E evident că, pentru un cititor pasionat, o carte nu poate fi uitată atât de ușor. Ne mândrim cu faptul că fiecare operă citită ocupă un loc în inima noastră! Există însă și lecturi cu totul și cu totul speciale: ne referim aici la acele cărți care rămân alături de noi pentru totdeauna! Prezența deosebită le este semnalată încă de când ne pică în mână; nu încetăm să ne gândim la ele nici măcar atunci când am luat o pauză de la citit și medităm la aventurile eroilor noștri în fiecare moment de detașare al zilei, și nu numai. Mai dificil este atunci când le terminăm și ne simțim de parcă am fi încheiat o relație cu o persoană în carne și oase. Ne este peste măsură de greu să ne dăm întâlnire cu o altă carte și începem să urmărim obsedați fiecare mișcare a autorului care ne-a îmbolnăvit cu cuvintele sale, sperând din tot sufletul la o continuare. Dacă te regăsești și tu în scenariul de mai sus, îți dezvăluim care sunt operele literare ce ne-au făcut să ne simțim astfel: cărți care rămân întipărite în minte pentru totdeauna!

3 cărți care îți rămân întipărite în minte pentru totdeaunaVom începe prin a etala un fragment din recenzia Kirkus la adresa primului roman de pe lista noastră, deoarece ni se pare perfect de evocatoare: „Există cărți care îţi aruncă mânuşa, care te provoacă la duel. Simţi nevoia de a apăra personajele sau ai impresia că autorul îţi vorbeşte direct ţie ori vorbeşte despre tine și ești fascinat și totodată speriat de ceea ce ar putea să-ți dezvăluie. Nu există termen generic pentru un roman care te seduce chiar în timp ce te înspăimântă, te răscoleşte, te dezgustă și te istoveşte. Când termini „O viaţă măruntă”, te simţi ca după unul din marile romane realiste ruse: secătuit, dar cu mintea și cu sufletul mai treze ca niciodată”. Nu am fi putut-o spune mai bine de atât: cartea Hanyei Yanagihara face parte dintre titlurile care nu te părăsesc niciodată. Willem, JB, Malcolm și Jude sunt patru prieteni care se mută la New York după absolvirea unei universități de provincie. Fiecare are visele sale și fiecare este nevoit să dea piept cu viața în felul propriu, dar toți gravitează într-un mod captivant în jurul sclipitorului Jude, cel care a fost abuzat în copilărie și e incapabil să depășească această traumă. Personajele memorabile sunt unul dintre motivele pentru care „O viață măruntă” nu te părăsește niciodată, dar și stilul inteligent de a scrie al autoarei și meditația la adresa celor mai profunde teme ale vieții îți vor da de gândit. Ce e poate cel mai important este faptul că primul titlu de pe lista noastră reprezintă o mărturie a ceea ce dragostea poate, dar mai ales asupra a ceea ce nu poate să facă.

3 cărți care îți rămân întipărite în minte pentru totdeauna

În general, cărțile care evocă mari tragedii ale umanității îți stau alături pentru totdeauna. E ceva în injustețea lor sfâșietoare care te   face și pe tine părtaș, responsabil nu neapărat în numele celor care au torturat, cât mai degrabă în numele celor care au fost protejați de asemenea năpaste, surzi și orbi la chinul fraților lor. Un asemenea exemplu este și „Printre tonuri cenușii”. Romanul Young Adult al Rutei Sepetys este genul de carte ce îți va rămâne întipărită în minte și în inimă pentru totdeauna! Lina, fratele său Jonas și mama sa Elena sunt ridicați pe sus din casa cochetă în care trăiesc în Lituania de către forțele sovietice. E anul 1941 și între Hitler și Stalin s-a încheiat un pact ce pare să lase statele baltice la buna dispoziție a acestuia din urmă. Comuniștii încep să întocmească liste peste liste de inamici ai regimului, în general pătura inteligentă a societății. Protagonista noastră are abia 15 ani și o viață întreagă înainte, e talentată la desen, frumoasă și temperamentală, dar nimic din acestea nu mai contează atunci când e deportată spre înfricoșătoarea Siberie. Deși scrie pentru cei tineri, Sepetys nu ne menajează deloc și ne va face părtași la toate ororile pe care le-a presupus mutarea marilor mase de populație, a crimelor înfăptuite de un dictator căruia i se aduce azi acuzația că a ucis mai mult de 20 de milioane de oameni. Principalul motiv pentru care am adus „Printre tonuri cenușii” pe lista noastră de cărți care rămân întipărite în minte pentru totdeauna este raza de speranță pe care ne-o strecoară în suflete autoarea; Lina descoperă iubirea, reușind să înfiripe prin câteva crâmpeie una dintre cele mai memorabile istorii de amor din literatura Young Adult. Impresionant este și caracterul lituanienilor, care au preferat să înlocuiască ura și disperarea cu iubirea și credința: personajele „rotunde”, strălucit construite ale romanului îți vor aduce nu doar o dată lacrimi în ochi. Dacă nu ai citit încă „Printre tonuri cenușii”, trebuie să o faci!

3 cărți care îți rămân întipărite în minte pentru totdeaunaAtunci când a fost lansat ultimul film din saga Harry Potter, producătorii au avut o idee genială: aceea de a scoate de pe afișe titlul peliculei și de a a lăsa doar sintagma anticipatoare „It all ends”. Pe bună dreptate, nu exista suflet care să nu știe despre ce e vorba, atât de universal recunoscute erau personajele din Harry Potter. Partea cu adevărat impresionantă este că lucrurile nu s-au schimbat prea mult nici acum, la 11 ani de la lansarea ultimei cărți. Vrăjitorul „care a supraviețuit” a fost înlocuit pe marile ecrane de înaintașul său Newt Scamander în saga „Animale fantastice” a cărei producătoare și scenaristă e tot Rowling, dar popularitatea sa e în creștere. Britanica e deja considerată drept cea mai mare scriitoare a secolului XXI și sunt voci care consideră că ar trebui să îi mulțumim pentru generații întregi care au redescoperit magia cititului la final de secol XX. Cu siguranță, povestea o știi și tu: micuțul Harry, un orfan ce trăiește alături de unchii săi ce îl tratează ca pe un intrus, află că e de fapt vlăstarul a doi vrăjitori puternici și merge să studieze la Hogwarts, Școala de magie, farmece și vrăjitorii. Pe parcursul a șapte cărți, aici își va face prieteni, va descoperi dragostea și va învăța cum să facă față celui care îl vânează încă de când era copil, vrăjitorul întunecat Voldemort. Înainte de a fi cea mai cunoscută operă fantasy a timpurilor noastre, epopeea „Harry Potter” este o poveste despre sacrificiu, prietenie, curaj și dragoste, iar ultima parte, „The Deathly Hallows”, nu te va părăsi niciodată!

Tu ce părere ai despre lista noastră de cărți care rămân întipărite în minte? Abia așteptăm să aflăm cu ce alte titluri vei completa și tu exemplele noastre!