Când spui „The Revenant”, toată lumea se gândește la faptul că pelicula i-a asigurat lui Leonardo Di Caprio mult râvnita statuetă Oscar. Dar știați că filmul a avut la bază o carte? Este vorba despre cartea cu același nume, semnată de Michael Punke și apărută în 2002. Acest fapt ne-a dus cu gândul la alte filme inspirate de cărți și premiate cu Oscar.

12_Years_a_Slave_film_poster12 ani de sclavie ( 12 Years a Slave)

Filmul „12 ani de sclavie” este adaptat după cartea lansată în 1853 de Solomn Northup. Ecranizarea a primit trei premii Oscar în anul 2013, inclusiv pentru filmul anului.

Ştiaţi că… Eliberat după 12 ani de sclavie, Northup s-a alăturat mişcării Aboliţioniste. Totodată, a fost un respectat orator în cercurile de lectură. În ciuda faimei, cauzele morţii sale au rămas un mister.

 

A_Beautiful_Mind_PosterO minte sclipitoare ( A Beautiful Mind)

Apărută în anul 1998, cartea Sylviei Nasar a fost nominalizată la premiul Pulitzer. Trei ani mai târziu, a apărut filmul cu acelaşi nume, fiind recompensat de către critici cu patru premii Oscar.

Ştiaţi că… Ecuaţiile folosite în film sunt reale. În majoritatea filmelor, vedem cifre peste cifre aşezate în pagini întregi de ecuaţii. Dar, daca încercăm să le rezolvam, descoperim că nu au nici un sens. În filmul „ O minte sclipitoare”, ecuaţia pe care o scrie Russel Crowe (n.r. Nash în film) chiar aparţine adevăratului matematician John Nash.

 

American_Sniper_bookLunetistul American: Autobiografia celui mai letal lunetist din istoria militară a Statelor Unite

American Sniper: The Autobiography of the Most Lethal Sniper in U.S. Military History

În anul 2012, Chris Kyle (n.r lunetisul) uimea o lume întreagă cu autobiografia sa. În cartea sa, Kyle menţionează că a ucis 255 de oameni, din care 160 au fost confirmaţi oficial de Pentagon, reputaţia sa fiind pe măsură. În 2014, sub regia lui Clint Eastwood, apare şi filmul câştigător a şase premii Oscar.

Ştiaţi că… Chris Kyle a picat iniţial testul de admitere în 1996, din cauza tijelor din braţ. În adolescenţă a suferit o operaţie cauzată de o accidentare la un concurs de rodeo.

 

Ben-Hur-1925Ben Hur: O poveste despre Hristos (Ben Hur – A tale of the Christ)

Capodopera din 1880 a lui Lew Wallace a fost adaptată în anul 1959 într-un film pe măsură. Povestea lui Ben Hur a reuşit să adune nu mai puţin de 11 premii Oscar, plasând acest film pe scena filmelor cult.

Ştiaţi că… Papa Leon al XIII-a a beatificat romanul „Ben Hur”. Astfel, este singura carte de ficţiune beatificată vreodată de Biserica Catolică. Totodată, este considerat ca fiind cel mai important roman creştin al secolului al XIX-lea.

 

Forrest_Gump_posterForrest Gump

Cu toţii am văzut măcar o dată celebrul film cu Tom Hanks sau am folosit celebra expresie “Run Forrest, run”.  Romanul lui Winston Groom din 1986 a fost adaptat într-un film cu acelaşi nume devenind un real succes comercial. Filmul a câştigat în 1994 nu mai puţin de şase premii Oscar.

Ştiaţi că… Secvenţele din Vietnam au fost, de fapt, filmate în Carolina de Sud. Majoritatea scenelor din film au fost filmate in Savannah, statul Georgia şi câteva părţi în Carolina de Sud.

 

rsz_1poster_-_gone_with_the_wind_01Pe aripile vântului (Gone with the Wind)

Un film excepțional, făcut după o carte impresionantă, premiată în 1936 cu premiul Pulitzer. Romanul nu mai are nevoie de nicio prezentare, cele zece premii Oscar recomandă oricui acest film.

Ştiaţi că… Producţia filmului a fost un dezastru total. După trei săptămâni de filmat, regizorul a fost concediat. Scenariul a fost scris, rescris, remodificat şi in final schimbat complet. La a cincea săptămână de filmări un nou scenariu a fost făcut în aproximativ 20 de ore. În final, 20 de scenarişti şi trei directori de producţie au lucrat la film.

 

No_Country_for_Old_Men_posterNu există ţară pentru bătrâni ( No Country for Old Men)

Romanul lui Cormac McCarthy a fost lansat în anul 2005. Ne-am obişnuit ca fiecare carte de succes să se bucure de o ecranizare, așa că, în anul 2007, am avut ocazia să ne bucurăm de westernul american. Un deliciu pentru pasionaţii filmelor clasice americane, filmul fiind recompensat cu patru premii Oscar.

Ştiaţi că… Amortizorul de puşcă a lui Chigurh a fost special făcut pentru acest film. Un astfel de dispozitiv nu există în realitate.

 

 

listaLista lui Schindler (Schindler’s Ark)

Celebrul roman al lui Thomas Keneally lansat în 1982 a fost adaptat în anul 1993 în drama istorică cu acelaşi nume. Cartea spunea povestea lui Oskar Schindler, un nazist care decide să înfrunte propriul sistem, salvând 1200 de evrei din lagărele de concentrare. Filmul a primit şapte premii Oscar.

Ştiaţi că… De fapt, Oskar Schindler a avut în timpul războiului şapte liste. Patru dintre ele încă există, două se află în Israel la Yad Vashem (n.r locul de comemorare al victimelor din timpul Holocaustului). Celalte două liste se află în Statele Unite la Muzeul Holocaustului din Washington.

 

The_Silence_of_the_Lambs_posterTăcerea mieilor (Silence of the Lambs)

Cu siguranţă, filmul „Tăcerea mieilor” este mult mai cunoscut decât romanul care a stat la baza ecranizării. „Red Dragon” a fost lansat în 1981 de autorul american Thomas Herris. Filmul a reuşit să câştige în 1991 cinci premii Oscar.

Ştiaţi că… Anthony Hopkins a avut ideea ca Lecter să fie îmbrăcat în alb pentru că le aduce aminte spectatorilor de dentist şi doctor. Oameni care în copilărie i-au făcut să simtă automat frică.

 


lord-of-the-rings-trilogySeria „Stăpânul Inelelor”
(The Lord of the Rings)

Seria „Stăpânul Inelelor” a intrat în istorie, atât în cinematografie cu un număr de 17 Oscaruri, cât şi în istoria literaturii, graţie universului creat J.R.R Tolkien.

Ştiaţi că… Sir Christopher Lee, actorul care l-a interpretat pe marele vrăjitor alb Saruman, este un mare fan al cărţilor lui J.R.R Tolkien. El a citit trilogia încă de la publicarea lor în anii ’50, şi de atunci susţine că le citeşte în fiecare an. Asta înseamnă peste patruzeci de ani de lectură înainte să fie făcute filmele.

De asemenea, Sir Lee este singurul membru al echipei care l-a întâlnit în carne şi oase pe autorul cărţilor. S-a întâmplat accidental într-un pub.

Care e preferatul tău?

 

Autorul articolului: Răzvan