Unul dintre cele mai relaxante lucruri pe care le putem face pentru o incredibilă stare de libertate și de bine este să stăm lungiți pe un șezlong, în bătaia vântului, cu marea în față și o carte de citit în mână. Eliberați de sub tirania lucrurilor care trebuie urgent făcute, de deadline-uri și goana pentru a ajunge la timp acolo unde trebuie, experimentăm, privind nemărginitul albastru al mării, sentimentul că am ajuns la un liman. Avem, în sfârșit, timp nu numai pentru nevoile noastre, ci și pentru un răsfăț binemeritat (și atât de scurt – din păcate). Nu faceți însă greșeala de a număra câte zile au mai rămas din vacanță. Mai bine străduiți-vă să faceți fiecare clipă cât mai plăcută. Aceasta pentru că percepția asupra trecerii timpului poate fi subiectivă: cu cât facem mai multe lucruri care ne plac, cu atât timpul parcă se lungește. Venim și noi în ajutorul vostru cu 3 recomandări de cărți de citit pe malul mării.

Un roman clasic, care a stârnit controverse majore la vremea apariției sale, la sfârșit de secol 19, este „Trezirea” de Kate Chopin. Scriitoarea americană, considerată o precursoare a literaturii americane moderniste  și care prefigurează apariția unor scriitori ca Faulkner sau Hemingway, abordează o temă considerată feministă la acea vreme. „Trezirea” spune povestea Ednei Pontellier, o femeie căsătorită, mamă a doi băieți, al cărei spirit rebel acceptă cu greu limitările impuse unei femei de mentalitățile vremii. Kate Chopin construiește prin personajul Edna un model de eroină care îndrăznește să se ridice împotriva cutumelor sociale, care trasau destinul unei femei încă de la naștere: să graviteze în jurul soțului, iar universul său să se limiteze la spațiul domestic al casei. Edna clocotește de pasiune și viață, are dorința de a se explora pe ea însăși și lumea, își dorește o viață care să exprime cu autenticitate ceea ce simte și nu una trăită în frustrări. O vacanță la Grand Isle, o stațiune de pe țărmul golfului Mexic, așază viața Ednei într-un moment de răscruce. Aici îl cunoaște pe Robert Lebrun, un tânăr care caută atenția și afecțiunea Ednei. Urmarea acestei pasiuni nu este însă lipsită de riscuri. Aceasta pentru că este nevoie de o structură interioară foarte puternică și nu doar de spirit de frondă pentru a sfida legile societății.

Să revenim oarecum mai aproape de zilele noastre, la un autor contemporan, Ian McEwan, câștigător al Booker Prize și să facem un popas pe „Plaja Chesil”. Îi vom cunoaște acolo pe Edward Mayhew și Florence Ponting, doi tineri căsătoriți, care își petrec luna de miere pe malul mării. Suntem la începutul anilor 60, înainte de revoluția sexuală, când astfel de subiecte erau considerate tabu. Edward și Florence ne sunt descriși de autor ca doi „tineri educați, amândoi virgini în această împrejurare, noaptea nunții lor și trăiau într-o epocă în care o discuție despre problemele sexuale ar fi fost cu totul imposibilă”. Și chiar de neconceput, chiar și între ei doi, soț și soție, am adăuga noi. Plaja Chesil este locul în care se petrece acțiunea romanului, o radiografie a unor mentalități prea puțin flexibile, care se transformă în gratiile unei închisori ce-l condamnă pe fiecare dintre protagoniști la solitudine. Trecutul celor doi tineri și resorturile intime ale psihologiei lor sunt surprinse de autor în detaliu. Ca în majoritatea romanelor sale, Ian McEwan construiește impecabil narațiunea, iar tensiunea dramatică, ce va exploda la un moment dat, crește gradual. Noaptea nunții este așteptată de cei doi îndrăgostiți cu înfrigurarea cu care pășești pe un continent necunoscut și primejdios. Edward se teme că nu se va ridica la așteptările iubitei sale, în timp ce Florence, care a citit o carte cu explicații ale acestui act intim, se gândește cu groază la acele momente. Uneori este nevoie de un gest mic pentru ca viața unui om să se schimbe pentru totdeauna. Iar plaja Chesil va fi martora modul în care viața însăși tranșează anumite situații, când protagoniștii nu găsesc calea, din cauza ipocriziei sau a mentalităților anchilozate.

O carte din care transpare toată dragostea pentru mare a lui Ernest Hemingway este romanul apărut postum, după sinuciderea scriitorului – „Insulele lui Thomas Hudson”. Inspirat de perioada din viața autorului petrecută în Cuba, romanul urmărește viața boemului pictor Thomas Hudson, retras într-o insulă din Caraibe. Romanul găsit în sertarele scriitorului de soție, după dispariția sa, are toate atributele marilor opere ale lui Hemingway. De altfel, din acest roman s-a desprins și nuvela „Bătrânul și marea”, pentru care scriitorul american a fost recompensat cu Premiul Pulitzer și care a înclinat mult balanța pentru acordarea Nobelului pentru Literatură. „Insulele lui Thomas Hudson” îl surprinde pe protagonist în trei momente importante ale vieții sale: viața pe insula Bimini, când băieții săi vin să-l viziteze și pescuiesc împreună uriași pești-spadă – adevărate probe inițiatice pentru tineri – momentele petrecute în Cuba și cele de pe mare, în timpul celui de-al doilea război mondial. Viața lui Thomas Hudson este zguduită de o mare tragedie, pentru că, într-o nefericită conjunctură a vieții, pierde ceea ce iubea mai mult.

Voi ce cărți puneți în bagaj pentru vacanța la malul mării?