Cele mai mari opere literare au ascunse în ele o putere de nedefinit, dar imposibil de contestat. Cuvintele alăturate cu talent în construcţii pline de tandreţe, de înţelepciune sau de profunzime au darul de a repara inimi frânte şi suflete zdrobite. Dureroase precum o vânătaie pulsând sub piele, decepţiile din dragoste pot fi alinate nu doar de cuvintele de consolare ale unui prieten, dar şi de vorbe pline de duh din literatură. Lasă tristeţea să picure şi umple-ţi sufletul de speranţă cu unele dintre rândurile noastre preferate: citate pentru inimile frânte.

11 citate pentru a alina inimile frânteEra totul adevărat, nu mai exista nimic la el care să mă intereseze. Nu mai era nici măcar un fragment din trecut, era doar o pată, ca amprenta unei mâini lăsată cu ani în urmă pe un perete”. (Elena Ferrante, „The Days of Abandonment”).

Simplul gând că o persoană care ţi-a făcut atâta bine şi atâta rău, ce ţi-a provocat atât de multă fericire şi tristeţe, nu va mai însemna nimic peste ceva timp e fără îndoială o consolare pentru o inimă frântă.

Viaţa te va frânge. Nimeni nu te poate proteja de asta, şi nici să trăieşti singur nu o va face, pentru că şi solitudinea te va distruge cu jindul său. Trebuie să iubeşti. Trebuie să simţi. Este motivul pentru care eşti aici pe pământ. Eşti aici ca să îţi rişti inima. (…). Şi când se va întâmpla să fii frânt, sau trădat, sau părăsit, sau rănit, sau când moartea se apropie, aşează-te lângă un măr şi ascultă merele căzând pe lângă tine grămadă, irosindu-şi toată dulceaţa. Spune-ţi că ai gustat cât de multe ai putut”. (Louise Erdrich, „Toba pictată”).

Să iubeşti înseamnă să fii vulnerabil, dar să îţi dăruieşti inima e cel mai mare dar al acestei vieţi. Cuvintele lui Louise Erdrich îţi merg direct la suflet şi repară tot ce trebuia pus la locul lui.

11 citate pentru a alina inimile frânteÎntr-un loc adânc ascuns din inima sa, Caroline păstrase vie ideea stupidă că, cumva, David Henry o cunoscuse mai bine decât ar fi putut oricine. Dar nu era adevărat. Nu avusese nici măcar o idee vagă despre ea.” (Kim Edwards, „The Memory Keeper’s Daughter”).

Alină o inimă frântă cu luciditatea de a reveni cu picioarele pe pământ din cele mai înalte ceruri.

Dragă cititorule, sper să nu simţiţi niciodată ce simţeam eu atunci. Ochii voştri să nu verse vreodată lacrimi atât de tumultoase şi fierbinţi ca cele vărsate de mine. Să nu înălţaţi către cer rugăciuni pline de disperare şi agonie ca cele rostite de buzele mele. Să nu vă temeţi niciodată, ca mine, că sunteţi pricina nefericirii persoanei pe care o iubiţi din toată inima.” (Charlotte Bronte, Jane Eyre)

Da, ştim, acest citat dintr-una dintre cele mai celebre cărţi ale umanităţii e mai degrabă trist decât dătător de speranţă, dar atât de frumos sunt exprimate sentimentele în el, încât picură cu miere pe inimă.

11 citate pentru a alina inimile frânteÎntr-o zi te vei trezi simţindu-te 51 la sută fericit şi, încet, moleculă cu moleculă, te vei simţi din nou tu însuţi”. (Amy Poehler, Yes Please).

Trebuie să îi mulţumim lui Amy Poehler pentru acest citat pentru inimi frânte, un izvor necesar de înţelepciune.

Dar i-am explicat cum câteodată durerea foarte profundă e aproape ca un loc, cu coordonate precise pe harta timpului. Când eşti pierdut în durere ca într-o adevărată pădure, nu-ţi poţi imagina că ai putea vreodată să găseşti drumul care te duce afară, către un loc mai bun. Dar, dacă cineva te poate asigura că şi el a trecut prin acelaşi loc şi a reuşit să iasă de-acolo, lucrul ăsta poate aduce câteodată un strop de speranţă.”(Elizabeth Gilbert, „Mănâncă, roagă-te, iubeşte”)

Elizabeth Gilbert a fost acuzată de multe atunci când a publicat memoriile sale, „Mănâncă, roagă-te, iubeşte”, devenite rapid bestseller, dar nimeni nu îi poate imputa că realizează una dintre cele mai profunde radiografii ale sentimentului de durere, dar şi ale revenirii la viaţă.

11 citate pentru a alina inimile frânteE noroc chior pur să ajungi să îţi fie dor de cineva cu mult înainte să te părăsească”. (Toni Morrison, „Sula”).

Dacă priveşti astfel, până şi o inimă frântă poate fi un privilegiu al existenţei.

E doar o chestie de voinţă. În ziua în care decizi că s-a terminat, s-a terminat.” (Junot Diaz, „Uite aşa o pierzi”).

Atunci când cineva îţi spune cu atâta siguranţă că poţi să treci peste o inimă frântă, începi să crezi, oricât de distrus te-ai simţi în interior.

Şi apoi visele se sparg într-un milion de bucăţele minuscule. Visele mor. Ceea ce te lasă cu o alegere: poţi să te mulţumeşti cu realitatea sau poţi să continui, ca un nebun, şi să visezi un alt vis”.(Nora Ephron, Heartburn)

Până la urmă, cea mai bună cale de a vindeca o inimă frântă este de a porni pe drumul colorat care va ajunge, cel mai probabil, să o frângă din nou.

11 citate pentru a alina inimile frânteInimile umane sunt elastice. Au loc pentru tot felul de pasiuni şi se pot frânge şi vindeca şi iubi din nou şi din nou”. (Jodi Lynn Anderson, Tiger Lily).

Să înţelegi complexitatea miraculoasă a unei inimi e primul pas spre a înţelege că o poţi vindeca.

„Lucrurile pe care le pierdem găsesc o modalitate de a se întoarce la noi în sfârşit, deşi nu întotdeauna în forma în care le aşteptăm”.(J.K.Rowling, „Harry Potter şi Ordinul Phoenix”).

Înţelepciunea supremă vine din citatul pentru inimi frânte din epopeea micului vrăjitor.

Tu ce părere ai despre aceste citate pentru inimi frânte? Care dintre ele ascunde crezi că poate alina cele mai grele decepţii în dragoste?