Atunci când te îndrăgostești de o carte, în suflet îți încolțește de multe ori dorința de a-l cunoaște pe cel care i-a dat viață. Turneele literare, lansările de carte sau sesiunile de autografe sunt un prilej minunat în acest sens, iar scriitorii nu mai sunt demult personalitățile intangibile care scriau într-un loc boem, dar îndepărtat. Cu alte cuvinte, acum a devenit din ce în ce mai posibil să îți întâlnești autorul preferat și să îi adresezi întrebarea sau întrebările care te frământă. Ce faci însă, dacă, față în față cu el, îți piere inspirația și tot ce poți scoate e un banal: „ce sfat ai pentru viitorii scriitori?”. Autorii răspund pe bandă rulantă la aceleași întrebări, așa că noi îți propunem să îi surprinzi! Am conceput pentru tine o listă de întrebări pentru scriitori care vor descreți frunți umbrite de plictiseală și îi vor pune din nou rotițele creierului și mecanismele inimii la încercare!

 1. Care e prima carte care te-a făcut să plângi?

De ce: îi vei aminti de primele momente în care a descoperit miracolul cititului și, bineînțeles, vei primi o recomandare prețioasă din partea lui.

 1. Dacă ai fi putut să creezi un personaj/să scrii o carte din literatură română sau universală, care ar fi fost acela/aceea?

De ce: s-a săturat cu siguranță să fie întrebat care e cartea lui preferată și autorul de suflet, dar nu credem că a fost chestionat prea des ce mare capodoperă și-ar fi dorit să scrie.

 1. Actul artistic a fost comparat de mulți autori cu dezbrăcatul în public. Ai simțit vreodată că ți-ai oferit sufletul gol, pe tavă, în fața cititorilor? Cum faci față acestei vulnerabilități?

De ce: scriitorii sunt printre cele mai sensibile suflete. Va aprecia că te-ai gândit astfel la el, e foarte probabil să îl surprinzi și, în plus, vei primi și tu o parte din inima sa, chiar dacă doar pe când răspunde la întrebare.

 1. Simți că scrisul te energizează sau te epuizează?

De ce: din nou, îi arăți că îi apreciezi eforturile. Scrisul e precum nisipurile mișcătoare: unii autori plutesc relaxați la suprafață, alții se zbat, în timp ce unii se scufundă cât vezi cu ochii, bucurându-se însă de orice clipă.

 1. Un ego uriaș ajută sau împiedică un scriitor?

De ce: scriitorii sunt considerați a fi unii dintre cei mai răsfățați artiști, și mulți dintre ei o recunosc. Sigur îți dorești să afli și părerea celui pe care îl admiri, din acest punct de vedere.

 1. Crezi că poți fi scriitor, fără să ai o inteligență emoțională dezvoltată?

De ce: răsfățați, nesiguri pe ei, dar cu o inteligență emoțională peste medie. Află dacă autorul tău preferat e de acord cu acest portret. Va fi surprins și îi va plăcea să vorbească despre el.

 1. Cu ce alți autori ești prieten/ă și cum te-au ajutat să îți îmbunătățești scrisul?

De ce: din nou, îi va plăcea să vorbească despre el și va aprecia și oportunitatea pe care i-o oferi de a vorbi despre cei pe care îi apreciază și care l-au ajutat.

 1. Cum ți s-a schimbat stilul de a scrie după ce ți-ai publicat prima carte?

De ce: e un fel indirect de a-l întreba dacă se lasă influențat de ceea ce spun criticii și cititorii despre opera sa.

 1. Numește un obiect sau o experiență pe care te bucuri că ai cheltuit banii câștigați din cărțile publicate.

De ce: faci un pic de lumină atât în viața unui scriitor, dar și asupra personalității lui, fără să te dovedești prea indiscret.

 1. Când ți-ai dat prima dată seama că există putere în cuvintele tale? Când ai folosit limbajul pentru a obține ceea ce îți doreai?

De ce: dacă nu va fi înmărmurit de întrebarea ta, înseamnă că a auzit multe la viața lui.

 1. Care este avatarul tău sau ce animal crezi că îți reprezintă spiritul?

De ce: e o întrebare distractivă, o pauză binemeritată de la toate discuțiile profunde despre literatură.

 1. Câte lucrări nepublicate sau neterminate ai?

De ce: îi arăți că îți pasă nu doar de o carte, ci de toate bibliografia sa. Unii autori nu vor vrea să răspundă, dar vor aprecia că interesul tău merge atât de departe.

 1. Cât research faci și cât timp te pregătești pentru a scrie o carte?

De ce: pentru majoritatea autorilor, munca începe înainte de a pune primele cuvinte pe pagină. Îi arăți că îi apreciezi eforturile și îi oferi și ocazia de a vorbi despre un proces ce nu prea captează atenția fanilor.

 1. Ți se pare dificil să creezi personaje de sex opus? Dacă da, care e cea mai mare provocare?

De ce: e o întrebare suficient de originală încât să nu îi fi trecut nici lui prin minte.

 1. Dacă ai scrie despre tine, ce perioadă din viața ta ar căpăta cea mai mare importanță? (copilăria, adolescența, primii ani de tinerețe)

De ce: îi dai ocazia, din nou, să vorbească despre el, și chiar să arunce o privire introspectivă asupra vieții sale.

 1. Ai ascuns vreodată indicii sau secrete în opera ta, despre care doar puțini oameni știu?

De ce: cine știe ce amănunte picante vei afla despre scriitorul tău preferat?

 1. Care e întrebarea pe care ți-ai dori ca un fan să ți-o adreseze, dar pe care nu ai auzit-o niciodată?

De ce: afli direct de la sursă ce își dorește să comunice.

 1. Atunci când conturezi un personaj, știi deja cine e sau îl lași să se dezvolte pe parcurs, surprinzându-te?

De ce: afli multe nu doar despre stilul său de a scrie, dar și despre personalitatea sa pe parcurs.

 1. Ce îți place cel mai tare la cartea ta? Care e partea ta preferată sau citatul de care ești cel mai mândru/mândră?

De ce: autorilor le place să vorbească despre opera lor. Oferă-le ocazia, și o vor aprecia.

 1. Ce părere crezi că ar avea personajul tău principal despre tine?

De ce: vezi mai sus. În plus, cărui autor nu i-ar plăcea să se întâlnească cu creația sa, în carne și oase? (presupunem că e un Pygmalion, nu un Frankenstein).

Tu ce părere ai despre aceste întrebări pentru scriitori? Te-a inspirat vreuna dintre ele?

Photo by Sam McGhee on Unsplash