Nu-i vorbă că am ține neapărat, dar nici nu ne supărăm dacă o carte reușește să ne bulverseze cu un final surprinzător. Probabil că dacă cineva ne-ar întreba cum am vrea să fie următoarea carte pe care-o vom citi am răspunde „bună”. Să fie bine scrisă, să aibă personaje puternic conturate, o poveste frumoasă, care să ne pună pe gânduri și … încă ceva. Poate nu știm să definim exact acel lucru, dar orice cititor își dorește ca următoarea carte pe care o citește să fie ca o călătorie într-un loc în care nu a mai fost. Să-i ofere trăiri noi, perspective asupra vieții cu care nu s-a mai întâlnit. Grea misiune pentru scriitori, însă ei știu bine la ce s-au „înhămat”!

Construcția romanului, modul în care autorul își spune povestea sunt lucruri care ne pot face să nu lăsăm o carte din mână sau să o abandonăm după un număr de pagini. Finalul romanului, acea ultimă impresie care rămâne în mintea cititorului, este și el foarte important. Să ne îndreptăm astăzi atenția asupra a 3 cărți cu final surprinzător.

Scriitoarea canadiană Shari Lapena s-a dovedit o adevărată maestră a suspansului în romanul „Cuplul din vecini”, iar noul ei thriller, „Străinul de acasă”, se ridică la aceleași standarde. Romanul a apărut în librăriile din lumea anglo-saxonă în 2017, iar în România, un an mai târziu. Timp suficient pentru a ajunge la noi încărcat de aprecieri ale criticilor și cititorilor din lumea largă. Shari Lapena a reușit să culeagă laurii cu „Străinul din vecini” construind o poveste cu un suspans bine dozat și un final total surprinzător. Karen și Tom Krupp, un cuplu fericit, căsătoriți de doar câțiva ani, sunt protagoniștii romanului. Casa lor din zona rezidențială a New York-ului le oferă tot confortul și este spațiul care găzduiește viața lor tihnită împreună. Aceasta până într-o zi, când Tom se întoarce acasă și constată că soția lui a plecat în grabă, fără să își ia telefonul cu ea. Încercările lui Tom de a afla unde a dispărut Karen sunt zadarnice, până în momentul când poliția îl informează că aceasta a fost victima unui accident și este la spital. Fusese găsită într-o zonă rău famată a orașului, iar Karen nu poate explica nici de ce a ajuns acolo, nici de ce avea viteză atât de mare, tocmai ea, care nu încălcase vreodată o regulă de circulație. Cadavrul unui bărbat găsit în acea zonă complică situația, iar în casă încep să se petreacă lucruri inexplicabile, care sugerează prezența cuiva. Tom este hotărât să-și apere soția cu orice preț și îi găsește justificări chiar și când ajunge în arestul poliției. Un secret din trecutul lui ar putea să influențeze evenimentele prezentului. Însă ce nu știe Tom este că soția sa are o întreagă viață secretă.

Deși este romanul de debut, „Sora pierdută” a reușit să o impună pe scriitoarea americană Flynn Berry în rândul scriitorilor contemporani ale căror cărți merită urmărite. Romanul lui Flynn Berry a reușit să impresioneze nu doar prin intriga elaborată, ci și prin atmosferă și atenția îndreptată spre trăirile din zona psihologică a personajelor sale. Nora, un specialist în peisagistică, pleacă de la Londra spre micul orășel Marlowe, unde trăiește sora ei, Rachel, asistentă la spitalul din zonă. Încă din momentul când Nora vede mașina lui Rachel parcată în fața casei are un sentiment de rău augur, care se confirmă imediat ce intră în casă: Rachel zace înjunghiată, într-o baltă de sânge. Sentimentele intense trăite de Nora sunt observate de autoare în detaliu, ceea ce asigură un debut în forță al cărții. Durerea o mobilizează pe Nora și o transformă de la zi la zi. Tânăra dovedește o determinare uluitoare de a-l găsi pe asasinul surorii de care era atât de apropiată. Iar gândul se transformă într-o obsesie atât de puternică încât Nora nu dă înapoi nici când află secrete tulburătoare ale lui Rachel, nici chiar când este ea însăși suspectată de poliție. Atmosfera cărții i-a făcut pe mulți cititori să asemene „Sora pierdută” cu romanul „Fata din tren” al Paulei Hawkins.

Despre Yrsa Sigurdardottir se spune, pe bună dreptate, că este „regina thrillerului islandez”, ceea ce ni se confirmă și în romanul „Moștenirea”, carte recent lansată și în librăriile de la noi. „Moștenirea” nu este numai un roman cu un final surprinzător, ci și o carte care ne trece prin cele mai intense emoții, pentru că autoarea descrie atât de precis trăirile victimelor încât simțim teroarea pe propria piele. Yrsa Sigurdardottir își construiește romanul pe două planuri. Unul este situat în anii 80, când trei frați sunt separați în copilărie și dați spre adopție. Până la un punct, nu vedem legătura cu întâmplările care au loc în zilele noastre. Elisa, mamă a trei copii, este ucisă în casa ei din Reykjavik, iar martorul-cheie în acest caz este chiar fiica ei de șapte ani, Margret. Aceasta a stat ascunsă chiar sub patul în care mama ei a îndurat un adevărat supliciu, însă e prea traumatizată pentru a putea vorbi cu poliția. Huldar este detectivul care se va ocupa de acest caz, ajutat de psiholoaga Freyja, specializată în lucrul cu copiii. O a doua crimă se petrece între timp, purtând „semnătura” aceluiași criminal. Asasinul pare că se joacă cu anchetatorii, trimițându-le mesaje codificate. Iar situația este destul de complicată și din cauza faptului că Freyja și Huldar au petrecut o noapte împreună înainte de a ajunge să colaboreze profesional. S-au cunoscut într-un bar, iar Huldar a pretins că este un tâmplar aflat în trecere prin zonă. Crimele par niște pedepse, însă ce păcate ar putea justifica metoda infernală folosită?

Voi ce cărți cu final surprinzător ne-ați recomanda?