face tot ce îţi propui?

  1. Oamenii sunt capabili, în orice moment al vieţii lor, să facă ceea ce visează”. („Alchimistul”, Paulo Coelho).

Chiar dacă Paulo Coelho e o figură controversată, nu putem nega faptul că multe dintre citatele sale au puterea de a-ţi schimba viaţa.

Care dintre aceste citate din cărţi cu puterea de a-ţi schimba viaţa este preferatul tău? Cu ce alte exemple ai putea completa lista noastră?