Fără doar și poate, Crăciunul reprezintă cea mai frumoasă perioadă a anului pentru cei mici. Prichindeii îl așteaptă pe Moș cu sufletul la gură, iar pentru ei chiar și cea mai mică sugestie la venirea lui e prilej de bucurie. Împodobitul bradului și decoratul casei, confecționarea podoabelor la școală și la grădiniță, plimbările prin orașul luminat, parcă toate se unesc în această lună de poveste pentru a umple de fericire sufletul celor mici. Intensifică acest farmec alegând să le depeni prichindeilor cele mai frumoase povești de Crăciun. Bonus: le vei stimula apetitul pentru lectură și vei crește astfel mici cititori. Descoperă în rândurile de mai jos răspunsul la cea mai frumoasă întrebare: ce citești copiilor înainte de Crăciun?

3 cărți pe care sa le citeşti copiilor înainte de CrăciunMatt Haig a dat lovitura cu „Un băiat numit Crăciun”, publicată în 2015 și devenită din ce în ce mai celebră, așa că era de la sine înțeles că anul următor lansa o continuare la fel de magică, The Girl Who Saved Christmas. De data aceasta, Moș Crăciun, cu care am făcut cunoștință într-o manieră inedită în prima parte a seriei, simte că magia care alimentează Crăciunului începe să tremure. Motivul e legat de faptul că Amelia Wisheart (un nume predestinat), prima fetiță care s-a trezit în prima dimineață de Crăciun, trece printr-o situație disperată și a încetat să mai creadă după ce mama sa a murit. La rândul său, Moșul se lovește numai de situații disperate: elfii sunt supărații, iar trolii permanent nemulțumiți (o metaforă pentru adulții nefericiți ai societății de azi) vor să distrugă Crăciunul. Cu cea mai frumoasă sărbătoare pe punctul de a fi anulată, Moșul știe că de această dată nu mai poate salva singur Crăciunul și că are nevoie să o găsească pe micuța Amelia. Superba carte a lui Haig e situată în perioada victoriană, ceea ce poate constitui și o frumoasă lecție de istorie pentru copilul tău. Însă farmecul său rezidă în modul în care magia e îmbinată cu tandrețea, cu căldura, dar și cu tristețea, sentimente cu care și cel mic se confruntă și pe care trebuie să le înțeleagă. Dincolo de toate, mesajul final al The Girl Who Saved Christmas este acela că magia există, că ea poate fi reprezentată de speranță și de credința perpetuă în bine. Seria este completată de Matt Haid cu Father Christmas and Me, publicată în 2017, și cu cea mai nouă adiție, The Thruth Pixie, lansată recent. Prima carte care răspunde la întrebarea „ce citești copiilor de Crăciun” este dedicată celor cu vârste de peste 8 ani. Fiind scrisă în limba engleză, opera lui Haig are și avantajul de a îmbunătăți cunoștințele celui mic în idiomul lui Shakespeare, dar și pe ale tale, naratorul în persoană al peripețiilor micuței Amelia și ale lui Moș Crăciun!

3 cărți pe care sa le citeşti copiilor înainte de CrăciunThe Polar Express reprezintă unul dintre fimele-regal actoricesc ale lui Tom Hanks, dar știai că are la bază o carte cel puțin la fel de celebră? „Expresul polar” a fost lansată de Chris van Allsburg în 1985 și de atunci a vândut mai mult de 7 milioane de exemplare. Protagonistul nostru este de această dată un băiețel care se trezește în Ajun din cauza zgomotelor produse de un tren care apare magic la fereastra sa. Urcându-se în el, descoperă că vehiculul misterios adăpostește zeci de alți pasageri de aceeași vârstă cu el, cu toții în drum către Polul Nord, acolo unde se vor întâlni cu Moșul. Tratați cu bunătăți și formând prietenii, micuții se vor îmbarca în misiunea de a deveni primul copil care primește darul de Crăciun. „Expresul polar” a fermecat generații întregi, reprezentând, precum titlul de mai sus, o poveste magică despre adevăratele valori ale Crăciunului: speranța, credința, magia. „Cele mai adevărate lucruri din lume sunt cele pe care nu le putem vedea”: celebrul citat din a doua carte de pe lista noastră reușește să pună perfect în lumină cele mai profunde revelații ale cărții. Opera este recomandată copiilor de toate vârstele, și nu numai. Un adevărat balsam pe suflet pentru adulții care se simt înstrăinați, „Expresul polar” nu doar că va cimenta relația dintre tine și copilul tău, dar va reuși să reprezinte o adevărată alinare pentru oricine, în Ajun de Crăciun! Bonus: ilustrațiile originale sunt pur și simplu superbe!

3 cărți pe care sa le citeşti copiilor înainte de CrăciunÎncheiem lista noastră de răspunsuri la întrebarea „ce citești copiilor înainte de Crăciun” cu o operă clasică a acestei perioade. „Poveste de Crăciun” (în original, A Christmas Carol) mai este cunoscută în diverse editări și sub titlul de „Colindă de Crăciun”, dar ceea ce contează este că esența sa rămâne aceeași, oricum i-ai spune. Desigur, aici intervine o întrebare pertinentă: „cum să îi citesc copilului meu Dickens înainte de Crăciun?”. O observație justă, spunem noi, cu atât mai mult cu cât opera unuia dintre cei mai mari scriitori englezi abundă și în pasaje care l-ar putea speria pe micul cititor. Problema e însă rezolvată grație ediției adaptate pentru cei mici: repovestită după Dickens și întovărășită de ilustrații de Alan Marks, cartea se adresează acum și prichindeilor. Duse sunt semnificațiile sociale profunde, caracterul terifiant al spiritelor e îmblânzit, dar povestea își reține esențialul: acela că generozitatea, umanitatea și bunătatea sunt adevăratele valori care trebuie să ne ghideze de Crăciun. Începând cu același Scrooge, cel mai zgârcit bătrân, surprins în cea mai înghețată iarnă, „Poveste de Crăciun” nu își va pierde niciodată farmecul nepieritor și dovedește că e mai actuală acum ca niciodată.

Tu ce părere ai despre titlurile recomandate de noi? Care dintre aceste cărți vor constitui răspunsul tău la întrebarea „ce citești copiilor înainte de Crăciun”?