Dacă ne-am făcut deja o idee despre cadoul de Crăciun pentru El și Ea, e bine să includem, pe lângă toate celelalte daruri și o carte (sau mai multe). Oferta editorială de ultimă oră este generoasă și pentru gusturile cele mai diverse. După părerea noastră, acesta este un cadou de suflet. În plus, nu se va mai plânge că nu știe ce să mai citească. Iar în felul acesta, „laurii” bucuriei de a dărui îi revin lui Moș Crăciun, iar nouă, plăcerea de a cumpăra cărți! Mai jos, găsiți câte 3 sugestii de cărți cadou de Crăciun pentru El și EA.

Cadouri pentru el

Una dintre ultimele apariții pe piața cărții este „În lipsa președintelui” – un thriller politic ce ne stârnește curiozitatea înainte de a-l deschide datorită autorilor săi: James Patterson și Bill Clinton – o asociere neobișnuită la prima vedere, însă după ce terminăm cartea ne dăm seama că este și inspirată. Cel mai bine plătit scriitor contemporan, la nivel global, James Patterson, o „fabrică de romane” în sensul propriu al expresiei o fi având multe „păcate” săvârșite pe tărâmul literar, dar și calitatea de a-și atrage milioane de fani din toată lumea. Cât despre Bill Clinton, romanul reprezintă debutul său în beletristică. Cartea este atât de ofertantă încât a vândut un sfert de milion de volume în prima săptămână de la lansare, iar casa de producție Showtime a anunțat realizarea unui serial de acțiune inspirat de roman. Protagonistul cărții este președintele american Jonathan Duncan, văduv, veteran al Războiului din Golf, care are de înfruntat în mandatul său amenințarea unui atac terorist cibernetic. Acțiunea alertă a cărții poartă cititorii prin toată lumea, din Israel și Arabia Saudită până în Rusia, Germania sau Bosnia. Presupunem că observarea atentă a vieții la Casa Albă este marca stilului lui Bill Clinton, ca de altfel și detaliile ce țin de latura politică (discretă) a construcției personajului Duncan.

Dacă El este un pasionat de literatură nordică, o carte potrivită pentru un cadou de Crăciun este „Liliacul” de Jo Nesbø. Acesta este primul volum din seria Harry Hole, un personaj care a făcut o carieră internațională interesantă și prin intermediul căruia Nesbo a devenit ceea ce este astăzi: un autor tradus în 50 de limbi și care a vândut mai bine de 40 de milioane de volume. Iar cu „Liliacul” a început toată această poveste de succes. Este interesant să descoperim acum primul volum al seriei care cuprinde 11 cărți și să constatăm că stilul lui Jo Nesbø a rămas neschimbat: un thriller perfect construit, fără clișee, cu personaje complexe atent observate în zona psihologică și o dezvoltare a subiectului cu totul surprinzătoare. Pentru a fi îndepărtat o vreme din Oslo, inspectorul Harry Hole este trimis să ancheteze moartea unei tinere norvegiene la Sydney. Deși la început asasinatul părea a fi unul izolat, Harry descoperă tiparul de acțiune al unui criminal în serie – pe care, bineînțeles, nu-l vom ghici. Atmosfera australiană a cărții răzbate în multe dintre paginile sale – interludiu benefic între momentele tensionate ale thrillerului.

Pentru iubitorii de exerciții stilistice rafinate o carte care le va bucura zilele de Crăciun este volumul de „Povestiri de ținut în palmă” a laureatului premiului Nobel Yasunari Kawabata. Cartea cuprinde o selecție de 103 povestiri scrise între 1920 și 1970, cu teme pe care le regăsim în romanele scriitorului: moarte, erotism, natura, ca reflexie a stărilor interioare, războiul sau Japonia de odinioară. Deși povestirile sunt foarte scurte, fiecare dintre ele solicită un timp de meditație asupra mesajului transmis de scriitor. Sunt instantanee foarte concentrate de gânduri și emoții, exprimate cu rafinamentul stilistic tipic lui Yasunari Kawabata. Nimic nu este banal în univers, așa cum este el văzut de autorul nipon. Totul este plin de semnificații, lumea însăși pare că vorbește o limbă pe care Kawabata are puterea de a o descifra și astfel misterioasele sensuri ajung la noi. „Povestiri de ținut în palmă” este o carte nostalgică și dură uneori, profundă întotdeauna, surprinzătoare cu fiecare nouă povestire.

Cadouri pentru ea

Deși apărut pe piața cărții de nici două luni, „Scara lui Iakov”, roman semnat de Ludmila Ulițkaia, este deja bestseller și în România. Faptul acesta nu ne miră, pentru că numele celei mai apreciate scriitoare ruse contemporane este o garanție în sine. Cei care au citit „Imago” sau „Medeea și copiii ei” știu la ce ne referim. „Scara lui Iakov” este un cadou de Crăciun potrivit pentru o Ea care apreciază profunzimea literaturii ruse și cărțile bogate în sensuri despre complexa „știință a vieții”. „Scara lui Iakov” este un roman care i-a fost inspirat scriitoarei ruse de povestea bunicului ei, deportat într-un lagăr politic și pe care acesta l-a văzut o singură dată. Totuși nu avem de-a face cu un roman istoric. Ca în alte cărți ale sale, istoria este fundalul pe care se desfășoară o cronică dramatică de familie, urmărită de autoare de-a lungul mai multor generații. Nora, protagonista cărții, și-a văzut bunicul o singură dată, o întâlnire de câteva clipe. Peste ani însă, ajunsă la vârsta maturității și mamă singură a unui băiețel, Nora descoperă un cufăr cu scrisorile și jurnalele bunicului ei, Iakov Osetki. Din acele pagini se desprinde un destin care o va face pe Nora să-și pună sub semnul întrebării propria existență. Loialitate și trădare, dragoste și suferință purtată cu demnitate, crezuri politice și filozofii de viață se ciocnesc între ele pe fundalul unor vremuri istorice tulburi, sângeroase, în care lipsa de scrupule e politică de stat. „Scara lui Iakov” este un roman elaborat, construit pe mai multe planuri, dar care-l va răsplăti cu prisosință pe cel care îi va dedica timp.

Un alt cadou de Crăciun potrivit pentru Ea suntem convinși că este „Un gentleman la Moscova”, roman scris de Amor Towles care a stat mai mult de 40 de săptămâni pe lista de bestselleruri New York Times. Cititorii acestei cărți au fost seduși de eleganța stilului lui Towles și capacitatea de a recrea atmosfera unei epoci, de a-i observa moravurile, dar și de a oferi, cu grație, un model. În anul 1922, contele Rostov se află într-o situație stranie: condamnat la arest la domiciliu pentru vina de a fi aparținut aristocrației ruse, acesta își ispășește sentința la hotelul Metropol din Moscova, odinioară spațiu al elitelor culturale, persoanelor influente sau mondenilor. Vremurile noi și-au lăsat parțial amprenta asupra hotelului, penetrat acum de oameni din toate categoriile sociale. Strălucirea de altădată este acum estompată, iar în locul eleganței – inclusiv de conduită – grosolănia își încearcă puterile în citadela odinioară guvernată de stil. Șarmantul conte Rostov este un personaj care trebuie descoperit. Noblețea sa, care nu constă doar în apartenența la aristocrație, este un model fascinant de conduită. Rostov înțelege perfect că o lume a murit, iar alta nouă îi ia locul. Nu trăiește însă situația într-un mod dramatic, în ciuda unor evenimente mai puțin plăcute pe care le traversează. Rostov opune tuturor acestora o noblețe de caracter și un comportament de gentleman desăvârșit – un personaj irezistibil!

O carte care binedispune prin optimismul ei, deși ne vorbește și despre iubire, eșec în dragoste, boală, prețuirea fiecărei clipe, a imprevizibilului – adică despre viață, în toată (im)perfecțiunea ei este „Anul tău perfect” de Charlotte Lucas, roman apărut în două părți (vedeți să nu ratați una dintre ele, pentru că nu aflați deznodământul!). Urmărim în paralel povestea lui Jonathan, un bărbat riguros în tot ce face, convins că disciplina cu care și-a organizat existența îl va scuti de orice surprize. Nu e chiar așa, bineînțeles. Prima surpriză i-o face soția, cu care s-a purtat impecabil – ceea ce nu a împiedicat-o pe aceasta să plece cu cel mai bun prieten al lui. Chiar în ziua de 1 ianuarie, când făcea ora obligatorie de jogging, Jonathan descoperă o agendă completată zi cu zi și purtând titlul de „Anul tău perfect”. În paralel, o urmărim și pe Hannah, o educatoare care, temperamental, se află exact la polul opus față de Jonathan. Când află că iubitul ei, Simon, vrea să o părăsească pentru că este bolnav și mai are puțin de trăit, Hannah face un plan. Dar neprevăzutul are și el un rol în toate întâmplările. Trebuie doar lăsat să intervină.

Voi ați cumpărat cadourile de Crăciun? Ce cărți ați pus în pachete?