Pentru pasionații de beletristică și pentru cei care aleg literatura pentru capacitatea de a ne purta într-un univers fictiv cărțile de nonficțiune stârnesc o primă nedumerire. Unde este magia literaturii, unde sunt personajele pe care le putem iubi sau detesta și minunata lume imaginară care ne invită să o descoperim? În funcție de genul lor, cărțile de nonficțiune nu sunt porți spre alte lumi, ci modalități prin care se aprofundează aspecte ale realității noastre. Iar unii autori au capacitatea de a ne oferi informația într-un stil și cu o scriitură care rivalizează cu cea a unui romancier de succes. Să descoperim mai jos 3 cărți de nonficțiune la fel de pasionante ca un roman.

O carte despre „despre plăcerile mâncării, genurile de plăceri pe care cunoașterea nu face altceva decât să le adâncească”, o carte care ne aduce informații interesante despre ce punem în farfurie și scrisă într-un stil accesibil și plăcut este „Dilema omnivorului” de jurnalistul, scriitorul și profesorul la Universitatea Berkeley Michael Pollan. Autorul mărturisește că volumul său s-a născut din ideea de a răspunde la o întrebare simplă: „Ce trebuie să mănânc?”

Însă, Michael Pollan a realizat că, de fapt, lucrurile nu stau tocmai simplu. La această întrebare nu se poate răspunde „fără a pune alte două întrebări încă și mai simple: Ce mănânc eu, de fapt? și Din ce parte a lumii provine?”. Cu meticulozitatea unui „detectiv ecologist”, autorul acestui volum explorează cele trei forme principale sub care se găsește hrana în zilele noastre: mâncare industrializată, mâncare organică și alimente procurate prin vânat, cules sau grădinărit. Cartea lui Michael Pollan ne deschide ochii să vedem ce avem, de fapt, în farfurie. Credem că mâncăm o porție de chicken nugget stropită cu o băutură răcoritoare? În realitate, „turnați porumb peste porumb”. Aceasta pentru că, din anii 1980, băuturile acidulate și sucurile de fructe sunt îndulcite cu sirop de porumb. „Luați în schimb o bere și veți bea tot porumb sub formă de alcool fermentat din glucoza rafinată din porumb” spune Michael Pollan. În cele trei părți ale cărții sale dedicate diferitelor tipuri sub care putem găsi alimentele la supermarket, autorul reface istoricul unora dintre cele mai populare alimente, în sens invers – din rafturile magazinelor și până la cultivatorii de acum sau din timpuri străvechi. Cartea abordează unele dintre temele actuale legate de alimentația vegană sau vegetariană și oferă toate ingredientele pe care le poate conține o masă perfectă.

O carte care ne va surprinde prin modul neobișnuit în care este abordată istoria umanității este „O istorie intimă a omenirii” scrisă de istoricul și filozoful de origine palestiniană Theodore Zeldin. Acesta nu așază sub privirile cititorilor evenimente istorice relatate în ordine cronologică, ci propune o meditație asupra modului în care au evoluat sentimentele și relațiile dintre oameni de-a lungul veacurilor. Destine individuale capătă valoare simbolică prin faptul că recunoaștem în noi temeri sau aspirații ale acestora, în ciuda faptului că ne aflăm poate la sute de ani distanță și într-o cu totul altă cultură și civilizație.

„Vreau să vă arăt cum este posibil astăzi ca indivizii să-și facă o părere nouă despre cruzime, neînțelegere și bucurie, atât asupra propriei lor istorii personale, cât și asupra întregii omeniri. Pentru a ne forma o viziune nouă despre viitor, mai întâi trebuie să avem o viziune nouă despre trecut”

Structurată în 25 de capitole care conțin întrebări fundamentale legate de condiția omului, cartea istoricului de origine palestiniană se constituie într-o istorie a marilor evenimente interioare ale oamenilor. Întrebările sunt provocatoare, incitante, iar cititorii vor descoperi cu interes istoria așa cum ne este ea prezentată de Theodore Zeldin. Spre exemplu, de ce a evoluat gătitul mai mult decât sexul? Întrebarea este un pretext pentru a urmări evoluția de-a lungul timpului a două dintre cele mai comune plăceri. Care sunt fricile care ne-au bântuit de-a lungul veacurilor, cum a evoluat dorința senzuală în timp și de ce sunt pe muchie de cuțit prieteniile dintre femei și bărbați sunt doar câteva dintre întrebările la care această carte încearcă să răspundă. „Eu scriu despre ceea ce nu se va așterne în continuare, despre trecutul care este viu în mințile oamenilor de azi” spune autorul.

O altă carte de nonficțiune la fel de pasionantă ca un roman este bestsellerul New York Times „ Scurtă istorie a omenirii” scrisă de istoricul israelian de origine libaneză Yuval Noah Harari. Autorul ne propune să medităm dintr-o altă perspectivă asupra istoriei civilizației, una la care poate nu ne-am fi gândit niciodată. Unele dintre afirmațiile lui Yuval Noah Harari ne pot lăsa într-o stare de perplexitate, însă demonstrațiile sale riguroase sunt foarte convingătoare, iar stilul liber, asemănător cu cel al unei scrieri beletristice fac lectura captivantă.

„Istoria nu poate fi explicată în mod determinist şi nu poate fi prezisă pentru că e haotică. Sunt atât de multe forţe în joc, iar interacţiunile lor sunt atât de complexe încât variaţii extrem de mici ale mărimii forţelor şi modului în care ele interacţionează produc diferenţe uriaşe în privinţa rezultatelor”

Autorul recunoaște limitele științei istoriei de a explica de ce s-au petrecut anumite evenimente în pasionanta și misterioasa evoluție a omenirii (cel puțin așa cum o descrie el). Cu toate acestea, Harari analizează marile etape în traiectoria parcursă de homo sapiens – revoluția cognitivă, cea agricolă și cea științifică – și rolul jucat de fiecare. După părerea sa, homo sapiens se află acum în pragul unei noi etape din evoluția sa, iar pasul următor va fi către homo deus.

Vouă vi s-a întâmplat să citiți o carte de nonficțiune cu aceeași pasiune cu care citiți un roman? Ce cărți de nonficțiune preferați?