Trăim într-o societate în care oamenii care citesc sunt tot mai puțini, iar prichindeii a căror copilărie e marcată de cărți sunt tot mai rar întâlniți. Dacă îți dorești ca anii fragezi ai micuțului tău să cunoască farmecul din „Tezaurul cu povești”, să îl aibă drept prieten la cataramă pe Winnie The Pooh, să se desfete cu minunile din „La Medeleni”, ia aminte la citatele emoționante despre citit de mai jos, pentru că îl vor încuraja pe copilul tău să deshidă o carte!

„Cartea e un dar pe care poți să îl deschizi din nou și din nou.” – Garrison Keillor (autor, povestitor și umorist american)

Se știe cât iubesc cei mici cadourile de orice fel, așa că simpla idee de a avea un dar care e mereu nou, care nu se învechește și nu devine plictisitor în timp îi va încuraja să se apropie cu dragoste față de lectură.

„Odată ce înveți să citești, vei fi pentru totdeauna liber” – Frederick Douglass (scriitor, reformator și om de stat american)

Poate că la vârsta copilăriei libertatea e echivalentă cu posibilitatea de a merge la culcare când vrei sau de a mânca înghețată pe îndestulate, dar cel mic va ține minte acest citat emoționant despre citit și îi va percepe pe deplin sensul mai târziu.

„Orice carte care îi formează unui copil deprinderea de a citi, de a face din lectură una dintre nevoile sale, e bună pentru el” – Maya Angelou (I Know Why the Caged Bird Sings)

Poate că acest citat e mai degrabă potrivit pentru tine, ca părinte, decât pentru cel mic, dar ne amintește de o realitate esențială: nu contează ce citești, cât sau unde, atât timp cât îți înveți inima să cadă pradă farmecului unei cărți. Și nimeni nu o putea spune mai bine decât Maya Angelou, poeta și activista cu o experiență impresionantă de viață.

„Nu există copii care să urască cititul, sunt doar copii care nu au găsit încă lectura potrivită”- Frank Serafini (profesor)

Transmite-i acest citat emoționant celui mic și nu va mai resimți presiunea de a citi, ci va înțelege încet, încet, că lectura e o plăcere, nu o obligație.

„Copiii devin cititori în poala părinților lor” – Emilie Buchwald (autoare de cărți pentru copii)

Cu alte cuvinte: dacă prichindelul nu te vede niciodată citind, de ce ai avea pretenția ca el să o facă?

„Unul dintre cele mai mari daruri pe care adulții le pot face, urmașilor și societății, este să le citească copiilor lor” – Carl Sagan („Contact”)

Copiii noștri reprezintă, la scară micro, viitorul omenirii, așa că având grijă să îi transformăm în adulți care citesc, responsabili, inteligenți și amabili, așa cum au demonstrat studiile că sunt cititorii, vom pune umărul la progresul societății.

„Poți să ai averi nespuse, tangibile, lădițe cu bijuterii și cufere cu aur. Mai bogat decât mine nu vei fi niciodată. Eu am avut o mamă care îmi citea. ” – Strickland Gillian (poet și umorist american)

E unul dintre cele mai emoționante citate pentru copii, care îi va încuraja să citească!

„De câte ori citești o carte, undeva în lume se deschide o ușă, care lasă să intre mai multă lumină”. – Vera Nazarian (autoare, dublă finalistă a Premiului Nebula)

Numai un suflet pur de copil va face orice pentru a deschide ușa care inundă lumea cu lumină!

„Când înveți să citești te vei naște din nou…și nu vei mai fi niciodată singur” – Rumer Godden (autoare britanică)

Unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care i le poți spune unui copil, ca să îl determini să citească.

„Citim ca să știm că nu suntem singuri”. – C.S.Lewis („Cronicile din Narnia: Calul și băiatul”)

C.S.Lewis a dat naștere în epopeea Narniei unora dintre cei mai frumoși și mai plini de imaginație prieteni ai copiilor, influențând generații întregi de cititori.

„Citește. Tot ce îți cade în mână. Citește până ce cuvintele îți devin prieteni. Apoi, când vei avea nevoie să găsești unul, vor sări direct în mintea ta, făcându-ți cu mâna ca să îi alegi. Și poți să îl selecționezi pe oricare vrei, ca un căpitan care își alege echipa de stickball (n.red. joc american asemănător cu baseball-ul). – Karen Witemeyer (autoare)

Doar înlocuiește termenul mai puțin familiar de stickball cu fotbal sau care este sportul preferat al copilului tău și îl vei pune față în față cu una dintre cele mai frumoase descrieri ale miracolelor cititului!

„Cărțile sunt portaluri magice unice” – Stephen King („Misterul regelui”)

Poate că marele scriitor american nu a compus chiar opere potrivite pentru cei mici, dar prichindelul nu trebuie să știe că vorbele aparțin maestrului horror.

„Este o minune să citești Braille pe care cei ce văd nu o vor cunoaște niciodată; să atingi cuvintele și să fii fii atins înapoi de ele”- Jim Fiebig

Unele dintre cele mai pline de emoție cuvinte pe care le-am citit de mult timp!

„Voi apăra importanța cititului înainte de culcare până la ultima mea răsuflare” – J.K.Rowling („Harry Potter și copilul blestemat”)

Și ce plăcere mai mare decât să îi citești celui mic dintr-una dintre cele mai frumoase serii de cărți pentru copii?

Tu ce părere ai despre citatele emoționante despre citit de mai sus? Crezi că îl vor convinge pe prichindelul tău să descopere magia lecturii?