Îți lansăm o provocare: numește o carte de dragoste care reușește să ocolească în mod abil capcana triunghiului amoros. Indiferent de credibilitatea sau de șansele de reușită ale relațiilor dintre cei trei protagoniști implicați, de la Tristan și Izolda încoace autorilor li s-a inoculat ideea că un cuplu nu poate fi adulat decât dacă e neașteptat, dacă se formează din oameni implicați anterior în alte povești. Din nefericire, majoritatea romanelor de dragoste creează triunghiuri amoroase de dragul tradiției și puține dintre aceste opere literare reușesc cu adevărat să își impresioneze cititorii. Azi spunem însă „nu” dragostei cu forța și invităm în scenă autorii care au atins imposibilul: 3 cărți cu triunghiuri amoroase inteligent construite!

3 cărți cu triunghiuri amoroase inteligent construiteNu putem scrie despre triunghiuri amoroase inteligent construite fără a aminti despre unul dintre cele mai celebre: Rhett- Scarlett – Ashley din „Pe aripile vântului”. Poate ceea ce individualizează epopeea lui Margaret Mitchell este refuzul de a se prezenta precum un roman de dragoste. Deși numeroși cititori s-au îndrăgostit de una dintre cele mai mari cărți scrise vreodată tocmai datorită istoriei de amor, în realitate romanul câștigător al premiilor Pulitzer și National Book Award e mai degrabă ficțiune istorică sau bildungsroman decât poveste de iubire. Cu toate acestea, Mitchell reușește ceea ce nici mulți autori specializați în cărți de dragoste nu au reușit: crează un triunghi amoros inteligent construit. Avem de toate: falsa iubire, resimțită de Scarlett pentru Ashley, tentația amoroasă și dragostea carnală a lui Ashley, deplina compatibilitate dintre Scarlett și Rhett și, firește, dragostea matură, reală, dar prea târziu conștientizată. Deși cititorul ghicește înainte de Scarlett ceea ce simte, un motto al multor triunghiuri amoroase, „neștiința” eroinei nu e forțată, ci perfect explicabilă prin natura sa, la fel ca dragostea pe care i-o poartă „pretendenții” săi. Ce mai individualizează triunghiul amoros din „Pe aripile vântului”? Faptul că, până la urmă, rămâne neîmplinit: Ashley o respinge pe Scarlett în numele onoarei, Scarlett pe Rhett dintr-un capriciu prost înțeles, iar în cele din urmă Rhett pe Scarlett…pentru că așa e viața. Mitchell ar putea da și azi lecții scriitorilor idealiști despre cum să scrii cărți cu triunghiuri amoroase inteligent construite.

3 cărți cu triunghiuri amoroase inteligent construite

Ce ar trebui să nu lipsească unui triunghi amoros? Romantismul, ar spune mulți dintre scriitori. Deși nu contestăm acest lucru, preferăm ca sentimentalismul să nu abunde, deoarece ar putea sugruma din fașă un triunghi amoros. Ne întrebi care este doza perfectă, în opinia noastră? Cea atinsă de Gabriel Garcia Marquez în „Dragostea în vremea holerei”. Capodopera sud-americanului începe cu un Florentino Ariza îndrăgostit nebunește de o Fermina Daza, iubirea vieții sale și lumina ochilor săi, pe care diferențele sociale îi despart însă. Deși cei doi tineri sunt atrași unul de altul, scânteia dintre ei e mai degrabă tentația nepermisului decât dragoste autentică. Așa că atunci când a treia latură se definitivează și în scenă apare bogatul și atrăgătorul doctor Juvenal Urbino, înțelegem cu toții de ce Fermina renunță la relația fără șansă pentru legătura plină de oportunități, sau cel puțin o facem cu luciditatea. Triunghiul amoros din „Dragostea în vremea holerei” este însă genial construit pentru că te face să crezi că a ocolit cu grijă capcana dulcegăriilor și a hotărât să urmeze drumul vieții…pentru a te șoca cu un final cum numai Gabriel García Márquez putea țese. În ultimele pagini ale cărții romantismul revine în forță, dar o face cu atât de multă autenticitate încât preferăm să închidem ochii în fața neverosimilului său și să declarăm cu toată convingerea că triunghiul Florentino Ariza – Fermina Daza – Juvenal Urbino este unul dintre cel mai bine realizate din toată istoria literaturii.

3 cărți cu triunghiuri amoroase inteligent construiteDacă există un teritoriu de specialitate al triunghiurilor amoroase, acela trebuie să fie literatura Young Adult. E firește ca la vârsta fragedă să te regăsești captiv într-o asemenea „încrengătură” de iubire, dar această premisă nu a făcut ca triunghiurile amoroase din cărțile pentru adolescenți să fie mereu reușite. De fapt, câteva dintre cele mai celebre exemple ale ultimilor ani: Edward-Bella-Jacob din „Amurg” sau Katniss _ Peeta – Gale din „Jocurile foamei” au reprezentat mai degrabă un minus pentru titlurile care îi aveau drept protagoniști. Cine a reușit să redea perfect notele iubirii? Sabaa Tahir în „Elias și spioana Cărturarilor”. Deși romanul fantasy parte a unei saga de proporții, tradus în mai mult de 30 de limbi și inspirat în egală măsură de poveștile din „O mie și una de nopți” și de istoria Imperiului Roman, nu a atins celebritatea titlurilor de mai sus, considerăm că triunghiul său amoros e unul dintre cel mai bine realizate din literatură. Elias e cel mai strălucit student de la Academia militară Blackcliff, dar abia așteaptă să dezerteze deoarece consideră că violența nu e un mod de viață. Laia e opusul său: o fată aparținând poporului Cărturarilor, pașnici și rafinați, care e obligată să devină spioană ca să își salveze fratele. Triunghiul e completat însă în mod neașteptat de Helene, o războinică cu o inimă de aur, plină de loialitate și de spirit de sacrificiu. Ceea ce înnobilează triunghiul amoros și îl face de neuitat este modul genial în care Tahir reușește să traseze granița dintre iubirea care exprimă ceea ce ne dorim să fim și cea care arată cine suntem. Pentru noi, e una dintre cele mai frumoase contradicții în dragoste și unul dintre motivele principale pentru care ne îndrăgostim, așa că nu putem decât să aplaudăm magistrala realizare a autoarei.

Tu ce părere ai despre aceste cărți cu triunghiuri amoroase inteligent construite? Ești de acord cu alegerile noastre? Ce alte exemple ai mai putea adăuga?