Dacă vreodată ai trăit cu impresia că locuința în care trăiești respiră cot la cot cu tine, e plină de viață, are suflet, lista de mai jos nu va face decât să îți întărească această concluzie. Cu universul lor plin de creativitate și de fantezie, cu imaginarul bogat în care totul devine posibil, chiar și cele mai nebunești vise, cărțile au dat naștere unor case cu totul și cu totul speciale. Fie că reflectă psihologia personajului principal, că îl protejează cu propriul suflu sau, dimpotrivă, îl înnebunesc cu demonii lor, locuințele despre care îți vorbim azi sunt mai mult decât o aglomerare de cărămizi. Un clasic al realismului magic, un horror capabil să îți dea fiori și un roman recent ecranizat: iată care sunt cele 3 cărți în care casele au suflet.

3 cărți în care casele au sufletAtât de importantă și de vie este casa în prima carte de pe lista noastră, încât este inclusă chiar în titlul romanului. Isabel Allende povestea că scrisoarea adresată bunicului său pe moarte a reprezentat principala inspirație pentru opera de debut, „Casa spiritelor”, până în ziua de azi unul dintre titlurile marcante ale realismului magic și cea mai reputată carte a autoarei originare din Chile. Tradusă în peste 37 de limbi, ecranizată și pe cale de a fi transformată și într-un serial în anii următori, „Casa spiritelor” e una dintre capodoperele literaturii contemporane. La propriu, casa este o reflectare a eroinei sale, Clara del Valle Trueba, dotată cu puteri telekinetice și cu abilitatea de a comunica cu spiritele. Incapabilă să se descurce cu treburile domestice, dar fascinantă ca personalitate, Clara e marea iubire a autoritarului și influentului Esteban Trueba. Ca să îndeplinească visul său de copil și să își cinstească soția, Esteban construiește casa ce se le va servi drept cămin, o clădire masivă și impunătoare care, așa cum ai ghicit, are suflet. Deși proprietarul, stăpânul rămâne Esteban, iar cea care se ocupă la propriu de casă este sora sa Férula, casa, precum restul familiei, gravitează constant în jurul Clarei. De la obiecte care se mișcă singure la camere care adăpostesc în chip magic câteva dintre cele mai proeminente figuri ale epocii, și, nu în ultimul rând, la colțuri misterioase prin care se perindă fantome, casa familiei Trueba e mai mult decât o locuință și, precum pământurile sale, e marcată de un simbolism puternic, zguduită de cutremure care reflectă tragediile spirituale, protejând și marcând 4 generații ce cresc toate la umbra sa măreață.

3 cărți în care casele au suflet

Dacă ți se pare că unele dintre cele mai înspăimântătoare construcții „trăiesc” în romanele lui Stephen King (nu o să uităm niciodată hotelul din The Shining), atunci locuința din House of Leaves de Mark Z. Danielewski te va înfiora până în străfundurile sufletului. Casa e mai mare la interior decât la exterior, cu camere care apar de niciunde și în care te pierzi, cu copii care se rătăcesc pe holuri interminabile și uși care se deschid în abis. Atunci când pereții scot sunete înspăimântătoare, nu îți mai rămâne decât să tragi o singură concluzie: casa are suflet. Romanul de debut al autorului american e una dintre cele mai apreciate opere ale literaturii horror, criticii fiind captivați de amestecul briliant de genuri, de atmosfera înfricoșătoare, de paginile ce prind viață înfiorător sub degetele tale și în care ești gata să te pierzi. Independent a numit House of Leaves cartea care amintește de marea literatură horror americană, iar The Guardian a afirmat: „Superb de inventiv…un debut cum rar mai întâlnești”. Îți precizăm elogiile criticii tocmai pentru că al doilea titlul de pe lista de cărți în care casele au suflet e privit nu numai ca o capodoperă horror, dar și ca o satiră la adresa mecanismelor criticii academice.

3 cărți în care casele au sufletAtunci când personajul tău principal e o arhitectă genială, care a zguduit din plin lumea artei, e clar că și casele trebuie să aibă suflet. Tradusă în peste 30 de limbi și pe cale de a fi ecranizată într-un film cu Cate Blanchett în rolul titular, „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple e delicioasă, dramatică, amuzantă, sfâșietoare, dar niciodată plictisitoare. Eroina titulară a câștigat prestigioasa distincție MacArthur “Genius” Grant după ce a construit o casă numai din gunoaie, din materiale aruncate sau găsite în mod întâmplător pe o distanță de câțiva kilometri, provocare pe care Bernadette și-a asumat-o, în chip extraordinar, înainte de existența curentului ecologic. Însă nu prestigioasa realizare este casa despre care considerăm că are suflet, ci cea în care protagonista trăiește alături de soțul său și de fiica Bee în Seattle. Un fost cămin de fete pe care arhitecta speră să îl reconstruiască, casa e în paragină, cu acoperișul găurit, prin care picură ploaia, cu podele ce se încăpățânează să rămână umede chiar și atunci când afară e cald, cu muri sălbatici care cresc în însăși temelia ei. Casa din „Unde ai dispărut, Bernadette?”e, în chip genial, cea mai fidelă reprezentare a unei protagoniste misterioase, ce dispare din primele pagini ale cărții și care nu se destăinuie cu adevărat nimănui, nici măcar soțului iubitor sau fiicei drăgălașe. Sălbatică, necizelată, distrusă la interior, de neînțeles și imposibil de acceptat de către cei care nu o iubesc cu toată inima, casa din ultima carte de pe lista noastră este copia fidelă a lui Bernadette. Cartea te fascinează cu stilul în care e scrisă, folosindu-se de fragmente de scrisori și mailuri pentru a spune o poveste a înstrăinării și a obiceiurilor adesea comice ale locuitorilor lumii contemporane.

Tu ce părere ai despre aceste 3 cărți în care casele au suflet? Preferi monstrul înfiorător din House of Leaves, construcția ilogică din „Unde ai dispărut, Bernadette?” sau lăcașul protector al spiritelor și al magiei din „Casa spiritelor”? Abia așteptăm să ne oferi și propriile tale sugestii!

Photo by Carlos de Miguel on Unsplash