Sunt momente în viață când ne simțim pierduți, când avem impresia că nu ne aflăm deloc pe drumul care ne este menit. Dezolați, confuzi sau nelalocul nostru, căutăm ghidare sau un semn care să ne indice încotro să ne îndreptăm. Dacă te recunoști și tu în acești scenariu și ai impresia că nu ai la cine să apelezi pentru a căpăta ajutor, înseamnă că treci cu vederea un susținător important, un prieten care îți va fi mereu aproape fără a-ți cere nimic înapoi. Este vorba, firește, despre cuvântul scris: 3 cărți care te ajută să îți găsești scopul în viață. Descoperă-le puterea și oferă-le permisiunea de te „trimite” pe calea cea bună.

3 cărți care te vor ajuta să îți găseşti scopul în viațăSunt numeroși cititori „pierduți” care afirmă cu mâna pe inimă că prima carte de pe lista noastră i-a ajutat să își găsească în sfârșit calea. Da, „Descoperă-ți elementul” de Sir Ken Robinson nu va funcționa la fel pentru fiecare dintre noi, deoarece adevărata muncă trebuie să o depui chiar tu, însă va face cu siguranță o diferență. Plecând de la exemplul cavalerilor medievali care se înrolau în expediții periculoase pentru a afla cine sunt cu adevărat, Robinson ne îndeamnă să procedăm la fel: să ne identificăm propriile cruciade, precum un Don Quijote modern, dar în interior. Misiunea noastră va fi astfel nu să apărăm domnițe la ananghie sau să ne luptăm cu monștri, ci să ne găsim „elementul”, un termen inventat de Robinson și care poate fi explicat ușor prin pasiune. Autorul consideră că, precum în natură, și umanitatea este extrem de diversă, dar că fiecare om are o menire unică, o pasiune mai importantă decât orice. Sfătuindu-ne să reconciliem întotdeauna lumea interioară cu oportunitățile pe care le oferă exteriorul, scriitorul ne ghidează prin această călătorie care ne va ajuta să ne găsim scopul în viață. Cartea nu va face minuni pentru tine, dar te va susține pe tine să înfăptuiești singur aceste miracole. Și, după vorbele lui Robinson însuși, „Lectura acestei cărți nu-ți va garanta că-ți vei petrece restul vieţii într-o continuă, neîntreruptă stare de plăcere și încântare. Totuşi, îți va dărui o înţelegere mai adâncă a celui care eşti cu adevărat și a vieţii pe care ai putea și poate că ar trebui să o trăiești.” Cuvinte perfecte pentru prima dintre cele mai importante cărți care te ajută să îți găsești scopul în viață.

3 cărți care te vor ajuta să îți găseşti scopul în viață

De multe ori, descoperim că suntem capabili să ne găsim calea abia atunci când trecem cu adevărat printr-o situație dramatică. Nefericirea poate fi, deși sună un clișeu, un profesor mai dur, dar mult mai bun, care să ne ajute să „creștem”. Este poate motivul pentru care cartea „Omul în căutarea sensului vieții” de Viktor E. Frankl a devenit atât de repede și atât de fulminant un bestseller. Tradusă în peste 20 de limbi și vânzând mai mult de 3 milioane de ediții numai în traducerea din limba engleză, a doua operă de pe lista noastră plecă de la experiențele terifiante pe care psihiatrul le-a trăit în lagărele germane, ca evreu. Concluzia la care ajunge este, însă, în ciudat acestui fapt, aproape pozitivă: atunci când trece printr-o traumă, omul reușește în majoritatea cazurilor să o depășească tocmai găsind sens în ceea ce a trăit. Deși vestea succesului său mai degrabă l-a întristat pe Frankl, determinându-l să o considere o măsură asupra nefericirii societății atât de aprig căutătoare a sensului vieții, noi preferăm să o vedem mai degrabă ca pe un fapt pozitiv: acela că spiritul uman e capabil să supraviețuiască în cele mai grele condiții și că, prin urmare, suntem oricând capabili să ne găsim scopul în viață.

3 cărți care te vor ajuta să îți găseşti scopul în viațăInvităm acum un alt bestseller pe lista noastră, unul care a avut la rândul său un o extraordinară priză la public. Dacă Frankl pleca de la experiențe negative, ce mai degrabă ne limitează, dar care ne pot ajuta să ne autodepășim, Michael A.Singer consideră că suntem capabili de a ne șlefui singuri sufletul, de a-l scoate la lumină și de a descoperi sorgintea divină din noi, punând capăt tocmai acestor experiențe de natură negativă. În „Sufletul neînlănțuit”, autorul ne ajută să descoperim sensul vieții, respectiv conștiința eternă, nemuritoare, care sălăşluieşte în fiecare dintre noi. Singer consideră că fiecare om are două părți: una activă, gânditoare, dezechilibrată, un fel de „maimuță” incapabilă de pace și de fericire, și una pasivă, parte din etern, care doar observă, dar care e nemuritoare. Prin practici de mindfulness și de meditație, autorul promite să ne învețe cum să luăm legătura cu acest izvor necesar și cum să ne cunoaștem pe noi, așa cum suntem, sau, cu alte cuvinte, cum să ne găsim scopul în viață. Operele lui Singer sunt întrucâtva similare cu cele ale lui Eckhart Tolle, promițând același acces la fericirea și pacea eterne prin intermediul identificării adevăratului eu. Iar călătoria, deși dificilă, e mult mai posibilă decât ai crede!

Tu ce părere ai despre alegerile noastre? Care dintre aceste titluri crezi că îți pot fi de folos? Ești interesat cele 3 cărți care te ajută să îți găsești scopul în viață?

Photo by David Iskander on Unsplash