„Cred că nimic nu poate începe fără să înţelegem lumea în care trăim” ne spune Iv Cel Naiv. Iar poeziile lui, cu fiecare nou volum, ne oferă o posibilă interpretare a acestei lumi, de care mulţi dintre cititorii săi s-au îndrăgostit. Ca să o înțelegem mai bine putem să aruncăm o privire pe ce recomandări de carte ne sugerează poetul. Fie că este vorba despre „Versez”, „Uibesc”, „Nesfârșesc” sau „Cartea Săruturilor”, lumea privită prin lentila poeziei lui Iv Cel Naiv este mai frumoasă şi mai amuzantă, surprinzătoare şi profundă. Jucându-ne cu cuvintele şi sensurile lor alături de poet, ne descoperim pe noi şi redescoperim lumea într-un fel în care uitasem că poate fi. Poezia lui Iv Cel Naiv pune aripi gândurilor noastre şi ne provoacă să ne eliberăm de concret pentru a ajunge cu imaginaţia cât mai departe. Putem îndrăzni oricât şi visa oricât, pentru că totul este posibil. Ce bine să ne reamintească cineva, din când în când, că poezia reprezintă o astfel de stare de graţie, atât de necesară pentru a echilibra lumea în care trăim.

Fiecare dintre noi datorează câte ceva scriitorilor preferaţi – fie pentru emoţiile pe care le-am trăit în compania lor, fie pentru că ne-au răspuns la întrebările care ne frământau sau, pur şi simplu, pentru că ne-au oferit o perspectivă nouă asupra lumii, pe care am primit-o ca pe o revelaţie.  Am fost curioşi să aflăm care sunt autorii preferaţi ai lui Iv Cel Naiv, cărţile pe care le iubeşte şi la care s-ar reîntoarce oricând şi iată ce am aflat.

„Cred că nimic nu poate începe fără să înţelegem lumea în care trăim. De aceea recomand spre citire, chiar din prima parte a vieţii,  Bill Bryson – „A short story about nearly everything”, dar şi „Home” (ambele traduse în română, sub titlurile „Despre toate, pe scurt. De la Big Bang la ADN” şi „Acasă. O istorie a vieţii private”)”.

Odată parcursă această etapă, Iv Cel Naiv ne recomandă exerciţii de imaginaţie avându-i alături pe doi dintre cei mai importanţi autori ai genului SF, Isaac Asimov şi Frank Herbert: „Pentru a putea rezista mai bine în lumea în care trăim, ar trebui să ştim în ce lumi s-ar putea să trăim. Şi nu cred că există baze mai bune pentru asta decât Fundaţia lui Asimov şi Dune a lui Herbert. Dacă îţi place să faci spagatul între lumea în care trăim şi ficţiune sau măcar să te antrenezi pentru asta”, spune Iv Cel Naiv, „citeşte orice de Murakami. Eu am început cu Cronica păsării-arc. Şi n-am cum să uit asta. Una dintre cele mai frumoase cărţi din lumea asta, în care trăim, este Tocaia Grande a lui Jorge Amado. Cartea pe care aş putea s-o recitesc oricând, de oricâte ori, pe lumea asta, în care trăim este „Un veac de singurătate” a lui Marquez. Când n-am chef de dialoguri, ci de o idee bună, deschid o carte de Saramago, oricare de pe lumea asta, în care trăim. Acum îmi vine în cap „Intermitenţele morţii”. Cel mai recent autor, din lumea în care trăim, pe care l-am descoperit este Jonas Jonasson. Acum citesc „Hitman Anders”,  dar e mai cunoscut pentru romanul pe baza căruia s-a făcut filmul „The 100 years old man who climbed out of the window and disappeared”. Mai iau lecţii de scris de la Gogol, de imaginaţie de la Boris Vian, de psihanaliză de la Freud, de libertinaj de la Miller,  de travaliu în scrierea unei cărţi de la Mika Waltari şi de causiticitate de la Bruckner” spune poetul.

Iv Cel Naiv ne vorbește aproape obsesiv despre „lumea în care trăim” adunând parcă laolaltă frumusețea, tristețea, măreția și dezolarea pe care le putem încerca uneori în fața ei. Este un îndemn să o iubim sau să o respingem? Până una, alta putem face efortul de a o înțelege mai bine, fără să o judecăm, prin prisma lecturilor recomandate de Iv Cel Naiv.

Voi ce autori ați alege și ce recomandări de carte v-au stârnit curiozitatea?