Absolvirea clasei a douăsprezecea reprezintă un moment semnificativ în evoluția noastră. E prima treaptă în procesul de maturizare, finalul și începutul unei noi etape încărcate de emoții covârșitoare, în stare pură. Nu e de mirare că alegem să celebrăm cu cadouri semnificative aceste clipe din viața celor dragi. Dacă printre oamenii pe care îi iubești se numără și un adolescent gata să dea piept cu provocările existenței, asigură-i cel mai bun start făcându-i cadou o carte! Descoperă în rândurile de mai jos propunerile noastre: cărți pe care să le faci cadou la sfârșitul liceului!

3 cărți pe care să le faci cadou la sfârșitul liceuluiUna dintre cele mai puternice și mai influente cărți ale secolului trecut, „Zen și arta reparării motocicletei” conține răspunsuri la câteva dintre cele mai pregnante întrebări ale societății contemporane, pe care e foarte posibil ca și tânărul absolvent de liceu să ajungă să și le adreseze. Apărută în anii 70, cartea vorbește despre conflictul de ideologii al unei lumi ce începe să se teamă de faptul că tehnologia depersonalizează, că invențiile moderne vor sfârși prin a pune capăt perspectivei umaniste. Îți sună cunoscut? Cu siguranță, deoarece reprezintă și una dintre temerile actuale. Robert Pirsig, absolvent de filosofie, vine cu o teorie revoluționară pentru perioada respectivă: că tehnologia și romantismul pot funcționa la fel de bine împreună, că empiricul și transcendentalul pot coexista. Cu alte cuvinte, că poți experimenta la fel de bine Zen-ul pe creasta unui munte pitoresc ca și în fața unei motociclete, deoarece Zen-ul este ceea ce porți și ce aduci cu tine, nu ce primești de la mediul înconjurător. Ceea ce nu înseamnă că trebuie să te lași amăgit de titlu; cartea nu plonjează nici în filosofiile orientale, dar nici în lumea mecanicii sau a tehnologiei, ci se folosește de ambele pentru a ne învăța cum să descoperim sensurile profunde ale existenței într-o lume dificilă. O lucrare autobiografică, suprapusă peste povestirea unei călătorii pe motocicletă a unui tată și a fiului său prin America de Nord a anilor 70, „Zen și arta reparării motocicletei” s-a vândut în milioane de exemplare și are un adevărat cult ce îi calcă încă pe urme. Cartea va fi un cadou excelent la sfârșitul liceului, fie că o dăruiești sau nu unui tânăr pasionat de filosofie.

3 cărți pe care să le faci cadou la sfârșitul liceului

Un dar perfect pentru finalul unei perioade atât de importante din viață nu putea fi decât o operă majoră de ficțiune! Colson Whitehead a scris până acum 6 cărți și a devenit celebru în întreaga lume cu „Ruta subterană”, câștigător al National Book Award și al Premiului Pulitzer. Dar nu despre extraordinara epopee a unei femei ce încearcă să scape de sclavagism ne dorim să discutăm acum, ci despre romanul de debut al lui Whitehead, „The Intuitionist”. Ne aflăm într-o Americă fantezistă, într-o mare metropolă imposibil de identificat, ce poate sau nu să fie New York-ul. Ascensorul are un rol central, fiind simbolul evoluției verticale, al înălțării umanității la cer. Inspectorii care se asigură că lifturile funcționează perfect se numără printre cei mai importanți oameni, iar Lila Mae Watson e prima femeie de culoare ce a primit această poziție în istoria departamentului. Mai mult, Lila Mae face parte dintr-o școală contestată, cea a Intuiționiștilor, ce folosesc meditația și simțurile pentru a decide dacă ascensoarele sunt sau nu de încredere, spre deosebire de Empirici, ce utilizează analizele și logica în acest sens. Desigur, un accident are loc, iar Lila Mae ajunge să fie acuzată de neglijență și obligată să se apere. Coborând până în străfundurile lumii sale, va descoperi un secret ce poate schimba pentru totdeauna cursul vieții. Povestea originală din „The Intuitionist” e una dintre cele mai bune metafore pentru societatea de azi, vorbind despre rasism, despre integrare, despre dorința de evoluție și punând accent pe opoziția dintre rațiune și intuiție. Vibrantă, plină de imaginație, opera impresionează profund, la fel ca orice altă carte a lui Colson Whitehead, și reprezintă un exemplu perfect de cărți pe care să le faci cadou la sfârșitul liceului.

3 cărți pe care să le faci cadou la sfârșitul liceului

Una dintre cele mai mari provocări ale vieții este să te întorci acasă după ce ai părăsit căminul, să revii în calitate de adult acolo unde ai fost doar copil. „Priestdaddy” e autobiografia poetei Patricia Lockwood, o scriitoare adulată pentru originalitatea, prospețimea și viziunea sa asupra lumii. Atunci când Patricia și soțul său sunt nevoiți să se întoarcă acasă la părinții ei din cauza faptului că au rămas fără bani, cititorul deja intuiește că vor exista probleme. Când află că tatăl Patriciei e un preot catolic căsătorit, ce și-a descoperit credința pe un submarin și a fost hirotonisit deși avea soție și copii, aceiași cititori realizează că nu va fi vorba despre o simplă coliziune de universuri, ci de una extrem de amuzantă. Personajul-emblemă al cărții, preotul catolic, atrage inițial toată atenția: nu are probleme cu nuditatea, adoră să cânte la chitară și e dependent de filme de acțiune, dar vocea Patriciei e de fapt cea care transformă cartea într-un must read. Rememorând scene comice, aproape incredibile, cu citate demențiale (în special mama protagonistei e o colecție de vorbe de duh) și amintiri înduioșătoare și dramatice dintr-o copilărie trăită în umbra Bisericii catolice, Priestdaddy reprezintă un cadou uluitor pentru absolvenții de liceu. Vorbește despre umanitate, despre toleranță și diferențe de perspective, despre credință și religie, dar mai ales despre conflictul dintre familie și tradiție, pe de o parte, și personalitate și identitate, pe de alta, precum și despre tot ce trebuie să faci pentru a supraviețui acestei lupte prin care nu ai cum să treci cel puțin o dată în viață. E de citit, e de rumegat, e de dat mai departe!3.

Tu ce părere ai despre aceste trei cărți pe care să le faci cadou la sfârșitul liceului? Care dintre aceste titluri ți-a atras atenția și pe care îl consideri cel mai demn să șlefuiască mintea unui copil, a unui adolescent pe cale să intre în tumultuoasele valuri ale maturității? Abia așteptăm să îți ascultăm opinia și să aflăm ce crezi despre propunerile noastre!

Photo by Jasmine Coro on Unsplash