Dependenții de lectură recunosc că unul dintre motivele pentru care le place să citească este posibilitatea de a evada într-o altă lume, care le oferă posibilitatea de a experimenta emoții noi. O carte care ne place are darul de a ne rupe de cotidian și de a ne transporta într-un alt univers, pe care-l descoperim cu bucuria pe care o avem când ajungem într-un loc în care nu am mai fost și în care trăim senzații pe care nu le-am mai avut. Cărțile ne pot oferi adrenalină în existența cotidiană, momente de reverie, întâlnirea cu noi idei și multe altele, pentru că, până la urmă, fiecare trăiește experiența lecturii în felul propriu. Pentru toți cei care se recunosc în „simptomele” de mai sus, iată 3 cărți care trebuie citite în luna iunie.

Dacă dorim o carte pe care s-o citim „dintr-o suflare”, pe care să nu o putem lăsa din mână până nu aflăm deznodământul putem alege „Ultima scăpare” a lui Federico Axat. Romanul a avut acest efect asupra cititorilor din cele 35 de țări în care a fost publicat, iar cartea autorului argentinian a devenit un adevărat fenomen editorial, care, bineînțeles a atras atenția și producătorilor de film. „Ultima scăpare” este un thriller psihologic care urmărește neobișnuita poveste a lui Ted McKay, un bărbat care, după ce este diagnosticat cu o tumoare cerebrală nevindecabilă, se hotărăște să aleagă el însuși momentul și modul în care își va încheia viața. Ted decide să se sinucidă, însă ezită să pună în aplicare acest plan gândindu-se la soția sa, Holly și la cele două fiice, care ar putea suferi o traumă îngrozitoare în momentul când i-ar descoperi trupul. Chiar în acest moment, parcă răspunzând dilemei sale, cineva sună la ușă și-i face o propunere total neobișnuită, care va proiecta cititorii într-o atmosferă de suspans, tensiune psihologică și dileme morale. Acest puzzle enigmatic conturează treptat sub privirea cititorilor imaginea unor evenimente atât de surprinzătoare încât romanul va fi citit până la final cu un interes din ce în ce mai intens.

Cuplul din vecini”, thrillerul care a marcat debutul spectaculos al scriitoarei Shari LaPena, bestseller internațional la scurt timp după lansare este o altă lectură care promite să ne țină interesul captiv în povestea plină de suspans imaginată de autoarea canadiană. „Cuplul din vecini” este unul dintre romanele care dezvăluie potențialul thrillerului domestic, un gen apreciat de tot mai mulți cititori. Cartea îi are ca protagoniști pe Anne și Marco Conti, doi tineri care sunt invitați la cină la un cuplu din vecini. O seară de distracție între adulți e binevenită atât pentru Anne, care se luptă cu depresia postnatală, cât și pentru soțul ei, care decide că fetița lor de șase luni, Cora, va fi în siguranță dacă e lăsată să doarmă în patul ei și supravegheată în permanență prin monitor. Shari LaPena își dovedește abilitatea de autoare de thriller prin construirea treptată a tensiunii, care la un moment dat atinge cote paroxistice, iar deznodământul nu va fi acela pe care am putea să-l presupunem, ci unul total surprinzător.

După succesul romanului „Fata din tren”, publicat în 50 de țări și vândut în peste 20 de milioane de exemplare în toată lumea, cel de-al doilea roman al scriitoarei britanice Paula Hawkins, „În ape adânci” a fost lansat pe un uriaș orizont de așteptare. Și, lucru îmbucurător pentru cititori, nu a dezamăgit. Mai mult chiar, „În ape adânci” a fost considerat mai incitant și mai bine scris chiar decât prima carte a lui Hawkins. Bineînțeles însă că acest lucru rămâne să-l decidă fiecare cititor care va parcurge povestea lui Jules, tânăra care se întoarce în satul natal după ce primește vestea morții surorii sale, Nel. Este vorba despre sinucidere – consideră poliția. Ipoteza aceasta însă nu este acceptată de Jules, pentru că i se pare în totală contradicție cu personalitatea surorii sale. Apele adânci în care a dispărut Nel (și în care și-au găsit sfârșitul multe femei din zonă) au o poveste terifiantă, pe care Jules încearcă să o înțeleagă. Ca o apă adâncă, plină de lucruri tăinuite, care nu pot fi spuse este și atmosfera din satul Beckford, iar Jules pătrunde treptat în această lume a misterelor cu rădăcini în legende pentru a desluși tragedia morții lui Nel. Nu trebuie să ne străduim să ghicim finalul romanului pentru că efortul este inutil. Paula Hawkins are darul de a ne surprinde și de această dată cu un deznodământ total neașteptat.

Voi ați citit vreuna dintre aceste cărți? Cum vi s-a părut?