Oamenii de știință ne amenință cu tot felul de scenarii apocaliptice, trăgând un semnal de alarmă asupra situației deja dramatice în care se găsește Pământul nostru. Pădurea ecuatorială și reciful de corali trăiesc sub sabia lui Damocles, iar mii de specii sunt amenințate cu extincția. Poluarea continuă să fie o problemă mondială, în ciuda măsurilor care s-au luat în acest sens! Ce să mai spunem despre consum? Pentru al doilea an consecutiv, am sfârșit rezervele de hrană ale planetei, ceea ce nu poate decât să ne îngrijoreze și mai tare. În ciuda scenariului negru de mai sus, sunt multe voci care afirmă că speranță există, în continuare: sunt specii care au fost salvate, implementăm politici inteligente, încercăm să controlăm emisiile de carbon și să limităm utilizarea plasticului. Te întrebi ce poți face tu pentru a schimba această situație? E o idee minunată, deoarece specialiștii sunt de părere că Pământul poate fi salvat nu doar prin politici la scară națională și internațională, ci și prin gesturi mărunte, zilnice. Pe 18 iunie am sărbătorit Ziua Gastronomiei Sustenabile și e exact ceea ce îți recomandăm azi: gătește pentru sufletul, pentru trupul tău, dar și pentru planetă. Iată cărțile de bucate ce pot salva lumea, în rândurile de mai jos!

3 cărți de bucate ce pot salva lumeaVom începe descrierea primului titlu de pe lista noastră cu un fapt mai mult decât îngrijorător: în ceea ce privește consumul de energie, o masă tipică, pentru patru persoane, ce include o friptură suculentă, e echivalentul unui drum de trei ore cu un SUV, călătorie în care proprietarul pleacă după ce a lăsat toate luminile de acasă aprinse. Pare imens, știm, și e ceea ce ascunde de noi cu grijă industria cărnii. Dacă te-am speriat deja, află că Food Matters: A Guide to Conscious Eating with More Than 75 Recipes de Mark Bittman nu e nici pe departe Biblia vegetarianului. Dimpotrivă, Bittman a fost și a rămas un mare gurmand, ce și-a schimbat însă stilul de viață când a constatat că se îngrășase prea tare și începuse să dezvolte probleme de sănătate. Ce propagă el? Un regim de viață bun și cu tine, și cu planeta, și cu silueta, și cu politica de reducere a emisiilor de carbon ce au deteriorat stratul de ozon. Abordarea lui Bittman implică doar reducerea consumului de carne, nu eliminarea completă a acesteia de pe lista noastră de cumpărături. Mănâncă mai multe legume și cereale integrale, redu porțiile, limitează consumul de alcool și, în loc să cumperi prăjituri simandicoase, mai bine prepară bunătăți acasă. După o primă parte în care discută importanța acestor decizii, Food Matters: A Guide to Conscious Eating with More Than 75 Recipes include mult doritele rețete: simple, economice, extrem de gustoase, exact ceea ce dorim de la o carte de bucate care să salveze lumea. Da, ni se recomandă salate cu spanac și cartofi dulci, dar cu dressing de bacon, iar perspectiva lui Bittman poate fi soluția pentru societatea contemporană deoarece preamărește sfântul principiu al echilibrului, exact ceea ce are nevoie lumea de acum.

3 cărți de bucate ce pot salva lumea

Vrei să devii sau ești vegetarian, dar te-ai săturat de aceleași rețete vechi de când lumea? Din fericire, Anna Jones, una dintre cele mai apreciate autoare britanice de cărți de bucate, ne aduce A Modern Way to Cook: 150+ Vegetarian Recipes for Quick, Flavor-Packed Meals. Am înțeles deja că soluția pentru o lume mai bună este ca noi să mâncăm mai multe plante, dar adevărul e că o dietă vegetariană nu e așa simplă precum pare. Să recunoaștem: de cele mai multe ori, include ingrediente complicate pe care nu le găsești la supermarket și rețete care ți se par incredibil de greu de preparat atunci când te întorci obosit de la muncă. Nu e mai simplu să suni și să comanzi o pizza? Nu, spune al doilea reprezentant al listei de cărți de bucate ce pot salva lumea. Jones acceptă faptul că trăim într-o lume complicată, în care nu mai avem timp de nimic, așa că își împarte cartea în categorii, în funcție de răgazul pe care îl ai la dispoziție: pornind de la 15 minute și până la 40. Cu alte cuvinte, e vorba despre mese rapide și extrem de rapide. Însă avantajul suprem e legat de faptul că aceste rețete au un gust absolut delicios, unul care te va convinge că a fi vegetarian poate fi de o mie de ori mai savuros decât crezi. De la opțiuni pentru micul dejun până la cine pe care le poți pregăti pentru toată săptămâna, incluzând rețete care îți lasă gura apă precum quesadilla cu fasole albă și piper, A Modern Way to Cook: 150+ Vegetarian Recipes for Quick, Flavor-Packed Meal e cu adevărat colecția de rețete de care aveam nevoie în societatea contemporană.

3 cărți de bucate ce pot salva lumeaUna dintre modalitățile certe de a salva planeta este consumând alimente pe care le cultivăm chiar noi, încercând pe cât posibil să mâncăm din propria ogradă sau, dacă nu avem așa ceva, din ceea ce putem planta pe balcon. E exact abordarea lui Hugh Fearnley-Whittingstall, popularul prezentator de televiziune, scriitor și jurnalist britanic, a cărui serie, River Cottage, a avut un impact deosebit asupra publicului englez. Filosofia sustenabilă, back-to-basics a autorului e reflectată cel mai bine în River Cottage Veg: 200 Inspired Vegetable Recipes, o adevărată declarație de dragoste pentru legume. Cartea de bucate care poate salva lumea conține mai mult de 200 de rețete, dintre care 60 sunt vegane. Vei regăsi bucate ce pornesc de la concepția lui Fearnley-Whittingstall de a găti în funcție de anotimpuri, de la mâncăruri simple, necomplicate, la salate ce îți lasă gura apă. Vei face o pasiune pentru rețetele de care îți era dor din perioada în care mâncai carne: ce părere ai despre o lasagna cu kale și ciuperci? Noi considerăm că ultima carte de pe lista noastră poate fi cel mai bun punct de plecare pentru o dietă care te va vindeca și pe tine, și planeta de toate bolile.

Tu ce părere ai despre aceste cărți de bucate ce pot salva lumea? Consideri că ne aflăm într-un pericol iminent? Ești gata să îți schimbi stilul de a trăi pentru a menține Pământul viu? De abia așteptăm să auzim impresiile tale!