Majoritatea dintre noi știm despre Tolkien că a creat o epopee care dăinuie și acum, că e cel mai cunoscut scriitor de fantasy al tuturor timpurilor și că practic a inventat acest gen, țesându-l din mitologii vechi și reconturându-l. Mai știm despre autorul epicei „Stăpânul inelelor” că era prieten la cataramă cu un alt scriitor celebru, C.S.Lewis și că era pasionat de mitologii antice, intenționând de fapt ca prin povestea Inelului Puterii și a Alianței contra lui Sauron să dea naștere unei epopei engleze care să compenseze lipsa miturilor specific britanice. Însă, odată cu lansarea filmului Tolkien, ce îi are drept protagoniști pe Nicholas Hoult și Lily Collins, ne-am dat seama că sunt  o mulțime de informații pe care nu le știm despre creatorul lui Frodo și Aragorn. Mai jos te tentăm cu câteva detalii inedite: 13 lucruri pe care poate nu le știai despre J.R.R. Tolkien!

 1. Tolkien a învățat să citească la 4 ani! Autorul povestea că a devorat povești în copilărie, dar că majoritatea operelor pentru copii nu au produs o impresie extraordinară asupra sa. Nu i-a plăcut deloc „Insula comorilor”, și, deși „Alice în Țara Minunilor” l-a atras mai tare, o considera mai degrabă „amuzantă, dar tulburătoare”.
 2. Tolkien nu a scris „Hobbitul”, una dintre cele mai fermecătoare opere ale sale, pentru copii, deși așa este considerată cartea azi: o variantă mai inocentă și mai nevinovată a „Stăpânului inelelor”. Într-o scrisoare, Tolkien mărturisea, de fapt: „nu sunt interesat în mod specific de copii, și cu siguranță nu (intenționez) să scriu pentru ei”. Cu toate acestea, „Hobbitul” se citește ca o carte pentru cei mici și nu putem contesta diferența de tonalitate dintre aventurile lui Bilbo Baggins și „Întoarcerea regelui”, de exemplu. Explicația constă în faptul că Tolkien citea copiilor săi „Hobbitul” în timp ce îl scria, fapt care a încurajat poate o anumită „îmblânzire” a stilului.
 3. Avea fler pentru dramă. Lingvist și expert în mitologii, Tolkien a ocupat catedra de profesor la Oxford între 1925 și 1959. Conform studenților și apropiaților săi, adora să predea, ținând uneori peste 100 de prelegeri pe an, deși în contractul său erau stipulate doar 36. Tolkien era de asemenea genul de persoană care s-ar fi îmbrăcat într-un urs polar la petreceri și ar fi urmărit vecini deghizat drept un războinic anglo-saxon mânuitor de topor: fapte pe care cei care l-au cunoscut le pun în mod delicios pe seama sa. Putea transforma o sală de clasă după voința sa, așa cum mărturisesc mulți dintre cei care au avut norocul de a-i fi elevi.
 4. Este destul de probabil să știi că a luptat în Primul Război Mondial și că experiența de pe front a influențat câteva dintre cele mai sumbre aspecte din „Stăpânul Inelelor”. Pe o notă mai puțin gravă, știai însă că a conceput un cod special, cu ajutorul cărIntoarcerIntoarcerea regeluiea regeluiHobbituluia comunica cu soția sa? Nici nu e de mirare, dat fiind faptul că Tolkien era un lingvist atât de talentat. De asemenea, viața de pe front l-a ajutat și din punct de vedere creativ, personajul Sam Gamgee fiind inspirat de soldații simpli, care nu se lăsau descurajați de niciuna dintre atrocitățile de pe câmpul de bătălie. Este poate motivul pentru care Tolkien a insistat că adevăratul erou al poveștii sale nu e nici Aragorn, nici Frodo și nici Gandalf, ci Sam cel Înțelept.

Îmbinarea dintre fantezie și realitate l-a ajutat să își aline și fiul Christopher, chemat la arme în Al Doilea Război Mondial. Iată ce îi spunea: „Ei bine, iată-te: un hobbit printre Urukhai. Păstrează-ți partea de hobbit în inimă, și gândește-te că toate poveștile se simt la fel atunci când faci parte din ele. Acum te afli într-o poveste măreață.” Nu e de mirare că toți copiii săi l-au adorat.

 1. Dacă tot vorbim despre limbi, să amintim faptul că Tolkien a inventat mai mult de 14! Deși nu se știe cu exactitate numărul lor, putem afirma că a început să creeze dialecte noi de când era copil. De asemenea, era unul dintre puținii erudiți care puteau scrie și înțelege limbi dispărute precum galeza medievală. Mai era fluent în latină, franceză, germană, greacă, engleză medievală și veche, finlandeză (adora mitologia lor), spaniolă și italină. În cazul în care nu eram încă impresionați, acum suntem grație acestui fapt mai puțin cunoscut despre J.R.R. Tolkien!
 2. Nu se considera un scriitor. Tolkien insista cu orice ocazie că nu e scriitor, ci savant și profesor. Pentru el, „Stăpânul inelelor” reprezenta doar tentativa de a crea o mitologie pentru poporul englez, una asemănătoare în măreție cu Beowulf, de care era pur și simplu fascinat. A fost greu convins să își publice operele și perpetuu șocat de succesul de care acestea s-au bucurat. Nu privea cu ochi buni nici obsesiile dezvoltate de fani pe baza personajelor sale.
 3. Tolkien a avut o copilărie diferită de cea a multor contemporani. S-a născut în Africa de Sud și se pare că a atras atenția încă de când era bebeluș, atunci când a fost răpit pentru o zi de un băiat în casă. Din păcate, scriitorul a rămas orfan la 12 ani și de atunci a fost crescut de un preot catolic, ceea ce poate explica și asidua sa credință.
 4. Se considera un hobbit în sinea sa. Explicația rezidă în chiar cuvintele sale: „Sunt de fapt un hobbit (în toate aspectele, mai puțin mărimea). Îmi plac grădinile, copacii și fermele care nu au fost mecanizate. Fumez pipă și îmi place mâncarea bună și simplă, dar detest bucătăria franceză. Îmi plac și chiar îndrăznesc să port vestoane ornamentale în aceste zile plictisitoare. Ador ciupercile (de pe câmp), am un simț al umorului simplist (pe care până și cei mai plini de aprecieri prieteni ai mei îl consideră obositor), mă duc la culcare târziu și mă trezesc târziu (atunci când e posibil). Nu călătoresc prea mult.” E una dintre cele mai pline de candoare informații despre J.R.R. Tolkien.
 5. A fost un romantic! Și-a cunoscut soția, pe Edith Bratt, pe când avea 16 ani, însă relația nu a fost posibilă din cauza preotului catolic care l-a crescut, scandalizat de faptul că Tolkien se îndrăgostise de o protestantă. Cei doi s-au reunit când viitorul scriitor împlinea 21 de ani, s-au căsătorit după ce Edith a rupt logodna cu un alt bărbat și au rămas împreună pentru tot restul vieții.
 6. E o legendă! În 2002, publicul BBC îl cataloga drept al 92-lea cel mai mare englez al tuturor timpurilor. În 2008 ocupa locul 6 în topul celor mai mari scriitori britanici post 1945, conform ziarului The Times, iar în 2009 revista Forbes îl situa pe poziția a cincea printre celebritățile decedate cu cele mai mari încasări.
 7. Relația dintre Tolkien și Lewis a fost…complicată. S-au influențat reciproc și mulți consideră că Tolkien a fost motivul pentru care autorul „Cronicilor din Narnia” și-a recăpătat credința. Mai mult, se pare că prietenia dintre cei doi era atât de apropiată încât și Edith Bratt era geloasă pe legătura dintre cei doi. Cu toate acestea, relațiile s-au răcit în urma vieții scandaloase a lui Lewis și a viziunilor sale considerate anti-catolice de către Tolkien. Deși au rămas prieteni până la moartea lui Lewis, lucrurile nu au mai stat niciodată la fel.
 8. Există o…zi în care citim Tolkien. Admiratorii săi au reușit să transforme în mod oficial ziua de 25 martie în „Tolkien Reading Day”. Poate această veste i-ar schimba scriitorului părerea despre valoarea sa ca autor.
 9. Era de origine germană, dar l-a disprețuit pe Adolf Hitler. Se spune chiar că îl numea „ruddy little ignoramus” (traducere aproximativă „mic ticălos ignorant”) și că și-ar fi exprimat dorința de a-și schimba moștenirea din ariană în…evreiască. Aceleași argumente le-a aruncat în joc atunci când naziștii l-au contactat pentru a prilejui traducerea în germană a „Stăpânului inelelor”. Revendicându-i ca, pentru a face posibilă publicarea cărților, să dovedească faptul că are o origine pură, naziștii au primit următorul răspuns: „aș regreta să dau orice culoare acestei doctrine despre rasă, pernicioasă și lipsită de argumente științifice”.

Care dintre informațiile de mai sus despre J.R.R. Tolkien te-a surprins cel mai tare? Abia așteptăm să aflăm ce știai și ce nu despre autorul celei mai iubite epopei a umanității!