Pentru cine nu a ajuns încă la zilele de vacanță, perioada aceasta poate fi greu de îndurat. Prieteni, cunoscuți sau rude se înghesuie să posteze pe rețelele de socializare imagini din călătorii tentante, iar ofertele de vacanțe mai mult sau mai puțin exotice sunt la tot pasul. Cu o așa avalanșă de tentații, zilele care au mai rămas până la vacanță par nesfârșite. Ce ne putem face? O carte poate fi o consolare în multe situații din viață, așa că de ce nu am încerca o astfel de terapie și acum? Să ne așezăm așadar confortabil în fotoliu. Plecăm în vacanță prin intermediul a 3 cărți de citit când ți-e poftă să călătorești.

3 cărți de citit când ți e poftă să călătoreștiPrima destinație din călătoria noastră imaginară poate fi Mallorca, dacă dacă pornim la drum alături de familia new-yorkeză Post, protagoniștii romanului „Soare și nori în Mallorca” de Emma Straub. Stilul scriitoarei americane este unul foarte vizual, cu multe detalii de atmosferă, astfel încât cititorii se vor simți imediat absorbiți de poveste. Personajele Emmei Straub sunt bine conturate astfel încât nu este un efort să empatizăm cu acestea încă de la primele rânduri ale cărții. Înțelegem prea bine nerăbdarea familiei Post de a schimba Manhattan-ul încins pentru plajele din Mallorca și surpriza când, în sfârșit, momentul a sosit – ca și când nu tot ei ar fi fost aceia care au încercuit fiecare zi din calendar, până la îmbarcarea în avion. Când pleci în vacanță împreună cu familia, rudele și prietenii, în bagaje se pot strecura și lucruri mai puțin dorite. Spre exemplu, Jim Post ar fi scos din bagaj toate neajunsurile ultimilor cinci ani, dar și modul în care Franny, soția lui, îl privea peste masă, seara, la cină. Scriitoare pe teme gastronomice și de călătorie, Franny are și ea în bagaj câteva lucruri care cântăresc mult prea greu – secrete, infidelități și diverse nemulțumiri legate de cei doi copii ai lor, Sylvia și Bobby. Pentru Sylvia vacanța de după absolvirea liceului reprezintă oportunitatea unui început de viață nouă, în timp ce pentru arătosul Bobby, un prilej de noi idile. „Soare și nori în Mallorca” este o carte cu o prospețime aparte, scrisă cu umor, care ne sugerează că o vacanță nu înseamnă neapărat și o distanțare de istoricul nostru personal. Fiecare dintre personajele cărții are „păcatele” sale și se află sub semnul trădării și infidelității. Însă niciunul nu este judecat, ci privit de autoare cu îngăduință și înțelegere.

3 cărți de citit când ți e poftă să călătoreștiO altă destinație pe care v-o propunem pentru această vară, care se anunță toridă este Antarctica. Putem ajunge acolo prin intermediul romanului „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple. Mărturisim că un argument important pentru a alege această carte din librării este și recomandarea lui Jonathan Franzen, care poate fi citită pe coperta volumului: „Am devorat această carte cu o poftă sălbatică”. Și într-adevăr, romanul scriitoarei americane nu dezamăgește. Este o carte de natură să ne suscite interesul, cu umor, mister, ceva tensiune dramatică, personaje și un subiect atipic. Bee, o fată de 14 ani care a terminat școala cu rezultate excepționale, așteaptă ca părinții ei să-și țină promisiunea pe care i-au făcut-o: o excursie în „deșertul” de gheță din Antarctica. Mama lui Bee, Bernadette, este o fostă arhitectă care s-a remarcat – atât cât a lucrat – prin originalitate și creativitate, iar Elgie, tatăl lui Bee, este unul dintre angajații apreciați ai corporației Microsoft. Familia pare una firească până în momentul când ajungem să-i cunoaștem mai bine. Bernadette este o fire total antisocială, care suferă de agorafobie, iar interacțiunile ei obligatorii (la școală la Bee, spre exemplu) sunt sâcâitoare și chinuitoare. Deși Elgie este ocupat mai tot timpul cu serviciul, iar Bernadette se gândește cu groază la o călătorie atât de lungă în care va fi obligată să stea de vorbă cu cel puțin câteva zeci de oameni, o promisiune trebuie respectată. În ajunul plecării spre Antarctica însă, Bernadette dispare, iar Bee și Elgie fac tot ce pot pentru a da de urma ei. Vă dezvăluim doar faptul că Maria Semple își va conduce până la urmă personajele prin peisajul înghețat al Antarcticii, iar descrierile ei atât de bine documentate despre această zonă vor fi, cu siguranță, apreciate de cititori.

3 cărți de citit când ți e poftă să călătoreștiElizabeth Gilbert, autoarea romanului „Mănâncă, roagă-te, iubește”, ne lansează și ea o invitație la călătorie greu de refuzat. Londra, Philadelphia, Amsterdam, Peru și Tahiti sunt locurile în care cititorii vor fi purtați de povestea romanului „Semnătura tuturor lucrurilor”. Prin evoluția destinului protagonistei, cartea scriitoarei americane urmărește însă și un alt tip de călătorie – cea interioară, pe care fiecare dintre noi o parcurge spre împlinirea propriului destin. Acțiunea cărții începe în 1800, în Pennsylvania, odată cu nașterea Almei, fiica de-o seamă cu secolul a lui Beatrix şi a lui Henry Whittaker. Ne întoarcem apoi în timp pentru a afla povestea tatălui ei, pe care pasiunea de botanist l-a purtat în colțuri îndepărtate ale lumii. Această dragoste pentru plante a moștenit-o și Alma, iar viața ei va fi nu mai puțin interesantă. Elizabeth Gilbert propune în cărțile sale imaginea unei femei emancipate și independente, capabilă să-și croiască singură un drum în viață. Un astfel de personaj este și Alma, care, deși trăiește în secolul al 19-lea, își depășește cu mult vremurile prin mentalitatea sa. Căutarea fericirii și a împlinirii prin iubire sunt alte teme ale acestei cărți, populate de personaje cu voci puternice, magistral creionate de autoare. Iar descrierile peisajelor exotice, unde este purtată Alma datorită pasiunii sale pentru plante, cu siguranță ne va ostoi dorul de ducă. Nu trebuie să pierdem însă din vedere valoarea inițiatică pe care o are călătoria în viziunea scriitoarei americane.

Vouă ce cărți v-au alinat dorul de a călători?