În ochii celor care nu au degustat încă din deliciile unei cărți, pasiunea noastră pentru lectură poate părea o obsesie de neînțeles. Și, chiar dacă nu suntem deloc afectați de părerea lor, ținem să le transmitem un mesaj: viața de cititor nu e deloc ușoară. Iar noi suntem gata să oferim și exemple grăitoare: descoperă mai jos 21 de probleme ale iubitorilor de cărți, cu care am rezonat cu toții!

 1. Tocmai ai terminat cea mai uluitoare, fascinantă, înnebunitoare carte din viața ta, și ești nevoit să aștepți o durată nedefinită de timp până ce vei putea cumpăra continuarea. E o problemă reală, cu care se confruntă dureros, printre alții, fanii „Urzeala Tronurilor”: dacă am primi o monedă pentru fiecare mesaj, tweet sau promisiune live pe care G.R.R. Martin ne-a făcut-o cu privire la apariția „The Winds of Winter”, cu siguranță ne-am putea recrea propria versiune a Westeros-ului. Până atunci, nu ne rămâne decât să ne mulțumim cu ultima apariție, „Dansul dragonilor”.
 2. Când împrumuți noua ta carte preferată unui amic și ești nevoit să aștepți ca acesta să o citească, dar el întârzie nepermis. Pe lângă faptul că te lipsește de plăcerea de a discuta mai repede cu el evenimentele cărții, acest nerecunoscător te umple de frustrare și îți fură timp, pentru că, mistuit de nerăbdare, nu prea mai ești capabil de ceva în acest interval.
 3. Când cineva te întrerupe la ultimele pagini ale unei cărți captivante. Dacă nici aici nu vorbim despre adevărate probleme ale iubitorilor de cărți, nici nu mai știm ce să spunem!
 4. Când împrumuți o carte unui așa zis prieten, dar el „uită” să ți-o mai aducă înapoi. Da, suntem protectori cu cărțile noastre, mai ales când reprezintă niște bijuterii literare, pentru ediția ilustrată din „Harry Potter și camera secretelor”.
 5. Când te apuci de mai multe cărți în același timp, pentru că nu reușești să te hotărăști pe care să o începi prima, și devii confuz cu privire la elemente din intriga lor.
 6. Când îți place atât de mult o carte, încât o cumperi în toate edițiile posibile. De înțeles!
 7. Când stai întins pe spate și citești, dar, cumva, mâinile (amorțite, probabil), scapă cartea, care te lovește brutal peste față. Iar dacă citești un exemplar consistent precum „Outlander”, durerea e și mai profundă!
 8. Când citești și e frig, iar mâna îți îngheață pe carte, în timp ce restul trupului e cald și fericit sub păturile consistente.
 9. Când pleci la drum și, din greșeală, iei cu tine o altă carte decât cea pe care plănuiai să o citești. Vei visa tot timpul la ea!
 10. Când ți se rupe sufletul de milă sau îți tremură inima de iubire, pentru niște oameni care nici măcar nu există!
 11. Când știi că ar trebui să mergi la dezintoxicare, pentru că tocmai ai terminat o carte și nu te mai poți sustrage de sub farmecul ei. E atât de grav, încât nici măcar nu îți mai trece prin cap că te-ai putea apuca de o alta, deoarece niciuna nu se mai ridică la înălțimea sa.
 12. Când pisica (sau un om cu suflet negru) îți închide cartea și, bâjbâind după pagina la care erai, dai peste un spoiler care îți strică tot farmecul lecturii. Cum ar fi fost să afli cine e criminalul din „Fata din tren” înainte de vreme?
 13. Când îți dorești foarte mult o carte, dar, în mod ironic, nu reușești să dai de ea. Vânzătorul de la librărie îți spune cu părere de rău că tocmai a vândut ultimul exemplar, iar online stocul e epuizat. Ai sentimentul că te afli într-o variantă modernă din „Umbra vântului”, iar cartea la care visezi era ultimul exemplar de pe lume. Sunt probleme spinoase ale iubitorilor de cărți!
 14. Când nu mai ai loc în bibliotecă!
 15. Când o oarecare cunoștință (pe care ai fi preferat să nu o fi întâlnit niciodată) îți dezvăluie sfârșitul cărții pe care tocmai o citești. Încă nu înțelegem cum această infracțiune nu e pedepsibilă cu închisoarea.
 16. Când dorești cu ardoare fiecare carte din librăria pe care o frecventezi, dar știi că nu vei avea posibilitatea de a le citi pe toate. Niciodată!
 17. Când ajungi să îți urăști șeful, deoarece din cauza lui nu ai timp să citești, și nu îți mai plac prietenii, pentru că nu sunt la fel de cool precum personajele tale preferate.
 18. Când citești în apa caldă și înspumată a băii, bucurându-te că ai descoperit cum arată raiul pe pământ, și scapi cartea din mână. În cadă. Probleme ale cititorilor de cărți? Mai degrabă apocalipsa, am spune noi!
 19. Când ajungi la o secțiune a cărții în care pur și simplu nu te poți opri, iar ceasul indică nemilos ora 4 dimineața!
 20. Când ești obligat să te desparți temporar de cartea pe care o iubești, pentru a te ocupa de alte probleme urgente. Și decizi, bineînțeles, să ignori acele probleme urgente, iar apoi intri în bucluc. Acum știm ce au simțit Romeo și Julieta!
 21. Când un criminal în serie/vrăjitor malefic ți-a furat cartea pe care o citeai, exact pe drumul spre muncă (respectiv, ai uitat-o în transportul în comun). Cum vei mai putea trăi în absența ei, o chinuitoare și întreagă zi?

Tu ce părere ai? Ai avut parte de aceste probleme ale iubitorilor de cărți? Ce alte inconveniente ai mai întâmpinat în viața ta de cititor?