Fie că participi la un eveniment special sau pur și simplu te afli într-o companie plăcută, e natural să îți dorești să contribui cu subiecte interesante. A reuși să te afirmi într-o conversație a devenit azi mai dificil ca oricând, cu afluența de subiecte considerate tabu. Am acceptat că nu e considerat de bun simț să discuți despre politică, despre religie sau despre orice alte situații delicate, dar nici nu ne dorim ca de acum încolo, fiecare discuție pe care o purtăm în societate să graviteze în jurul vremii. Dacă vrei să fii protagonist de conversații spumoase care mângâie minți strălucite, atunci tot cărțile vor reprezenta fundamentul perfect. Desigur, nu orice opere, ci cele care te provoacă, care te determină să gândești, să te lupți cu perspective, să îți depășești posibilitățile. Azi îți recomandăm astfel de opere care vor atrage un grup mare în jurul tău, gata să îți audă argumentele și să îți disece temele de discuție: cărți cu subiecte de conversație.

3 cărți care îți vor anima conversațiileDacă este o calitate care te poate face să fii un „conversaționalist” de primă mână, aceea e empatia. Deschiderea către oameni, către alte culturi, către alte caractere e de fapt amprenta unui om superior, a unuia care are ce să povestească. Iar ficțiunea aparținând unor autori ce provin dintr-un mediu cu totul diferit de al nostru este cheia pentru a căpăta această toleranță universală. Edwidge Danticat este o scriitoare de origine haitiană care excelează în proza vibrantă, plină de eleganță. După un volum excelent de debut, autoarea ne-a gratulat în 1996 cu o colecție de povestiri pe care o poți aduce în discuție la orice eveniment. Știai că atunci când localnicii din Haiti vor să spună o poveste unul dintre ei spune „Krik”, iar interlocutorul răspunde cu „Krak”? Nicicând nu a fost un titlu mai bine ales: cele 10 povestiri din Krik? Krak! surprind viața din Haiti așa cum nu ar fi putut-o face niciun manual. Un amestec eclectic de dragoste, suspans, misticism, spiritualitate, catolicism amestecat cu voodoo și, firește, tristețe și tragedie, colecția lui Edwidge Danticat are protagoniste femei de o uluitoare profunzime, toate marcate de regimul brutal instituit de François Duvalier, sângerosul dictator zis Papa Doc. Ceea ce va fascina nu sunt însă doar vocile autentice sau universul plin de întuneric și culoare, cât vibrația unui loc pe care altfel poate nu ai fi putut să îl cunoști. Cine spune că data viitoare nu poți captiva audiența nepăsătoare a unei petreceri cu o poveste despre Haiti?

Te rugăm: încearcă să integrezi mai mulți autori români în lista ta de lecturi. Și dacă deja ai început să o faci, de ce nu ai iniția 3 cărți care îți vor anima conversațiileconversații care rămân în minte și în suflet pornind de la scrierile lor? Misiunea de a propovădui literatura națională trebuie să fie asumată de fiecare cititor, și astfel vom pune temelia unei lumi mai bune. Reîntorcându-ne la firul nostru, azi îți recomandăm pentru conversații spumoase „Caiet de ricoșat gânduri” de Gabriel Liiceanu. Nu te teme, nu te vom scufunda în filosofie complicată, mai ales că autorul însuși recunoaște că una dintre marile virtuți ale stilului său de a scrie, cu greu căpătată și îndelung exersată, este simplitatea. Liiceanu pornește de la teoria că marile idei ale umanității sunt toate depănate de un mega-creier, un „spirit universal” care le propovăduiește pentru beneficiul speciei umane, creând așa numita cultură universală. Scriitorul își hrănește afirmația cu exemple din cărțile sale preferate, unde a regăsit aceste idei născute din minți mărețe și diferite, dar în același timp asemănătoare. „Caiet de ricoșat gânduri” te va provoca să privești realitatea cu alți ochi și, fie dacă ești sau nu de acord cu principiile lui Liiceanu, cu siguranță vei iniția conversații de neuitat pornind de la ele.

3 cărți care îți vor anima conversațiileWilliam Gibson, așa numitul profet întunecat al genului cyber-punk, spunea despre ultimul titlu de pe lista noastră de cărți cu subiecte de conversație că e „o ghicitoare care nu a fost niciodată menită să fie rezolvată”. Știi acele discuții pasionale care durează până în zorii zilei, în care fiecare are o părere, una mai fascinantă decât cealaltă, acele conversații care îmbogățesc mintea tuturor participanților? Roagă-ți prietenii să citească Dhalgren, de Samuel R. Delany, una dintre cele mai controversate epopei ştiinţifico-fantastice din toate timpurile! Publicată în 1975, și azi cartea este un mister, deoarece niciun cititor nu poate spune cu siguranță că a înțeles-o, nici măcar după mai multe lecturi. Firește, subiectul însuși este atât de bizar: miticul oraș american Bellona a fost lovit de un fenomen necunoscut care schimbă cu totul legile lumii. Un bloc arde spontan pentru a se reîntregi apoi din neant, timpul trece diferit pentru oameni, două luni apar pe cer. Terifiați, majoritatea locuitorilor fug și atunci apar ceilalți, cei diferiți, neadaptații, criminalii, poeții, săracii, într-un cuvânt, cei liberi. Dintre ei, The Kid este cel mai emblematic. Și-a uitat adevăratul nume, dar știe că iubește aventura și poezia și că este gata să îți dea universul peste cap. Dhalgren aduce în discuție subiecte grele, precum rasa, genul, sexualitatea, și este tot ceea ce putem spune, dat fiind faptul că nimeni nu se poate mândri că a înțeles cu adevărat despre ce e vorba în roman.

Tu ce părere ai despre aceste cărți cu subiecte de conversație? Care dintre titlurile de mai sus crezi că te va ajuta să ai succes chiar și în cea mai eclectică societate, să devii acel om cu care toată lumea dorește să vorbească, deoarece discuțiile cu el sunt pur și simplu unice?

Photo by Joshua Ness on Unsplash