Lucrezi într-un alt oraș decât cel în care trăiești sau job-ul tău presupune deplasări frecvente? Ceea ce poate părea la prima vedere un coșmar sau un inconvenient cel puțin deranjant se poate însă lesne transforma într-un mare avantaj: timpul petrecut în mijlocul de transport ales te va ajuta să te pui la punct cu lista ta de lecturi. În societatea aglomerată în care trăim, mai găsim rareori timp de citit, iar acest lucru ne îngrijorează. Atunci când suntem obosiți, avem tendința de a alege adesea telefonul sau tehnologia în locul unei cărți, iar orele pe care le-am vrea dedicate lecturii se transformă în minute sau, și mai dramatic, dispar cu totul din programul nostru. În aceste condiții, timpul petrecut atunci când faci naveta poate face diferența: consumă orele care trec greu citind și vei vedea cum timpul zboară. Evită însă romanele complicate, pe care nu le poți lăsa din mână, pentru că nu te vrem dat afară din cauza întârzierilor frecvente, și optează pentru un alt tip de lectură. Descoperă 3 cărți de citit când faci naveta în rândurile de mai jos!

3 cărți pe care să le citeşti când faci navetaAzi, geniul lui Steve Jobs este universal recunoscut. Modul în care a reușit să reinventeze Apple și să transforme o companie aflată pe muchia prăpastiei într-una dintre cele mai de succes afaceri la nivel mondial este cu siguranță extraordinar. Dar, de la invenția iPod-ului și iPhone-ului încoace, Josb a mai demonstrat un lucru: că tehnologia poate și trebuie asociată cu creativitatea, că cele mai noi descoperiri trebuie să dea aripi imaginației umane și nu să o curme. Biografia sa autorizată a fost redactată de Walter Isaacson, recunoscut pentru colaborarea cu revista Time, care a mai conceput opere de gen pentru Einstein și Benjamin Franklin. Pentru a fi sigur de autenticitatea celor relatate, Isaacson a derulat nu mai puțin de 40 de interviuri cu Jobs și a discutat cu mai mult de 100 dintre oamenii care l-au cunoscut îndeaproape, de la membri ai familiei la competitori și angajați. A rezultat de aici portretul unui om complex, cu siguranță un intelect superior, dar care era capabil în același timp să irite și să provoace accese de furie. Ceea ce e de apreciat e că Jobs, deși a fost inițiatorul biografiei, nu a dorit să aibă niciun cuvânt de spus asupra sa, fapt ce demonstrează controlul de care a dat dovadă fondatorul Apple. „Steve Jobs. Biografia Autorizată” de Walter Isaacson a fost publicată în 2011, la 19 zile de la moartea protagonistului său, și a fost recompensată cu numeroase premii, printre care și distincția anuală acordă de Goodreads la categoria sa. De ce să o incluzi printre cărțile pe care le citești când faci naveta? Fiind vorba despre o biografie, deci o poveste cu final cunoscut, vei fi capabil să pui semnul de carte atunci când ai ajuns la destinație și să reiei lectura cu aceeași fascinație atunci când sosești acasă.

Dark fantasy-ul a fost oarecum neglijat în ultima perioadă, accentul în cadrul acestui gen fiind pus mai degrabă pe romane Young Adult3 cărți pe care să le citeşti când faci naveta cu o foarte mică doză de horror. În 2010, The Warded Man, primul titlu din seria Demon Cycle, venea să schimbe această stare de fapt, devenind una dintre cele mai ispititoare apariții literare pentru cititorii care se săturaseră de personajele negative ce puteau fi înțelese și chiar compătimite și care își doreau un villain total, smintit, a la Sauron. Cartea americanului pasionat de când se știe de genul fantasy ne duce într-o lume în care demonii ies după căderea nopții, mistuiți de setea pentru carnea de om. În ceea ce le privește pe victimele lor, acestea trăiesc la adăpostul locurilor protejate de magia străveche, ce e însă din ce în ce mai fragilă. Pe măsură ce demonii devin mai puternici și oamenii mai puțini, se pare că și aceste ultime hotare ale siguranței vor dispărea. Firește, lucrurile se schimbă atunci când trei tineri supraviețuitori ai atacurilor demonilor hotărăsc să depășească hotarele apărate și să plece în căutarea secretului străvechi. The Warded Man a fost urmată de The Desert Spear, iar drepturile de ecranizare au fost cumpărate, existând la un moment speculația că va fi adaptat pentru marile ecrane de echipa care a stat în spatele Resident Evil. Complex, înfricoșător, văzut ca o meditație la adresa naturii umane, al doilea titlu de pe lista noastră de cărți de citit când faci naveta s-a bucurat de un succes notabil, fiind selectat de către Amazon drept una dintre cărțile de top ale anului 2008. De ce să o citești când ești pe drum? Deoarece, pe alocuri, narațiunea poate fi prea terifiantă pentru a o parcurge în singurătate. Și cu asta am spus totul!

3 cărți pe care să le citeşti când faci navetaChimamanda Ngozi Adichie e unul dintre cele mai promițătoare nume din literatura de azi. Criticii o consideră una dintre cele mai proaspete, mai emoționante și mai profunde voci pe care le are Africa de oferit, iar cititorii par să rezoneze cu aceeași intensitate față de paginile sale. Deși a impresionat cu Purple Hibiscus, romanul de debut, și Half of a Yellow Sun, cea mai apreciată lucrare a autoarei de până acum este colecția de povestiri The Thing Around Your Neck. Avem parte de 12 fragmente literare de geniu în care centrul de interes sunt femeile de origine africană ce suferă de alienare și care încearcă să se reconecteze cu lumea complicată din America, atât de diferită de societatea din care au plecat. Obișnuim să considerăm că refugiații au scăpat în momentul în care au ajuns într-o societate civilizată, dar povestirile lui Adichie ne zugrăvesc un cu totul alt tablou. Devastator de frumoase, cu o narațiune care curge elegant, aproape tandre, pline de compasiune și de umanitate, povestirile vor rămâne imprimate în sufletul tău. De la scriitoarea care încearcă să găsească înțelegere printre autorii de aceeași origine (istorisirea cu reflexii autobiografice) la cele două femei diferite care se refugiază în urma unui conflict dintre creștini și mulsulmani, The Thing Around Your Neck e actuală, emoționantă și te va face să îți pese de personajele sale poate mai mult decât un roman. De ce să o citești când faci naveta? Deoarece povestirile sunt cele mai potrivite pentru aceste momente!

Tu ce părere ai despre cele 3 cărți de citit când faci naveta? Care dintre titlurile noastre se va afla și pe lista ta?