Ceremonia ceaiului, arta preparării și istoria lui ne poartă în urmă cu peste patru milenii către civilizația chineză, apoi spre cea japoneză, către călugării budiști. O ceașcă cu ceai ne vorbește despre spiritualitate, pace sufletească, momentele de comuniune dintre oameni și cu natura. Despre tihnă, stare de bine și cum să savurezi clipa irepetabilă 100% prezent. În lumea de azi, care trăiește cu piciorul pe accelerație la maximum, asemenea lucruri sunt desprinse parcă dintr-o poveste. Cine are timp de așa ceva? Ar trebui însă, măcar din când în când, să ne rezervăm câte o oră doar pentru noi și vom descoperi cât de bine ne vom simți după aceea. Ceaiul nu este doar un răsfăț. A fost considerat la început medicament, pentru tratarea unor afecțiuni comune, iar astăzi îl considerăm parte a unei diete sănătoase, care ne ajută să ne păstrăm silueta, iar pentru că este bogat în antioxidanți și vitamina E (numită „elixirul tinereții”) este o băutură care ține la distanță îmbătrânirea prematură. Bine ar fi să nu neglijăm nici latura spirituală a acestei ceremonii, astfel încât să benefieze și trupul și sufletul de pe urma ei. În acest sens, vă recomndăm azi 3 cărți despre arta ceaiului.

Datina ceaiului. Sublima artă orientală a băutului ceaiului”, scrisă de Maestrul Lam Kam Chuen împreună cu soția sa, Lam Kai Sin și unul dintre fii, Lam Tin Yu, este o carte despre arta ceaiului pe care fiecare pasionat al acestei băuturi ar trebui să o citească. Lam Kam Chuen este unul dintre cei mai cunoscuți maeștri de arte marțiale și feng shui din lume, dar și un apreciat practicant al medicinei tradiționale chinezești și scriitor. „Datina ceaiului” este o carte complexă, în care găsim toate informațiile care ne-ar interesa despre ceai. De la istoria sa străveche, începând cu anul 2700 înainte de Hristos, până la moduri de cultivare, tipuri de ceai, cum să-l preparăm și să-i descoperim savoarea, dar și proprietățile terapeutice, autorii ne oferă o perspectivă cuprinzătoare a ceea ce înseamnă „Calea ceaiului”. Cartea scrisă de maestrul Lam Kam Chuen împreună cu membri ai familiei sale ne face să privim cu alți ochi o ceașcă cu ceai, aflând că povestea ei cuprinde milenii de istorie și este strâns legată de spiritualitatea orientală. Maestrul Lam Kam Chuen ne prezintă diferite tipuri de ceaiuri (fermentate, semifermentate, nefermentate și ceai alb), ne dă detalii despre modul de păstrare, preparare și servire. Un capitol interesant este și cel care conține rețete tradiționale de ceai pentru diferite afecțiuni.

Pentru cititorii interesați mai mult de beneficiile pe care consumul de ceai le aduce sănătății, un volum care conține informații interesante este „Cartea ceaiului verde. Remediul miraculos confirmat științific” de Lester A. Mitscher și Victoria Dolby Toews. Dr. Lester A. Mitscher, profesor la Universitatea din Missouri, chimist laureat cu Premiul pentru Realizări în Cariera de Cercetare și Victoria Dolby Toews, specialist în Sănătate Publică, autoare de articole și cărți pe teme de medicină naturistă ne oferă în „Cartea ceaiului verde” informații documentate științific despre un „medicament” natural și foarte gustos: ceaiul verde. Secretul proprietăților vindecătoare ale acestei băuturi, ne spun autorii, sunt polifenolii, antioxidanți care apără organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi (cei care produc îmbătrânirea prematură și deschid calea multora dintre bolile lumii moderne). Cu doar trei căni de ceai verde pe zi inima și sistemul imunitar vor fi mai puternice, iar procesul de îmbătrânire încetinit. Ceaiul verde ajută digestia, previne inflamațiile, scade colesterolul și menține un nivel normal al zahărului din sânge. Mai mult, scade riscul de cancer și diminuează efectele secundare ale tratamentului în această afecțiune. „Cartea ceaiului verde” ne oferă informații și despre istoria ceaiului în Orient, dar și cum a pătruns în Statele Unite.

În cartea „Istoria și arta ceaiului”, Laura C. Martin ne spune povestea acestei băuturi dintr-o perspectivă interesantă. „În esență, istoria ceaiului este istoria umanității. Ea reflectă ceea ce este mai bun și ceea ce este mai rău în noi și în comportamentul nostru. În cursul îndelungatei lui istorii, ceaiul a fost folosit ca medicament, ca instrument de meditație, ca monedă de schimb, ca mită și ca metodă de control al revoltelor. A fost motivul care a născut războaie și conflicte globale. Dar și pretext de petreceri, reuniuni de familie și de întruniri ale înaltei societăți. Pe scurt, ceaiul ne-a influențat și ne-a schimbat viața ca nicio altă băutură și ne-a unit într-o marieră subtilă – de la muncitori la călugări, de la culegători la împărați, de la britanici la chinezi și până la mine” spune autoarea, care se declară o împătimită a ceaiului. Laura C. Martin povestește istoria acestei băuturi de la începuturi ei pierdute în legendă și până când s-a răspândit în toată lumea. În volum găsim și alte capitole interesante, despre cum să preparăm corect o ceașcă cu ceai, care este cel mai potrivit moment al zilei să-l bem, cum îl asociem cu mâncarea și chiar câteva modalități de a găti cu ceai.

Photo by Loverna Journey on Unsplash