Ne plac cărțile horror. Oricât de improbabilă ar fi premisa lor, dacă scriitura e de calitate, suntem gata să acceptăm orice scenariu. Mai mult, adorăm să ne pierdem în atmosfera lor tenebroasă și să simțim cum ne îngheață sângele în vene. Octombrie este luna literaturii horror și ce moment mai bun pentru a-ți recomanda cărți horror care nu te lasă să dormi decât în preajma Halloween-ului? Pregătește-ți un ceai de tei care să îți liniștească palpitațiile înnebunite ale inimii și dă iama în titlurile de mai jos!

3 cărți horror care te vor ține treaz toată noaptea: îndrăznești să le citeşti?Despre primul titlu de pe lista noastră se spune că este una dintre cele mai bune 10 cărți horror ale tuturor timpurilor, iar printre fanii săi se numără și nume celebre precum Stephen King, Neil Gaiman sau Guillermo del Toro. „Casa bântuită” de Shirley Jackson a fost publicată în 1959 și de atunci a fost ecranizată în două filme și într-un serial Netflix care a făcut furori anul trecut și care reține, în mod ironic, cele mai puține asemănări cu titlul original. Cartea horror pleacă de la o premisă extrem de proaspătă în literatura de gen: poate o casă să se nască rea? Astfel, deși titlul este catalogat drept un „ghost story”, în realitate adevărata fantomă este uriașa Hill House, întunecată, niciodată descrisă fizic, dar în permanență vie în mințile cititorilor. Inspirată de o poveste reală a unor așa-ziși cercetători aplecați spre supranatural care au decis să investigheze în secolul al XIX-lea o casă pe care o considerau bântuită și să dovedească existența supranaturalului pe cale științifică, „Casa bântuită” spune povestea a patru personaje care se strâng în Hill House pentru a investiga „fantoma”. Doctorul Montague speră să fie cel care va demonstra că fantomele există și în acest sens închiriază pentru o vară înspăimântătoarea Hill House, invitând persoane care au avut legătură cu ceea ce se află dincolo de lumea palpabilă. Eleanor Vance e o tânără timidă cu un trecut terifiant, asistenta Theodora o artistă boemă, iar Luke Sanderson moștenitorul chipeș. Împreună vor avea parte de experimente stranii care îți ridică părul de pe tine, dar ceea ce individualizează cartea lui Shirley Jackson în literatura „de groază” este profunzimea analizei psihologice și scriitura superbă, cea care i-a garantat o nominalizare la National Book Award. „Casa bântuită” este primul titlu de succes din cariera lui Jackson și îți recomandăm, dacă nu ai citit-o și ești fan al genului, să îi dai o șansă de a te ține treaz noaptea.

Două sfaturi avem pentru tine atunci când citești „Salem’s Lot” de Stephen King: dormi (dacă poți) cu lumina aprinsă și ai grijă pe cine3 cărți horror care te vor ține treaz toată noaptea: îndrăznești să le citeşti? inviți în casă. Evident, maestrul literaturii horror nu putea lipsi de pe lista noastră, iar romanul publicat în 1975 este una dintre acele cărți horror care nu te lasă să dormi. Mai mult, într-un interviu acordat în 1980, King afirma că al doilea titlu al nostru de azi este preferatul său și, deși e foarte posibil ca situația să se fi schimbat de atunci, elogiul autorului este mai mult decât suficient. În micuțul oraș Jerusalem’s Lot (sau Salem’s Lot) nimic nu e ceea ce pare. Deși la suprafață locul pare idilic și pastoral, în adâncul său colcăie secrete întunecate. Atunci când trei personaje sosesc în oraș concomitent: scriitorul Ben Mears, încă afectat de pățaniile terifiante care i-au marcat copilăria petrecută în oraș, Straker, un dealer de antichiăți palid și ciudat și Barlow, un personaj misterios pe care nimeni nu îl vede, evenimente unul mai bizar și mai înfricoșător decât celălalt încep să se petreacă simultan. Dacă ai chef de un horror cu vampiri ca la carte, în care creaturile nopții nu au nimic în comun cu făpturile strălucitoare și romanticizate din literatura ultimilor ani, atunci „Salem’s Lot” este cartea care nu te va lăsa să dormi noaptea.

3 cărți horror care te vor ține treaz toată noaptea: îndrăznești să le citeşti?Până acum te-am speriat cu vampiri și cu fantome care sunt sau nu sunt, acum te invităm să dai șansa unei cărți horror al cărei rău întunecat rămâne aproape neidentificat în „Ruinele” de Scott Smith. Titlul a fost adaptat și într-un film lansat doi ani mai târziu de la publicarea operei din 2006, dar, crede-ne, de data aceasta producția de pe marile ecrane chiar nu face cinste cărții. Autorul devenit celebru cu „Un plan simplu” creează un horror de tipologie nouă, în care îți e dificil să empatizezi cu personajele tocmai datorită faptului că, în mare parte, se comportă precum oameni obișnuiți aflați într-o situație neobișnuită. Două cupluri americane pleacă în vacanță în Mexic după absolvirea facultății, dar în loc de zile petrecute sub soarele arzător și nopți de distracție, ajung prizonieri ai unui coșmar în care potențiala supraviețuire depinde de cele mai drastice decizii din viața lor. Atunci când se împrietenesc cu un turist german, tinerii noștri protagoniști decid să îl urmeze fără niciun plan de rezervă în jungla necuprinsă pentru a-l aduce înapoi pe fratele pierdut al acestuia. Firește că ajung la niște ruine bizare și că de aici vor deveni pe rând victimele unui rău străvechi, a unei prezențe stranii care abia acum a ieșit la iveală. „Ruinele” se joacă și cu puternica noastră teamă legată de încălzirea globală, de dezastrele climatice și de bănuiala că natura a început, în cele din urmă, să lupte cu arme imbatabile împotriva umanității. Cu toate acestea, și această interpretare e doar una subiectivă, dat fiind faptul că Scott Smith nu îți va dezvălui cu precizie în niciun moment care este adevărata natură a răului său. De citit în preajma Halloween-ului!

Tu ce părere ai despre aceste 3 cărți horror care nu te lasă să dormi? Căruia dintre titlurile de mai sus îi vei oferi șansa de a te speria în apropierea Halloween-ului?