Nu de puține ori, romanele fantasy sunt subestimate de adulți, care cred că cel mai potrivit loc pentru ele se află în mâinile copiilor sau ale adolescenților. Aceste cărți sunt scrise însă de oameni în toată firea și poate tocmai faptul că au trecut prin diferite experiențe care le-au pus la încercare tenacitatea și optimismul i-a făcut să poată privi lumea cu mult mai multă speranță. La urma urmei, și cărțile fantasy ne vorbesc despre prietenie, curaj, călătorii inițiatice, etape pe care suntem nevoiți să le străbatem uneori singuri, încredere, trădare și pericole. În timp ce se cufundă în lumea lor, cei mici învață că totul este posibil, iar adulții retrăiesc nostalgia vremurilor în care erau la rândul lor convinși de asta.

Am selectat mai jos 12 povești fără vârstă care sunt apreciate de cititori din toată lumea. Fie că vrei să le parcurgi pe toate, fie că ai de gând să faci un cadou care nu se va demoda niciodată, cu lista de mai jos n-ai cum să dai greș.

12 cărți esențiale pentru imaginația copilului tăuPulbere de stele, de Neil Gaiman, urmărește obstacolele pe care tânărul Tristran Thorn, din satul Wall, trebuie să le depășească pentru a-și ține promisiunea față de fata de care se îndrăgostește. Celebrul autor mărturisește că scrie basme pentru adulți. „Nu poți să recitești Albă ca Zăpada și să ai parte de aceeași magie pe care ai simțit-o când aveai șase ani, a declarat el. „Ca autor, n-am uitat niciodată cum e să visezi cu ochii deschiși. Îmi vine natural. Nu e ceva cu care îmi bat capul foarte mult”, a mărturisit Neil Gaiman.

12 cărți esențiale pentru imaginația copilului tăuDacă eroii dornici de aventură sunt de obicei de sex masculin, Materiile întunecate – Luminile Nordului, de Philip Pullman, ne arată că și fetițele pot fi neînfricate. Deși are doar 11 ani, Lyra, personajul principal al romanului, pleacă în căutarea celui mai bun prieten al ei, Roger, și se încumetă spre tărâmul magic al Nordului, iar în călătoria ei cunoaște o mulțime de personaje fantastice. Prima parte a trilogiei nu surprinde însă doar prin lumea complexă pe care o creează, ci și prin felul unic în care spune o poveste pe care o cunoaștem cu toții atât de bine.

12 cărți esențiale pentru imaginația copilului tăuNarnia, celebra lume creionată de C.S Lewis, își deschide porțile cu primul volum din seria de șapte, Cronicile din Narnia – Nepotul magicianului. Ți-e dor de o carte pe care să nu o mai poți lăsa din mâini? Atunci îți spunem doar că din prima parte nu lipsesc un inel fermecat care face posibile călătoriile în lumi fantastice, doi copii aflați în situații care inițial îi depășesc și multe aventuri.

12 cărți esențiale pentru imaginația copilului tăuUn roman despre care New York Times spune că „va stimula cu siguranță generații de tineri să citească și să gândească”, Darul lui Jonas, de Loys Lowry, descrie o lume care pare să fie perfectă. Totul este controlat, suferința nu mai există și fiecare persoană are un rol clar desemnat în cadrul comunității conduse de lideri care nu fac niciodată nicio greșeală. Jonas însă are o misiune diferită. Veți afla care este ea dacă veți citi romanul scris de Lois Lowry după ce tatăl ei s-a îmbolnăvit și a început să uite persoane dragi și momente cheie ale vieții sale.

12 cărți esențiale pentru imaginația copilului tăuNu e vrăjeală, e unul dintre cei mai iubiți vrăjitori ai tuturor timpurilor. Harry Potter și piatra filozofală, romanul care a scos-o pe J.K. Rowling din anonimat, dar și din sărăcie, ascunde între coperte clasica luptă dintre bine și rău. Harry Potter, rămas orfan după ce părinții îi sunt uciși de Voldemort, trebuie să-și descopere puterile cu care a fost înzestrat și modul în care ele pot schimba lumea alături de alți copii care studiază farmecele la Hogwarts, o școală cu tradiție. Succesul seriei Harry Potter este uriaș – este seria de cărți care s-a vândut cel mai bine din toate timpurile. Cărțile s-au vândut în 500 de milioane de exemplare, au fost traduse în 73 de limbi, iar întreaga franciză Harry Potter este estimată la 25 de miliarde de dolari.

12 cărți esențiale pentru imaginația copilului tăuRespinsă de cel puțin 26 de edituri tocmai pentru că era „prea diferită” și pentru că, așa cum presupune autoarea, avea ca personaj principal o femeie, lucru neobișnuit pentru o carte SF în vremurile în care a fost scrisă,  cartea O buclă în timp, de Madeleine L’Engle, se construiește în jurul lui Meg Murry, o fetiță de 13 ani despre care atât profesorii, cât și colegii de clasă cred că este o pacoste. Alături de fratele ei mai mic și un prieten, Meg pleacă în căutarea tatălui său, un om de știință care dispăruse în timp ce se afla într-o misiune secretă referitoare la teseract.

12 cărți esențiale pentru imaginația copilului tăuNemurirea – miracol sau povară? Indiferent de ceea ce crezi acum, romanul scris de Natalie Babbitt, Tuck pentru totdeauna, te va pune pe gânduri. Familia Tuck a devenit nemuritoare și acum își duce viața cât mai liniștit, departe de ochii curioșilor. În momentul în care Winnie Foster, o fetiță de 10 ani fugită de acasă, își ciocnește destinul cu cel al familiei Tuck, lucrurile se complică și secretul atât de bine păstrat al nemuririi riscă să iasă la iveală. Autoarea a mărturisit că a scris cartea în urma unei discuții pe care a avut-o cu fiica ei. „A avut probleme cu somnul într-o zi, s-a trezit plângând. Și am analizat problema împreună, atât cât poți să faci asta împreună cu un copil de 4 ani și mi-a spus că e foarte speriată de ideea morții”,  a povestit Natalie Babbitt.

12 cărți esențiale pentru imaginația copilului tăuCe faci atunci când nu primești atenția pe care ți-o dorești? Năzbâtii! Matilda, o fetiță precoce de numai șase ani, este neglijată de părinți și adesea tratată cum nu se cuvine. Așa că, drept răsplată, ea le întinde tot felul de capcane care nu fac altceva decât să o facă să dea și mai mult de bucluc. Atunci când descoperă că este înzestrată cu puteri supranaturale, ea decide să le folosească pentru a schimba în bine viața celor din jur. Matilda, de Roald Dahl, poate fi comandată de aici:

12 cărți esențiale pentru imaginația copilului tăuTot un dar deosebit a moștenit și Meggie, protagonista romanului Inimă de cerneală, scris de Cornelia Funke. Mo, tatăl ei, poate da viață personajelor din cărți dacă citește cu voce tare și în urmă cu nouă ani a scos dintr-o carte o bandă de tâlhari medievali, condusă de Capricorn. Meggie trebuie să-și salveze tatăl acum.

12 cărți esențiale pentru imaginația copilului tăuSe spune că puterea noastră stă în ceea ce ne deosebește de ceilalți, dar August Pullman, eroul din Minunea, scrisă de R.J. Palacio, e atât de diferit, încât se simte de-a dreptul ghinionist. O diformitate facială cu care s-a născut îi determină pe părinți să îl educe acasă, pentru a-l proteja de comentarii răutăcioase. La un moment dat însă, își dau seama că poate ar fi mai bine ca August să meargă la școală. R.J. Palacio a scris acest roman după o întâmplare care a marcat-o. În timp ce stătea la coadă la înghețată împreună cu băiețelul ei de numai trei ani, a observat o fetiță care avea o malformație facială. Pentru că s-a temut de reacția pe care ar fi putut să o aibă băiețelul ei, a decis să îl ia de acolo, dar asta nu a făcut decât să înrăutățească situația. Odată ce a învățat lecția, R.J. Palacio a simțit că vrea să o împărtășească și cu alții.

12 cărți esențiale pentru imaginația copilului tăuFamilia mea și alte animale este o autobiografie amuzantă a lui Gerald Durrell și redă anii petrecuți de autor pe insula Corfu, acolo unde și-a petrecut o parte a copilăriei. Cât de bună este casa pe care o fac animalele salvate de Gerald cu ceilalți membri ai familiei? Aflați dacă vă luați cartea de aici.

12 cărți esențiale pentru imaginația copilului tăuMicul prinț nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este una dintre cele mai traduse cărți din întreaga lume, iar în Franța a fost votată cea mai bună carte a secolului al XX-lea. Este disponibilă în 300 de limbi și dialecte, inclusiv în Braille, și anual se vând 2.000.000 de exemplare. Este una dintre cele mai bine vândute cărți care au fost publicate vreodată.

În plus, toată luna august la eMAG cumperi două cărți de la editura Art și primești încă una gratis.