A fost o figură extrem de controversată, aşa cum sunt toţi oamenii mari: sunt voci care îl numesc terorist şi adept al comunismului, în timp ce alţii îl consideră unul dintre ultimii eroi ai secolului al XX-lea. Cert este că, pe toată perioada vieţii sale, Nelson Mandela a luptat contra discriminării şi a rasismului, pentru a reduce inechitatea socială, pentru a rezolva problema sărăciei, atât de caracteristică naţiunilor africane. A fost primul Preşedinte ales prin vot democratic, universal, al Africii de Sud, considerat şi până azi „părintele naţiunii africane”. Deşi iniţial a militat pentru schimbarea pe cale paşnică, a raliat la un moment dat la cauze mai agresive, fiind implicat şi într-un atentat cu bombă împotriva guvernului apartheid. A fost însă recompensat cu premiul Nobel pentru pace, iar în amintirea a tot ceea ce a înfăptuit, Organizaţia Naţiunilor Unite a instituit pe 18 iulie Ziua Internaţională Nelson Mandela, celebrând naşterea marii personalităţi. Anul acesta se împlinesc chiar 100 de ani de la venirea pe lume a marelui om politic, ocazie numai bună pentru a sărbători citind una dintre cele 3 cărţi despre Nelson Mandela recomandate în rândurile de mai jos!

3 cărţi care te vor ajuta să îl înţelegi mai bine pe Nelson MandelaE celebru pentru sintagma „e uşor să distrugi. Eroii sunt aceia care fac pace şi construiesc”, poate una dintre cele mai definitorii afirmaţii ale personalităţii ce întruchipează lupta pentru libertate şi împotriva opresiunii. Însă Nelson Mandela e mai mult de atât, iar personalitatea sa va fi mai fidel ca oricând reflectată în „Selected Speeches and Writings of Nelson Mandela: The End of Apartheid in South Africa, Nelson Mandela”. În prima carte despre Nelson Mandela de pe lista noastră vei regăsi extrase din cele mai importante discursuri ale Preşedintelui Sud-African, de la celebra cuvântare din faţa curţii care l-a condamnat la închisoare pe viaţă la discursul rostit atunci când a primit Premiul Nobel pentru pace. Făcând parte din mişcarea anti-apartheid şi ajutând la construcţia aripii sale militare, Mandela e încă, la 100 de ani de la naşterea sa, o figură ce aparţine deja mitului, dar, dacă vrei să îl cunoşti mai bine, cuvintele sale pot constitui imboldul necesar.

Nu poate exista o modalitate mai eficientă de a cunoaşte o personalitate decât citindu-i biografia. Din fericire, 3 cărţi care te vor ajuta să îl înţelegi mai bine pe Nelson MandelaNelson Mandela ne-a lăsat un asemenea privilegiu, “Long Walk to Freedom fiind autobiografia publicată în 1994 de către cel eliberat din lunga perioadă de încarcerare. Cartea reprezintă, pe lângă o porţie „la cald”, o experienţă directă a unuia dintre cele mai contestate şi mai sângeroase regimuri politice, şi o măsură a caracterului lui Mandela. Ceea ce e remarcabil e că viitorul lider african acceptă şi recunoaşte cu seninătate toate crimele care i se atribuie de către adversarii săi; moartea civililor în atacurile cu bombe în care, chiar dacă nu a fost implicat în mod direct, are partea sa de responsabilitate. Nelson Mandela nu e un nou Gandhi, iar autobiografia sa reuşeşte să stabilească acest fapt, fără a păta însă cu nimic măreţia personalităţii recompensate cu premiul Nobel. Poate cea mai impresionantă parte este însă perioada în care a fost închis şi extraordinara revenire în viaţa politică: la peste 70 de ani, Mandela mărturisea că se năştea din nou, cu flacăra nestinsă în suflet, cu demnitatea intactă în ciuda ororilor închisorii, cu spiritul neînfrânt. Long Walk to Freedom e cu siguranţă o lecţie de viaţă pentru noi toţi, indiferent de unde provenim şi care sunt luptele pe care suntem obligaţi să le ducem. Sunt critici care au contestat stilul folosit, acuzându-l pe Mandela că ar fi recurs la un ghost writer pentru ultimele capitole, dar ceea ce e imposibil de contestat e faptul că, fie că luptătorul pentru libertate a înşirat sau nu el însuşi pe pagină toate cuvintele autobiografiei, în paginile cărţii străluceşte nimeni altul decât omul autentic, cu bune şi cu rele, cu păcate şi cu triumfuri. Al doilea titlu din lista noastră de cărţi despre Nelson Mandela e o mărturie a speranţei, a încrederii în umanitate şi în bunătatea ei nativă, un must-read.

3 cărţi care te vor ajuta să îl înţelegi mai bine pe Nelson MandelaUneori, e suficient să priveşti pentru a înţelege. Atunci când cuvintele nu mai au nicio valoare, o imagine spune mai mult decât o mie de vorbe. Este exact ideea din spatele lucrării de artă “Conscience of the Human Spirit: The Life of Nelson Mandela: Tributes by Quilt Artists from South Africa and the United States“, de Marsha MacDowell. Cartea conţine lucrări comemorative realizate de artişti africani şi americani, cu ocazia trecerii în nefiinţă a lui Nelson Mandela, din 2013. De data aceasta, nu ne vom clăti ochii cu ceea ce a spus marele om politic, ci vom căuta să îl înţelegem cât de bine se poate prin modul în care a fost perceput de către cei din jur. Considerat a fi un model pentru felul în care a luptat pentru respectarea drepturilor omului, un „compas moral”, un erou pentru oameni de pretutindeni, care au avut de câştigat de pe urma politicilor sale, Nelson Mandela e reflectat poate mai fidel ca oricând în mărturiile de dragoste ale celor pe care i-a influenţat. Încheie cu Conscience of the Human Spirit: The Life of Nelson Mandela: Tributes by Quilt Artists from South Africa and the United States, o compilaţie de Marsha MacDowell, Ziua Nelson Mandela şi aminteşte-ţi de una dintre cele mai puternice, mai răvăşitoare şi mai frumoase poveşti ale umanităţii.

Tu ce părere ai despre cele 3 cărţi despre Nelson Mandela pe care ţi le-am recomandat? Care dintre acestea îşi va regăsi locul în casa ta cu ocazia Zilei Internaţionale Nelson Mandela? Ce părere ai despre marea personalitate politică?