De decenii bune, spiritul oriental și filozofia de viață a popoarelor din această zonă a lumii au fost privite cu un interes din ce în ce mai mare de civilizațiile occidentale. Sistemele de îngrijire a sănătății și prevenție a bolilor, care cuprind de la exerciții fizice și tehnici de respirație până la dietă, meditație și un mod particular de raportare la lume, au fost studiate cu interes și adoptate de un număr din ce în ce mai mare de oameni. Astăzi nu este nimic neobișnuit ca, în parcurile din marile orașe americane sau europene, să observăm grupuri de persoane care practică Qi gong, mai mult o știință a vieții și o disciplină spirituală decât un sport.

Unul dintre scriitorii căruia îi datorăm apropierea de cultura tradițională chinezească și valorile acesteia este Daniel Reid, autor al unor cărți devenite bestseller la nivel mondial și unul dintre cei mai apreciați experți ai momentului în filozofia orientală și tehnicile tradiționale chinezești de îngrijire a sănătății.

Deși s-a născut în California, Daniel Reid a studiat în prestigioase universități americane limba și civilizația chineză. Apoi, în cei 16 ani petrecuți în Taiwan, Reid a aprofundat diferite aspecte ale culturii tradiționale chinezești, concentrându-se în special asupra medicinei chinezești și vechilor practici taoiste de îngrijire a sănătății și cultivare a longevității. Să răsfoim astăzi împreună trei dintre cărțile acestui autor.

  1. tao-pentru-sanatate-daniel-reidÎn volumul „Tao pentru sănătate, sex și longevitate. O abordare practică a Căii străvechi”, Daniel Reid își propune să prezinte cititorilor sistemul filozofic care a stat la baza uneia dintre cele mai vechi civilizații și ale cărui principii au inspirat „artele clasice chineze, de la filozofie la poezie, de la caligrafie la gastronomie și de la medicină la meditație”. Tao, „calea universală și tainică a naturii”, despre care aflăm de la Daniel Reid că a fost formulat în principii concrete în urmă cu 5000 de ani, dar care datează de când umanitatea, este explicat în detaliu pentru cititori. Însă, pe lângă o istorie a taoismului în China, scriitorul de origine americană ne prezintă și aplicații concrete ale acestei filozofii în zone variate ale vieții. De la regim alimentar și nutriție, detaliind fiecare sistem al organismului uman și modul de prevenție a bolilor care îl pot afecta, Daniel Reid oferă informații esențiale referitoare la artele curative taoiste. Tao pentru întreținerea vieții, aplicarea artelor taoiste în dormitor și beneficiile meditației pentru sănătate și longevitate sunt prezentate în detaliu de specialistul în filozofia orientală și tehnicile tradiționale chinezești de îngrijire a sănătății.

  2. tao-pentru-detoxifiere-daniel-reidDiscuțiile despre alimentația necorespunzătoare și bolile provocate de aceasta sunt astăzi unele dintre cele mai frecvente. Abordăm adesea subiecte legate de calitatea vieții și modul în care ne pot afecta poluarea și substanțele toxice din hrană, aer și apă. În „Tao pentru detoxifiere”, Daniel Reid ne vorbește despre metodele practice folosite de milenii în medicina tradițională din Asia de Est pentru a combate aceste efecte. Autorul propune în acest volum seturi de exerciții fizice și de respirație și tipuri de regimuri alimentare de detoxifiere care pot ajuta la menținerea sănătății în parametri optimi. O lectură interesantă despre aplicarea concretă a principiilor taoiste în acest domeniu.

  3. qi-gong-manual-de-initiere-daniel-reidQi gong, „lucrul cu energia”, sistemul chinezesc ce urmărește armonizarea tuturor nivelurilor ființei umane (fizic, psihic și spiritual) în acord cu natura, poate fi mai bine cunoscut de cititorii interesați de acest domeniu care vor alege să parcurgă cartea semnată de Daniel Reid „Qi Gong. Manual de inițiere”. Bazat pe principiile taoiste fundamentale, Qi gong este astăzi practicat de oameni din lumea întreagă și cunoaște o răspândire tot mai largă și în civilizațiile occidentale, fie și numai pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății. Daniel Reid explică în cartea sa principiile care stau la baza acestei arte și modul concret prin care, aplicate corect, pot aduce o îmbunătățire a calității vieții atât în planul fizic, cât și în cel spiritual. Autorul explică modul în care se poate lucra cu energia proprie și cea a universului, oferă seturi de exerciții fizice ușoare și respirație și detaliază felul în care Tao pentru cultivarea vieții poate deveni „o cale pentru sănătate, longevitate și putere spirituală”.

Pe voi vă pasionează cărțile inspirate de spiritualitatea tradițională chinezească? Ce ne-ați recomanda?