Interesul pentru psihologie este astăzi din ce în ce mai mare. În pofida tendinței existente într-o societate care promite obținerea facilă a împlinirii și fericirii, tot mai mulți oameni realizează că singurul progres real este cel care pornește chiar din interiorul lor. Explorarea acestei zone nu este însă ușoară și, de cele mai multe ori, avem nevoie de o „călăuză”. Aceasta poate fi pentru mulți dintre noi o carte aleasă cu grijă, care să răspundă preocupărilor noastre. Iată 3 cărți de psihologie care nu trebuie ratate iarna aceasta.

O carte care ne va pune pe gânduri și ne va îndemna să facem o retrospectivă a propriilor vieți, dar privind lucrurile dintr-o perspectivă nouă este „Codul sufletului. În căutarea caracterului și a vocației” de James Hillman. Reputat psiholog american, autor al unui număr impresionant de cărți de specialitate și nominalizat la premiul Pulitzer, James Hillman a studiat la Institutul C.G. Jung din Zürich și este fondatorul psihologiei arhetipale. În „Codul sufletului”, Hillman le propune cititorilor o călătorie interioară pentru a descoperi adevăratul sens al destinului lor. Fiecare persoană, ne spune psihologul american, vine pe lume cu un „dar” particular. Însă aceasta nu se referă doar la un talent sau abilitate, ci la ceva mult mai cuprinzător. Nu este vorba doar despre ceea ce putem face, ci despre ce putem fi. Bineînțeles că în devenirea fiecărei persoane un rol important îl are moștenirea genetică, influențele sociale, economice sau culturale. Însă, peste toate acestea, mai există ceva – acea „chemare”, pe care, dacă o ascultăm, simțim că am urmat sensul profund al destinului nostru. James Hillman folosește „teoria ghindei”, care, după cum recunoaște însuși autorul, este mai mult un mit decât o teorie științifică. Ceea ce în trecut se numea „daimon”, „paradigmă” sau pur și simplu „soartă”, Hillman numește „ghindă”. Căci, așa cum ghinda conține în ea însăși tot ce va deveni peste timp stejarul, în sufletul omului există imaginea a ceea ce ar putea (și ar trebui) să fie de fapt. „Codul sufletului” conține multe exemple din viețile unor personalități referitoare la acele întâmplări revelatoare în privința „chemării” lor. Astfel, sensul principiilor lui Hillman este ușor de înțeles, iar fiecare cititor va putea aplica „teoria ghindei” la propria sa viață.

O carte interesantă despre zonele mai întunecate ale personalității umane este „Vrăjitoare, giganți și oameni înspăimântători” de profesorul și psihoterapeutul Jospeh H. Berke. Subtitlul cărții face referire la „Ostilitatea în viața cotidiană și depășirea ei”. Ca figuri arhetipale, vrăjitoarele și uriașii sunt manifestări ale maleficului. Însă, în viața cotidiană fiecare persoană cuprinde în personalitatea ei și lumini și penumbre. Binele și răul coexistă în diferite proporții în orice om și e important să devenim conștienți de fiecare dintre acestea. Invidia, gelozia, lăcomia sau narcisismul sunt componente ale laturii negative ale sinelui abordate de psiholog în acest volum. Iar valorile care se opun acestora sunt recunoștința, generozitatea și compasiunea. Întrepătrunderea dintre acestea formează structura intimă a personalității umane. Dacă ne concentrăm doar asupra laturilor negative ale caracterului nostru sau, din contră, evităm să ne gândim viața noastră emoțională va avea de suferit. Jospeh H. Berke își propune să înțeleagă atât capacitatea oamenilor de distrugere, cât și aceea de a cultiva binele.

O carte care cu siguranță ne va face serile de iarnă mai interesante este „Omul și simbolurile sale” scrisă de G. Jung împreună cu unii dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi, Marie-Louise von Franz, Joseph L. Henderson, Aniela Jaffé și Jolande Jacobi. Volumul a fost conceput în ultimul an al vieții celebrului psihiatru elvețian, fondatorul psihologiei analitice, iar unul dintre atuurile sale este faptul că explică într-un mod accesibil concepte de bază ale gândirii lui Jung. Psihiatrul elvețian este autorul primului capitol al cărții referitor la abordarea inconștientului, în care ne vorbește despre un fapt psihologic de importanță majoră – „omul produce simboluri și în mod inconștient, în mod spontan, sub forma viselor”. Prin vise se pot analiza aspectele inconștiente ale evenimentelor psihice conștiente, spune Jung, care susține că „visele sunt sursa cea mai frecventă și universal accesibilă de investigare a capacității umane de simbolizare”. Informații sau abordări interesante oferă și celelalte capitole ale cărții, în care sunt studiate tiparuri arhetipale așa cum apar în mitologii și legende sau în artele vizuale.

Pe voi ce carte de psihologie v-a ajutat să faceți schimbări în viață?