Ideea că lectura poate ajuta la vindecarea diferitelor suferințe sufletești nu este una nouă. A apărut pentru prima dată la începutul anilor ’60, însă, s-a conturat puternic în urmă cu patru ani, când Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie a lansat programul „Cărți sub prescripție”. Biblioterapia a devenit în acest răstimp o terapie alternativă, practicată în multe țări europene, dar și peste Ocean, care are scopul de a ajuta cititorii să își schimbe starea de spirit în bine sau să depășească diferite probleme emoționale. Cum funcționează biblioterapia? Prin lectura controlată – cărțile sunt alese cu grijă de biblioterapeuți (psihologi, bibliotecari sau pur și simplu cititori experimentați) –  cititorul se identifică cu personajul care are o problemă similară cu a lui și experimentează diferite metode de a o surmonta. Biblioterapia s-a dovedit un adjuvant prețios în depășirea stărilor de anxietate și depresiei, în dezvoltarea empatiei și depășirea unor episoade dureroase din viață. Să descoperim astăzi 3 cărți contra anxietății recomandate în biblioterapie.

Jérôme Dupuis, jurnalist la publicația „L’Express”, realizează o descriere uimitoare a cărții „Eleganța ariciului” de Muriel Barbery. Poate, citind-o în multe dintre prezentările acestui roman, am considerat-o metaforică, însă ea este cât se poate de reală și exactă. „Eleganța ariciului sau Prozac? O întrebare insolită? Nici gând! Un cabinet de psihoterapie parizian prescrie de cateva luni pacienților săi Eleganța ariciului. […] «Această carte este un adevărat laborator alchimic, unde fiecare își poate găsi rezolvarea propriilor probleme», spun ei.” „În afară de dragoste, prietenie și frumusețea Artei, nu prea mai văd altceva care să poată hrăni viața umană” se spune în romanul lui Muriel Barbery. Iar „Eleganța ariciului” este o carte care abordează exact aceste teme – prietenia construită pe afinități intelectuale, sentimentul cald al dragostei și darurile neprețuite de care putem avea parte în tovărășia literaturii.

Ascunse parcă sub platoșa de tepi a unor arici, protagonistele romanului surprind prin neobișnuita tipologie umana propusă de scriitoare. Ce pot avea în comun Renée Michel, o portăreasă de 54 de ani, „văduvă, scundă, urâtă, dolofană” și Paloma Josse, o adolescentă de 12 ani, care dorește să se sinucidă nu pentru că este deprimată, ci pentru că nu poate accepta o existență mediocră? Cartea este o lectură utilă tuturor celor care sunt apăsați de rutină sau sunt anxioși din cauza proiecției unui viitor incert. „Eleganța ariciului” ne învață prin intermediul personajelor sale atipice și speciale că există sens și frumusețe în orice, dacă știm unde să privim. Iar lucrul acesta devine facil pentru că „Eleganța ariciului” evidențiază exact acele zone care pot reprezenta un punct de sprijin pentru orice cititor. „Dacă te temi de viitor este pentru că nu știi să construiești prezentul și, când nu știi să construiești prezentul, te amăgești că vei putea s-o faci mâine și te-ai dus pe copcă, fiindcă mâine sfârșește întodeauna prin a deveni astăzi, nu-i așa?”.

Prin reflecții și dialoguri profunde, pline de umor, personajele lui Muriel Barbery își deschid calea către sufletele noastre. Poate ne întrebăm ce puncte comune ar putea exista între eroinele scriitoarei franceze și noi? Suntem convinși că persoanele care își ascund sensibilitatea în spatele unei măști de duritate, inteligența peste medie în spatele concepțiilor comune, cei care sunt in defensivă din cauza mediocrității și a vulgarității mediului în care trăiesc vor avea o altă perspectivă asupra vieții după ce vor citi „Eleganța ariciului”.

Ce experiență poate fi mai utilă în depășirea anxietății decât să stăm de vorbă cu un filozof? „Lecții de viață de la Kierkegaard”, volum alcătuit de Robert Ferguson, reprezintă un „dialog” instructiv și folositor pe care îl putem avea cu părintele existențialismului, filozoful danez Soren Kierkegaard pe teme variate și foarte actuale. De la cum să ne deșteptăm conștiința, cum să evităm să trăim în trecut sau cum să facem față deznădejdii, până la motivele pentru care ar trebui să ne cultivăm nemulțumirea și să ieșim din zona de confort sau să ne asumăm responsabilitatea alegerilor, Robert Ferguson realizează o selecție de texte din cele mai importante opere ale filozofului adăugând comentarii în spiritul ironic al gânditorului existențialist danez. Astfel, chiar și cei care nu au ales până acum cărți din domeniul filozofiei nu vor avea nicio dificultate în a recepta sensul ideilor prezentate de autor.

Zi de zi ne confruntăm cu zeci de situații generatoare de anxietate. Nu este neobișnuit să ne facem griji în privința viitorului, dacă trebuie să încheiem o relație care nu mai merge sau dimpotrivă, să ne implicăm în alta, după ce precedenta nu a fost tocmai fericită. Una dintre cele mai mari temeri ale oamenilor este legată de vorbitul în public, dar, în egală măsură, ne temem de singurătate, suferință fizică sau emoțională și de eșec. Cu atâtea motive de îngrijorare mai avem oare loc să fim și fericiți? Temerile noastre se constituie în tot atâtea frâne care ne blochează inițiativa și ne subminează spontaneitatea acțiunilor.

Psihologul american Susan Jeffers ne îndeamnă însă: „Chiar dacă ți-e frică…acționează!” Cartea a devenit bestseller internațional, tradus în peste 30 de țări. Susan Jeffers oferă cititorilor atât posibilitatea de a-și înțelege mai bine emoțiile, cât și instrumentele necesare pentru a le ține sub control. Utilitatea sfaturilor sale a fost apreciată de milioane de cititori, care au constatat efectele acestora în propriile vieți. „Am vrut să fiu fericită și am învățat cum” explică autoarea. Experiența de viață a scriitoarei s-a dovedit utilă și pentru cititori, care au descoperit prin cărțile ei o perspectivă nouă și metodele de a-și perfecționa viața emoțională. Putem alege varianta audiobook a volumului „Chiar dacă ți-e frică…acționează!”, pe care o putem asculta în mașină, în drum spre serviciu sau în timp ce facem treburi prin casă.

Ați constatat vreodată pe propria piele că lectura vă poate îmbunătăți starea de spirit?