Fiecare etapă a vieții are niște cărți representative. Ce-ar fi fost copilăria fără basmele fraților Grimm sau ale lui Charles Perrault, fără poveștile lui Creangă și „Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi”?

Deși bazele pasiunii pentru lectură se pun în copilărie, adolescența este perioada în care ne consolidăm cunoștințele literare. Este perioada când citim de-a valma tot ce ne pica în mână: thrillere, romane de dragoste, clasici, ficțiune istorică și multe altele. Când ne apropiem de 30 de ani intrăm în perioada adultă a vieții. Nu știm cum va fi până la urmă, dar mintea ne e plină de tot felul de planuri. Probabil unele se vor realiza, altele nu. Dar vom merge mai departe, în călătoria uimitoare care este însăși viața. Vă recomandăm, în cele ce urmează, 3 cărți de citit înainte de 30 de ani. Sunt doar sugestii și lista poate fi completată. Abia așteptăm să aflăm care sunt romanele acestei vârste și din punctul vostru de vedere.

Oscar și Tanti Roz, romanul reprezentativ al lui Eric Emmanuel Schmitt, este o carte pe care e bine să o citim până în 30 de ani, iar după aceea, sigur vom reveni la ea după o anumită perioadă. Putem citi acest roman și în adolescență, spre exemplu, dar la maturitate îi vom percepe toată profunzimea și toată duioșia. „Oscar și Tanti Roz” este unul dintre romanele din care ai mult de învățat, dar fără prelegeri, ci într-un stil atât de emoționant încât înțelegem lecțiile de viață întâi cu inima și abia apoi cu mintea. Oscar este un băiat de 10 ani, bolnav de leucemie, care își petrece ultimele zile într-un spital. Cu inocența specifică vârstei, Oscar își pune întrebări despre boală și despre moarte, însă Tanti Roz, infirmiera numită așa după culoarea halatului pe care-l poartă, luptătoare de wrestling, însă doar în ringul vieții, îi dă băiatului niște sfaturi neprețuite. Îl învață importanța conexiunii și comunicării între oameni, îl învață cum să poarte un dialog epistolar cu Dumnezeu, cel în care copilul nu crede și mai ales să trăiască fiecare zi ca și când ar fi zece ani. „Oscar și Tanti Roz” nu este o carte tristă, în ciuda subiectului. Aceasta pentru că tema ei nu este moartea, ci viața și modul în care trebuie să ne bucurăm de ea – o alegere potrivită pentru vârsta de 30 de ani credem noi.

O fi secolul 21 începutul erei informaționale, dar se dovedește a fi și secolul depresiei. În ciuda faptului că putem accesa toate datele de care avem nevoie, că ne conectăm cu oameni de la celălalt capăt al lumii instantaneu și avem acces la informații cât nu putem cuprinde, ne simțim tot mai singuri, mai anxioși și depresivi. „Legături pierdute” de Johann Hari este o carte pe care e bine să o citim până la 30 de ani, ca să ne înțelegem mai bine pe noi și lumea în care trăim. Subtitlul cărții ne vorbește despre „Cauzele reale ale depresiei și soluții surprinzătoare”. Dar nu trebuie să citim cartea doar dacă suntem suntem depresivi sau avem în jurul nostru persoane suferind de această afecțiune. „Legături pierdute” este un volum scris de un celebru jurnalist american, sociolog de profesie și care a suferit de depresie încă de la 18 ani. Până la 30 de ani, a luat antidepresive la recomandarea medicului. Însă acesta a fost și momentul când a hotărât că e suficient. Antidepresivele alină suferința, sunt ca un baston care te ajută să mergi, dar la un moment dat trebuie luptat și pentru vindecare. Autorul a facut cercetări sociologice și a stat de vorbă cu psihologi. A înțeles exact că depresia are motive temeinice, pe care le detaliază în carte. Totodată explică și drumul de întoarcere „acasă”, la o viață echilibrată, pentru fiecare categorie de motive în parte.

21 de lecții pentru secolul XXI” de Yuval Noah Harari este o carte pe care fiecare persoană ar trebui să o citească. Iar dacă sunteți în jurul vârstei de 30 de ani cu atât mai mult. Spunem aceasta pentru că istoricul israelian pare să privească umanitatea de undeva, de sus și astfel reușește să aibă o perspectivă unică. Harari ne deschide ochii asupra lumii în care trăim. Cu ajutorul dezbaterii lansate de el în acest volum vedem mai clar realitatea pe care doar o intuiam. Este previzibil viitorul omenirii? Probabil că nu în totalitate, dar tendințele se deslușesc clar în prezent. Vor veni vremuri când oamenii vor suferi din cauza irelevanței. Nu vor mai avea slujbe, pentru că tehnologiile performante îi vor înlocui. Acestea nu se îmbolnăvesc, nici nu au concediu de maternitate și lucrează constant în același ritm. Biotehnologia va crea discrepanțe majore între oamenii. Cei care își permit își vor „upgrada” organismul, își vor prelungi mult viața. Ceilalți, marea masă, vor fi cetățeni de mâna a doua ai planetei. Există în prezent, în fază incipientă, toate aceste situații. Dar când vor avea caracter universal ce vom face? „Profetul secolului XXI” invită cititorii la  o dezbatere foarte interesantă, cu multe teme care se află pe agenda globală. Ne-ar fi de folos să le descoperim.

Voi ați citit vreuna dintre aceste cărți? Care v-a plăcut cel mai mult?