„Nu știu alții cum sunt”, vorba lui Creangă, dar noi, din când în când, simțim nevoia unui thriller, scris „ca la carte”. Literatura nordică de acest gen a fost în ultimii ani o revelație, o plăcere astfel încât nu ne refuzăm cele mai proaspete apariții ale genului. Astăzi însă nu ne propunem să vorbim despre literatură scandinavă, pentru că ne-au atras atenția câteva noutăți editoriale. Așadar, iată 3 cărți care nu te lasă să dormi! Te încumeți?

Despre „Pacienta tăcută”, romanul de debut al lui Alex Michaelides, se spune că este „thrillerul anului 2019”, „thrillerul perfect”, care s-a bucurat de lansare simultană în 38 de țări, printre care și România. Deși aflat la primul său roman, Alex Michaelides are o apreciabilă experiență de scenarist astfel încât cartea sa a impresionat nume importante de critici prin stilul în care e scrisă și povestea hipnotică, susținută de personaje puternice, cu secrete de nepătruns. Pictorița Alicia Berenson, o tânără care nu a mai vorbit din momentul când și-a ucis soțul, în urmă cu șase ani și Theo Faber, psihoterapeutul hotărât să descopere secretele femeii, sunt personajele centrale ale narațiunii sofisticate, construite cu precizie de Michaelides. Impresionant la romanul scriitorului de origine cipriotă este nu doar modul în care întreține suspansul, ci și construcția personajelor sale – complexă, derutantă uneori, amestec de lumini și umbre. Înainte să-și ucidă soțul, Alicia Berenson ducea o viață frumoasă și împlinită alături de soțul ei, Gabriel. Se bucura de recunoaștere profesională, iubire, o casă superbă într-o zonă elegantă a Londrei. Într-o seară, când Gabriel se întoarce acasă, Alicia îl împușcă de mai multe ori în cap, apoi, deși ajunge în atenția presei, nu mai scoate un cuvânt ani la rând. Autorul face o legătură (inexplicabilă la început pentru cititori) între Alicia și personajul mitologic Alcesta, care și-a dat viața din iubire față de soțul ei. Închisă într-un spital psihiatric, Alicia este izolată în propria tăcere, însă psihoterapeutul se ambiționează să-i descopere secretul, într-un mod mai mult decât suspect.

O noutate editorială care ne-a atras atenția și o carte care cu siguranță nu te lasă să dormi este cea semnată de Stephen King în colaborare cu fiul său, Owen King, „Frumoasele adormite”. Romanul ne proiectează într-o distopie greu de imaginat: în Dooling, o regiune din munții Apalași, se petrece un fenomen bizar, care apoi se răspândește și în jur. Femeile care adorm nu se mai pot trezi, iar după un timp, în jurul lor se țese o peliculă asemănătoare cu cea a unui cocon. Cei care au încercat să le trezească au plătit cu viața nesăbuința lor, pentru că femeile au dovedit o agresivitate ieșită din comun. Fiecare reprezentantă a sexului frumos începe să ducă o luptă supraomenească cu acest fenomen, încercând să păstreze starea de veghe prin orice mijloace. Însă necesitatea de a dormi este o condiționare biologică, peste care nu se poate trece indiferent ce stimulente s-ar folosi. O singură femeie, Evie Black, este imună la acțiunea acestui fenomen. Lumea bărbaților este haotică și de o agresivitate ieșită din comun. Iar interesant este că frumoasele adormite și închise în cocon au o viață reală într-o altă dimensiune, unde pregătesc nașterea unei lumi noi.

Un roman care ne trece prin spaime și emoții intense și care în mod cert nu te lasă să dormi este „Bird Box. Orbește”, cartea de debut a lui Josh Malerman. Probabil multă lume a văzut deja ecranizarea, însă cartea merită citită, pentru că este unul dintre cele mai bune thrillere psihologice ale ultimilor ani. Vom urmări povestea lui Malorie, mamă singură a unui băiețel, obligată să crească și o fetiță rămasă fără mamă. Autoarea intersectează mai multe planuri narative, cel prezent, cu flash-back-uri, în timpul când a apărut „Problema” și imediat după nașterea copiilor, care au în prezent patru ani. „Problema” care afectează întreaga umanitate nu este de fapt cunoscută, nici înțeleasă. Sunt observate doar urmările ei: oamenii care o văd devin agresivi într-un mod paroxistic și se pot izbăvi doar prin sinucidere. Malorie își crește copiii astfel încât să nu-și folosească niciodată simțul văzului. Trăiesc într-o casă căzută în paragină, cu ferestrele baricadate, în beznă totală. Orice incursiune în primejdioasa lume de afară se poate face doar legat la ochi. Călătoria spre un loc mai sigur, în care se încumetă să pornească după ani de antrenamente, este plină de primejdii. Iar „tărâmul făgăduinței” spre care aspiră nu va ști până în ultimul moment cum arată.

Pe voi ce cărți nu v-au lăsat să dormiți noaptea?

Photo by Alexandra Gorn on Unsplash