Una dintre cele mai importante sărbători, Sfântul Andrei marchează din punct de vedere calendaristic trecerea de la toamnă la iarnă. În ultima zi a lui noiembrie îl serbăm pe Apostolul Andrei, cel intitulat „protectorul României”. Considerat a fi „cel dintâi chemat”, Andrei făcea parte dintre primii patru apostoli ai lui Iisus, ceea ce subliniază și mai bine importanța sa. E foarte probabil să ai și tu un Andrei sau o Andree în cercul tău de cunoștințe, așa că ai găsit prilejul perfect pentru a-l onora pe sărbătorit cu o carte. Vezi care sunt titlurile pe care ți le propunem în 2019: 3 cărți de făcut cadou de Sfântul Andrei.

3 cărți pe care să le faci cadou de Sfântul AndreiIoana Chicet Macoveiciuc e una dintre cel mai bine vândute autoare de la noi, așa că ne face plăcere să deschidem lista de cărți de făcut cadou de Sfântul Andrei cu un titlu disponibil la pre-comandă. Crăciunul perfect al Emei a fost descris drept „o carte plină de globuri, aventuri și iubire”, o combinație ce caracterizează de fapt foarte bine întreaga operă a scriitoarei. De profesie jurnalistă, Ioana Chicet Macoveiciuc a scris pentru Ziua, Avantaje și Cosmopolitan, dar, așa cum ea însăși recunoaște, nu a activat prea mult în meseria pentru care s-a pregătit. De ce? Deoarece cucerea în urmă cu mai bine de 10 ani online-ul, aflat încă la început de drum, cu Prințesa Urbană, blogul personal în care vorba despre experiențele sale, depre, cărți, viață, filme și păreri proprii. Totul se schimbă odată ce devine mămică, atunci când autoarea dobândește o nouă faimă în urma sfaturilor pertinente, a viziunii oneste și candide asupra parenting-ului, cu care a salvat mulți proaspeți părinți. De atunci, a devenit scriitoare cu acte în regulă, fermecându-ne cu povești pentru cei mici și cei mari, deopotrivă. „Crăciunul perfect al Emei” este adresat prichindeilor cu vârste de până la 5 ani, dar va fi savurat la fel de bine și de către adulți. E cadoul perfect pentru cei mai tineri oameni dragi cu numele de Andrei din viața ta!

Următoarea prezență de pe lista noastră de cărți de făcut cadou de Sfântul Andrei face parte tot din lansările noi ale anului, deși opera a fost publicată în original încă din 2015. 3 cărți pe care să le faci cadou de Sfântul AndreiEste vorba despre una dintre senzațiile ultimilor ani, Jojo Moyes, care apare acum pe piața din România cu Un bilet pentru Paris. Cartea conține un roman și 8 povestiri, ce abundă în același romantism vibrant pentru care scriitoarea britanică este celebră. Protagonista romanului e Nell, un manager practic și pragmatic care nu a fost niciodată la Paris, dar nici într-o vacanță romantică. Atunci când iubitul ei planifică una, dar nu mai apare, Nell trebuie să le dovedească tuturor că e perfect capabilă să își asume o aventură pe cont propriu. Bineînțeles, pe parcursul ei va înțelege că e independentă și cutezătoare, așa cum nu își imaginase, și va descoperi noi laturi ale personalității sale. Povestirile anexate sunt tandre, amuzante, cuceritoare, dovedind că Moyes are talent cu carul în a contura situații simple, poate uneori previzibile, dar care captivează cititorul. Autenticitatea și flerul scriitoarei de a descrie cât mai onest viața transformă cartea într-o vacanță la Paris…în cel mai profund sens. E un cadou perfect pentru „Andreea” din viața ta, cea căreia îi plac cărțile romantice, dar și pentru prietenii care nu au descoperit încă magia lecturii: precum celelalte hituri ale lui Moyes, și „Un bilet pentru Paris” se citește ușor și reprezintă un prim pas ferm pentru cei care nu au avut parte până acum de astfel de experiențe.

3 cărți pe care să le faci cadou de Sfântul AndreiBineînțeles că nu îl puteam uita pe amicul Andrei din viața ta, cel haios, dar cu o sensibilitate ascunsă, cel care va înțelege tot farmecul din Suge-o, Andrei!”. Da, fenomenul Andrei Ciobanu încă mai palpită, și, dat fiind faptul că mulți l-au numit reprezentantul unei întregi generații, noi suntem de părere că nu ar strica să îi faci o surpriză cunoștinței cu nume de „Andrei” și să îi oferi această „încă o poveste semi-amuzantă”, după cum este descrisă de însuși autorul ei. Atenție, însă, renunță la acest gest dacă ai o relație protocolară cu „cadorisitul”, dacă nu îl cunoști prea bine sau dacă e o persoană sobră, deoarece ultimul titlu de pe lista noastră e o carte „colorată” din toate punctele de vedere. Da, ai de-a face cu continuarea celebrei „Suge-o, Ramona!”, în care Andrei încearcă să își demonstreze sieși că a trecut peste Anemona și are ocazia de a-și verifica sentimentele atunci când aceasta îi cere să se întâlnească și îl anunță că are o veste mare. Ceea ce cucerește la ultima carte de făcut cadou de Sfântul Andrei este accesibilitatea sa: dincolo de limbajul „fără perdea”și de erotismul mustind, opera abordează cele mai universale teme din literatură, respectiv dragostea, suferința, dezamăgirea. Și, cu siguranță, fiecare cititor se va regăsi în cel puțin una dintre experiențele lui Andrei. Autorul e de formație comedian de stand-up, ceea ce înseamnă că ai de râs mult și bine, dar recunoaște că nu e de profesie „scriitor cu acte în regulă”, așa că nu te aștepta la o capodoperă stilizată, ci la un crâmpei de viață. Pune-o pe lista de cadouri fie și numai datorită faptului că, în lumea complicată în care trăim, merită să cinstești un fenomen literar autohton doar pentru că există.

Tu ce părere ai despre aceste cărți de făcut cadou de Sfântul Andrei? Care dintre titlurile enumerate de noi își va face loc și în coșul tău cu daruri pentru sărbătoriți?

Photo by J-S Romeo on Unsplash