Se apropie spectaculoasa vreme de plajă, momentele de vis petrecute pe întinderi de nisip nesfârșite, visând pe malul unei mări albastre sărutată de răsărituri și asfințituri zugrăvite în culori spectaculoase. Pentru un cititor, însă, vremea de plajă atinge un subiect extrem de important, acela al cărților care ne vor acompania sub umbrelă. Deoarece lumea de pe plajă se împarte în două categorii: cei care au înțeles că statul la soare a fost practic inventat pentru a-ți îmbogăți lista de lecturi și cei care pur și simplu pierd vremea în timp ce se bronzează, azi ne ocupăm de lista ta de lecturi din vara 2019: ce să citești la plajă acum!

3 cărți pe care să le iei cu tine la plajă în această varăÎn mod normal, ceea ce căutăm la plajă este o lectură ușoară, dar noi îți recomandăm ca în vara 2019 să te abați de la reguli cu „Dragoste și ură” de Rhidian Brook. Bestseller-ul tradus în 23 de limbi a fost ecranizat de Fox într-un film cu Keira Knightley, Jason Clarke și Alexander Skarsgård în rolurile principale. De fapt, prima senzație pe care o vei avea de când începi să frunzărești cartea este viziunea scenografică: acțiunea, descrierile, personajele parcă strigă după un regizor care să le plăsmuiască în carne și oase. Ceea ce nu scade, firește, valoarea literară a primei cărți de pe lista de titluri de citit la plajă. Suntem invitați în Hamburg, în 1946, atunci când Germania învinsă în Al Doilea Război Mondial e împărțită în 4 zone de ocupație, guvernate de francezi, englezi, americani și ruși. Protagonistul este un colonel britanic cu suflet cald și onorabil, pe nume Lewis Morgan, care declanșează firul acțiunii cu o decizie pe care o consideră omenească, dar ce va avea repercusiuni inimaginabile. Convins că nu poți încheia un război continuând cu politica de agresivitate și de ură, Lewis acceptă să împartă vila în care este cantonat cu proprietarul legitim al acesteia, Stefan Lubert. Ceea ce primește la pachet este o adolescentă germană recalcitrantă și o gazdă în cel mai bun caz reticentă. Dacă adăugăm și faptul că soția colonelului, Rachel, suferă încă de pe urma pierderii fiului cel mare, ucis în război, și nu vede cu ochi buni cooperarea cu germanii, ceea ce obținem este un climat claustrofobic, plin de ranchiună, în care sentimentele amenință să aprindă totul în jur. Romanul de ficțiune istorică a fost caracterizat de către The Times drept „o carte morală, dar nu moralizatoare”, și te va acompania cu drag pe plajă în acest an.

3 cărți pe care să le iei cu tine la plajă în această vară

Am spus cumva că e cazul să uiți de faptul că plaja e spațiul ideal pentru romanele „subțirele”? Uită de ideea noastră: lecturile de vară trebuie să fie suficient de amuzante pentru a se asorta cu soarele și cu cocktail-urile colorate, dar îndeajuns de superficiale pentru a te putea detașa de ele astfel încât să mai aplici un strat de protecție solară sau să plonjezi în valurile răcoroase. Este exact ceea ce reușește The Wedding Date de Jasmine Guillory, romanul care dovedește că genul chick lit nu a murit. Cald, neprentețios și ciudat de plauzibil pentru un titlu ce aparține unei literaturi ce pierde adesea legătura cu realitatea, The Wedding Date își atrage mai întâi cititorul cu o situație caracteristică pentru cărțile din acest spectru literar: Drew Nichols este un doctor de succes, care trebuie să meargă însă la o nuntă unde nu are parteneră. Așa că invită o fată cu care rămâne prizonier în lift pe post de plus one, iar Alexa Monroe acceptă să i se alăture într-o relație „de ochii lumii”. Firește, atracția duce la legături intime și mai apoi la dragoste, dar povestea dintre cele două personaje e mai complexă și mai profundă decât te-ai fi așteptat. Ceea ce ne place mult la al doilea titlu de pe lista de răspunsuri la întrebarea „ce să citești la plajă” este implicarea autoarei în conturarea personajelor. Alexa și Drew sunt mai mult decât simple interese amoroase, au cariere și proiecte care suscită imediat interesul. Mai mult, Guillory concepe una dintre cele mai credibile relații multirasiale din literatura ultimilor ani, un alt atu pentru care merită aplaudată. The Wedding Date s-a bucurat de un succes extraordinar, ceea ce a determinat-o pe autoarea sa să o transforme într-o serie ce mai conține încă 3 titluri.

3 cărți pe care să le iei cu tine la plajă în această varăCe să citești la plajă în această vară? Avem un răspuns care sperăm să vorbească pe limba inimii tale: „Fetiș” de Horea Sibișteanu. Proaspăta lansare reprezintă o colecție de 21 de proze scurte, un motiv excelent pentru a o lua cu tine la plajă, acolo unde lectura neîntreruptă, pe parcursul câtorva ore, ar putea echivala fie cu arsuri solare, fie cu conflicte cu familia, fie cu ambele. Autorul reprezintă una dintre cele mai talentate voci din literatura română contemporană, cu o viziune extraordinar de lucidă, un pictor talentat al relațiilor cotidiene, fie că este vorba despre cele de dragoste, de colegialitate, de amiciție sau, dimpotrivă, de cele mânjite de raporturile de putere. Personajele lui Sibișteanu sunt atât de magistral compuse încât pe mai mult de jumătate dintre ele vei simți că le-ai cunoscut, că le-ai iubit sau că le-ai repudiat. Proza detaliată, dar nu încărcată, e atât de intimă, de personală, încât de multe ori te simți nu ca un cititor, ci ca o musculiță ce zboară nevăzută prin viața altcuiva. Cosmopolite, profund contemporane, realiste mai ales în ipostazele în care nu ni le-am dori astfel, poveștile din „Fetiș” merită savurate la un pahar de prosecco pe o plajă izolată, de unde percepi astfel tot universul în miniatura dintre copertele unei cărți extraordinare.

Tu ce părere ai despre aceste cărți de citit în vacanța cea mare? Care dintre cele 3 răspunsuri la întrebarea „ce să citești la plajă” te tentează cel mai mult în această vară?