O nouă lună a anului, un început de toamnă și o listă proaspătă de cărți de citit în septembrie. Oare ce veți alege? Noi ne-am orientat către o scriitoare italiană, în al cărei stil regăsim și sensibilitate și robustețe, către un autor american sclipitor și o biografie a unei savant iubit de întreaga umanitate. Ne plac cărțile din registre diferite, pentru că ne oferă posibilitatea de a explora cât mai mult din lumea în care trăim, fie că este vorba despre cea a ideilor sau a ficțiunii literare. Ne plac la fel de mult! Sperăm că veți găsi propunerile noastre interesante și abia așteptăm să ne spuneți care sunt sugestiile voastre pentru noi!

Se spune despre Rosa Ventrella că este „noul miracol literar italian”, iar modul cum se vând romanele acestei scriitoare vorbește de la sine. Autoare a unor cărți care s-au situat în topul bestsellerurilor, Rosa Ventrella captivează cititorii prin stilul său, deopotrivă dur și sensibil. În cel mai recent roman al său apărut în librăriile românești, „Povestea unei familii perfecte”, scriitoarea italiană folosește ca pretext prietenia dintre Maria și Michele pentru a descrie atmosfera și mentalitățile din Bari, oraș din sudul Peninsulei. De altfel, Rosa Ventrella cunoaște bine Bari-ul, pentru că este orașul copilăriei sale. Maria și Michele provin din familii sărace, fără posibilități, în care exprimarea tandreții este aproape un miracol. Violența întâlnită pe străzile orașului este la fel de frecventă și în familiile lor. Autoarea descrie cu sensibilitate și profunzime psihologică procesul de maturizare a celor doi tineri și modul în care prietenia lor se transformă încet-încet în dragoste. În același timp, surprinde cu realism duritatea vieții din Bari, mentalitățile locuitorilor, prăpastia care se deschide între săraci și bogați și nu în ultimul rând condiția femeii într-o astfel de lume. S-ar putea să facem, involuntar, o comparație cu cărțile Elenei Ferrante, însă Rosa Ventrella nu imită stilul celebrei autoare italiene. Pur și simplu este altceva. Povestea de dragoste interzisă dintre Maria și Michele este cea care conferă o notă de dramatism romanului.

Deși nu este una dintre aparițiile de ultimă oră de pe piața cărții, „Proiectul Lazarus” de Aleksandar Hemon este un roman care merită toată atenția cititorilor pentru structura originală a cărții și stilul inconfundabil al scriitorului de origine bosniacă, despre care se spune că este noul Vladimir Nabokov al literaturii americane. Este uimitor faptul că Aleksandar Hemon a devenit unul dintre cele mai sonore nume ale literaturii americane contemporane, deși atunci când a emigrat din Bosnia în Statele Unite nici măcar nu vorbea engleza. Iar primul roman l-a publicat la doar patru ani după ce a devenit cetățean american. „Proiectul Lazarus”, romanul reprezentativ al scriitorului american, este construit în jurul poveștii lui Lazarus Averbuch, supraviețuitor al pogromului de la Chișinău. Ajuns în Chicago, Lazarus merge acasă la șeful poliției, dar nu apucă să schimbe nici câteva cuvinte și, confundat cu un anarhist, este executat pe loc. Evenimentul a produs în epocă o amplă mișcare socială și un linșaj mediatic la adresa „anarhiștilor” de tipul lui Lazarus. O sută de ani mai târziu, scriitorul bosniac Vladimir Brik ajunge în Statele Unite și, fascinat de povestea controversatului Lazarus, decide, după ce primește o bursă, să refacă traseul parcurs de acesta de la Chișinău la Chicago, via Ucraina, Moldova și Bosnia-Herțegovina. Este emblematică istorisirea despre personajul biblic Lazăr, pe care Brik i-o spune lui Rora, fotograful care-l însoțește. Așa cum biblicul Lazăr este înviat de Iisus din morți, Brik va încerca să aducă în actualitate istoria vieții lui Lazarus. Însă pe parcurs, poveștile de viață ale celor doi imigranți se vor împleti.

Nonconformist, rebel, amuzant, genial, Albert Einstein este o personalitate care fascinează. Chiar și cei care nu au habar de celebra lui ecuație, E= mc², de teoria relativității sau de fizică cuantică îl admiră. Rostim adesea fraze spirituale de-ale sale, îi purtăm chipul cu limba scoasă în semn de frondă pe tricouri și suntem impresionați de personalitatea lui: amestec de genialitate, umor, reverență în fața cosmosului și a misterelor sale, pe care a încercat să-l înțeleagă cu inteligența sa pătrunzătoare și reverență în fața unui Dumnezeu, care care nu „joacă zaruri” și nu lasă lucrurile să se petreacă la întâmplare. După ce toate documentele privitoare la viața lui Einstein au fost accesibile publicului, biograful american Walter Isaacson a dezvăluit în cartea sa „ Viața și universul său” aspecte puțin cunoscute ale savantului al cărui nume este sinonim cu geniul. În stilul care l-a consacrat, Walter Isaacson îmbină talentul literar cu informația mai puțin cunoscută pentru a realiza o biografie inedită a lui Einstein, care merită să existe în orice bibliotecă – pentru inspirație, ca exemplu de îndrăzneală a gândirii și creativitate.

Tu ți-ai dori să citești vreuna dintre aceste cărți în luna septembrie?  Voi ce cărți aveți în plan să citiți? Vreo sugestie pentru noi?