Ce citești de Halloween? Răspunsul evident, pentru majoritatea dintre noi, este o carte horror. Dar azi nu ne dorim să îți recomandăm titlurile evidente pentru această sărbătoare, ci îți sugerăm să îți alcătuiești lista de lecturi în funcție de starea pe care o ai. Fie că jinduiești după fiori pe spate sau preferi o carte fantasy în care supranaturalul să nu te scufunde în coșmaruri terifiante, noi avem pentru tine cele mai bune sugestii de gen. Așa că alege titlurile care se potrivesc cel mai bine dispoziției tale și întâmpină sărbătoarea importată de pe 31 octombrie în cea mai bună stare, cu așteptările satisfăcute cel puțin din punct de vedere literar.

Ai chef de un basm întunecat, așa cum numai epoca poveștilor pre-Disney ne putea oferi: citește The Hazel Wood de Melissa Albert

3 cărți pe care să le citești în seara de Halloween, în funcție de starea ta de spiritDisney ne-a făcut să uităm în mare măsură de faptul că vechile basme erau oricum, numai roz nu. Micuța Sirenă nu își împlinea dragostea, ci se sinucidea, surorile Cenușăresei sfârșeau ori fără ochi, ori cu picioarele schingiuite, în funcție de varianta poveștii, și așa mai departe. Dacă vrei să recreezi acea atmosferă întunecată a primelor basme fără a plonja în plin teritoriu horror, The Hazel Wood de Melissa Albert este cartea care răspunde la întrebarea „ce să citești de Halloween?”Alice are 17 ani și duce alături de mama sa Ella o existență nomadă, care stă cu precădere sub semnul ghinionului. Bunica sa, Althea Proserpine, a scris o colecție de povestiri întunecate, Tales from the Hinterland, care s-a bucurat de un succes notoriu și are un adevărat cult de fani pe urmele sale. Atunci când Althea încetează din viață, mama lui Alice este răpită de ceea ce a pare a fi o creatură supranaturală desprinsă chiar din poveștile bunicii. Singurul indiciu pe care îl primește eroina noastră este să stea departe de The Hazel Wood, un ținut misterios, care poate sau nu să fie real. E de la sine înțeles că fata nu se va conforma! Dimpotrivă, Alice se va întovărăși cu Ellery Finch, unul dintre cei mai devotați fani ai cărților bunicii sale, și împreună vor încerca să o recupereze pe Ella. Prima carte de pe lista noastră are o atmosferă dark, asemănătoare vechilor basme, și ne va aminti de „Alice în Țara Minunilor”. Stilul e sofisticat, bazat pe metafore bogate, personajele vorbesc în același stil precum eroii lui Lewis Carroll, în parabole pe care îți va lua ceva timp să le înțelegi. Cartea trebuie savurată seara, pe întuneric, cu lumânări presărate la capul patului, ca să intri așa cum trebuie în atmosfera de Halloween.

Îți dorești un horror în toată puterea cuvântului: citește The Exorcist de William Peter Blatty

Marele capodopere horror sunt un clasic nu fără motiv: ele reușesc să marcheze fiecare nouă generație cu aceeași intensitate și profunzime. 3 cărți pe care să le citești în seara de Halloween, în funcție de starea ta de spiritS-au împlinit deja 40 de ani de la prima ediție a Exorcistului, ceea ce ne demonstrează cât de potent este cultul ce îl înconjoară: un serial ce reeditează mitul a fost produs de FOX în 2016. Oricât de familiar ai fi cu povestea, trebuie neapărat să citești cartea: hitul lui William Peter Blatty a petrecut nu mai puțin de 57 de săptămâni în topul New York Times al bestsellerurilor, dintre care 17 pe primul loc. Povestea fetiței posedate de un demon, fiică a unei actrițe care conjură un grup de preoți pentru a-i salva sufletul, este inspirată de un caz real de posesiune demonică și exorcism, despre care autorul a auzit în campusul universitar. Încă de la apariție, Exorcistul a fost controversat, ceea ce nu i-a știrbit însă deloc succesul. Edificator este exemplul fanilor care nu au putut fi opriți decât cu gaze lacrimogene de către forțele de ordine ce încercau să îi împiedice să intre cu forța în cinematografe. Visceral, profan, dificil, textul va trezi în tine instincte pe care nici măcar nu credeai că le ai și îi înfioară chiar și pe cei mai curajoși sau necredincioși: dacă îți dorești furtuni de adrenalină și senzații maxime de acest Halloween, aceasta este alegerea câștigătoare!

Vrei un horror profund cu implicații psihologice: alege de Halloween „Jocul lui Gerald” de Stephen King.

3 cărți pe care să le citești în seara de Halloween, în funcție de starea ta de spiritUna dintre cele mai subapreciate cărți ale lui Stephen King, din fericire redescoperită de către Netflix și ecranizată, este „Jocul lui Gerald”. Horror-ul impresionează prin aspectele sale psihologice, reprezentând o radiografie a terorii și a anxietății și subliniind modul cum acestea afectează mintea umană. Povestea e, așa cum te așteptai de la Stephen King, terifiantă: Jessie începe un joc erotic pervers alături de soțul său Gerald, care o încătușează de pat și moare apoi în chip dramatic. Cătușele nu îi permit femeii să se deplaseze mai mult de 15 cm. Afară e toamnă, ceea ce înseamnă că turiștii au dispărut, iar Jessie e singură în cabană, fără ca nimeni să poată să o audă. Dar ceea ce face ca moartea să pară o binecuvântare sunt halucinațiile, vocea demonică ce răsare de nicăieri, silueta ce îi dă fiori și despre care femeia nu știe dacă e produs al imaginației sau cât se poate de reală. Narațiunea lui King e un puzzle story în care intriga se construiește în piese ce gravitează în jurul încercărilor de a se salva ale lui Jessie și în care tensiunea clădită gradual te va face prizonier al coșmarului protagonistei. „Jocul lui Gerald” nu recurge la artificiile clasice ale literaturii horror, ci interiorizează monștrii și fantomele, ceea ce îi face și mai terifianți. Cartea publicată în 1992 e una dintre cele mai feministe opere ale lui King, cu accentul pus pe ororile pe care le suferă femeile, pe agresiunile sexuale și brutalitatea fizică ce vor sfâșia orice cititoare. E unul dintre cele mai impresionante răspunsuri la întrebarea „ce citești de Halloween?”.

Tu ce citești de Halloween? Care dintre aceste cărți se potrivește cel mai bine cu starea ta psihică?

Photo by Ehud Neuhaus on Unsplash