Unul dintre momentele cele mai plăcute pentru orice iubitor de carte este acela al achiziționării unor noi volume. Studiem cu plăcere copertele, inspirăm mirosul de hârtie proaspăt tipărită, probabil mulți obișnuiesc să se semneze pe volume și să noteze data la care le-au cumpărat. Apoi le așezăm cu satisfacție în teancul de cărți care așteaptă să fie citite. O promisiune – aceasta reprezintă fiecare carte. De altfel, este și motivul pentru care le cumpărăm. Ne așteptăm să descoperim lucruri noi, să trăim emoții neîncercate, unii își doresc poate să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși din această interacțiune sau să afle idei folositoare. Unele cărți se țin de promisiune, cu altele putem să nu empatizăm. Cu speranța că lecturile recomandate de noi vă vor fi utile, iată 3 cărți de citit în luna aprilie.

3 cărți de citit în luna aprilieBorgia este o familie care a suscitat interesul de-a lungul timpului nu numai prin influența sa politică și ecleziastică uriașă, ci și prin numeroasele scandaluri în care a fost implicată. Dorința de putere absolută a acestei familii, din care au provenit doi papi s-a asociat cu o degradare morală devenită proverbială. Intrigi, corupție, manipulări, secrete periculoase, incest și crimă sunt printre metodele comune folosite de cei din familia Borgia. Nu degeaba se spune că puterea absolută are o uriașă capacitate de corupere. Autoarea britanică de ficțiune istorică Sarah Bower ne oferă în romanul „Păcatele familiei” o cronică a vieții celebrei familii inspirată de consemnările istorice, completată însă cu informatii neoficiale, care fac lectura încă și mai incitantă. Protagonista cărții este Esther Sarfati, o tânără evreică refugiată împreună cu familia sa din Spania în Italia, din cauza persecuțiilor la care erau supuși cei cu origini evreiești. În Italia secolului al 15-lea familia Borgia se află în plină ascensiune, iar tatăl fetei, un fost cămătar, realizează că protecția lor este de dorit pentru asigurarea viitorului lui Esther. Aceasta se convertește la creștinism și ajunge doamna de companie a Lucreziei Borgia. Autoarea urmărește profundele transformări prin care trece tânăra Esther, numită la curte La Violante. Aflată în proximitatea familiei Borgia și mai mult, îndrăgostită de Cesare, fratele Lucreției, La Violante nu realizează cât de toxică este influența acestora. Viața la curte presupune o extraordinară abilitate de manipulare a informațiilor, cruzime și intrigi sofisticate și numai cei care stăpânesc bine aceste instrumente ale puterii pot supraviețui. Cesare și Lucrezia sunt legați printr-un mare secret, iar descoperirea lui va fi devastatoare pentru La Violante.

3 cărți de citit în luna aprilieProbabil că orice carte a autorului japonez Yukio Mishima am recomanda cititorilor, aceștia nu vor fi dezamăgiți. Însă, pentru lecturile din luna aprilie am ales o reeditare a romanului „Viață de vânzare”, publicat inițial în foileton, într-o revistă japoneză și reditat cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la dispariția autorului (care s-a sinucis, la 45 de ani, prin seppuku, după o tentativă de lovitură de stat eșuată). De trei ori nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură, Yukio Mishima spune în acest volum, în stilul său inconfundabil, povestea tânărului Hanio, care are o tentativă eșuată de sinucidere. Motivul invocat frizează fantasticul: citind ziarul de seară, cu informații amestecate claie peste grămadă – de la alertă meteo de smog la donații de organe, spionaj internațional sau fraudă – ideea sinuciderii apare brusc. Toate cuvintele din ziar se prefac în gândaci robuști, lucioși și sprinteni, care dispar cu rapiditate. „Ah, deci așa e lumea!” gândește Hanio. În acest context, ideea de sinucidere pare naturală, fără nicio urmă de dramatism. Cum după tentativa de sinucidere tânărul deschide ochii într-o „lume minunată, liberă și goală”, iar viața nouă era pustie, „ca o cameră nemobilată”, Hanio dă un anunț straniu la ziar: „Viață de vânzare”. Iar doritorii nu întârzie să apară. Romanul merită citit și pentru tema sa atât de provocatoare, dar mai ales pentru stilul autorului, care aduce o bucurie cititorilor la fiecare paragraf lecturat.

3 cărți de citit în luna aprilieUn alt roman cu o structură mai puțin obișnuită, impecabil controlată de autor este „Tony și Susan” de Austin Wright. Formula narativă care atrage atenția cititorului este cea de roman în roman, iar modul cum se intersectează viața protagonistei cu universul fictiv pe care-l descoperă și în care ajunge să fie implicată este extrem de interesant. Susan Morrow, soția unui medic, mamă a trei copii și pasionată cititoare este rugată de fostul ei soț să citească manuscrisul romanului său, „Animale bolnave”. Deși ezită la început, Susan acceptă până la urmă și, treptat, pătrunde în lumea stranie imaginată de scriitor. Cititorii au ocazia să citească romanul odată cu Susan și să-l descopere astfel pe Tony Hastings, un bărbat care călătorește alături de soția și fiica sa către cabana lor din Maine. Pe drum însă are loc un eveniment tragic, care complică acțiunea din roman cu o intrigă polițistă. Totodată, între Susan și Tony, protagonistul romanului pe care-l citește, se naște o ciudată empatie. Și astfel Susan începe să-și pună întrebări referitoare la propria sa viață.

Acestea sunt sugestiile noastre de cărți de citit în zilele care au mai rămas din luna aprilie. Voi ați descoperit recent vreo carte care v-a plăcut mult? Dacă da, așteptăm cu nerăbdare să ne spuneți și nouă titlul și autorul ei.