Fiecare părinte este conștient, cel puțin în linii mari, de beneficiile pe care le are cititul asupra dezvoltării copiilor și adolescenților. Singura problemă întâmpinată este cum să transforme ceea ce de multe ori pare o corvoadă într-o activitate care să le facă plăcere copiilor. O soluție este alegerea unor cărți adaptate pe de-o parte structurii personalității copilului, iar pe de altă parte, cu un subiect mai aproape de lumea contemporană. O carte potrivită, care a oferit o experiență de lectură interesantă, îi poate deschide copilului sau adolescentului gustul pentru lectură, astfel încât să-și dorească să repete experiența. Venim în ajutorul celor interesați de aceste probleme cu 3 recomandări de cărți pentru copii și adolescenți de citit în vacanța de vară.

3 cărți pentru copii și adolescenți de citit în vacanța de varăPentru adolescenții pasionați de universul fantasy, populat de ființe fabuloase, magie, eterna luptă dintre bine și rău și, bineînțeles, un erou providențial o carte potrivită de citit în vacanța de vară este „Regatul umbrelor” de Leigh Bardugo. Nu vom da greș cu această alegere, iar partea bună este că „Regatul umbrelor” reprezintă doar primul volum al trilogiei Grisha. Astfel, cei care se vor îndrăgosti de personajele create de scriitoarea americană cu siguranță vor dori să afle deznodământul poveștilor în care aceștia sunt implicați. „Regatul umbrelor” este completat de volumele „Regatul furtunilor” și „Regatul luminilor”. „Dacă întunericul ar fi un loc fizic? Dacă monștrii care trăiesc aici ar fi reali și mai înfricoțători decât ți-ai putea imagina? Dacă ar trebui să lupți cu ei chiar pe teritoriul lor, orb și neajutorat, în întuneric?” Scriitoarea americană a mărturisit într-un interviu pentru Entertainment Now că acestea au fost gândurile care s-au materializat ulterior în subiectul romanului „Regatul umbrelor”. O altă idee interesantă a autoarei este aceea de a construi lumea sa fantastică pornind de la modelul Rusiei țariste de la începul secolului al 19-lea, „un amestec de frumusețe și violență”, după cum o caracterizează aceasta. Există multe motive pentru care cititorii vor explora fascinați „Regatul umbrelor”: în ciuda faptului că avem de-a face cu o narațiune fantasy, prin descrierile bogate lumea imaginată de autoare capătă contururi foarte realiste, personajele sunt puternice, cu un magnetism aparte, iar subiectul promite o lectură cât se poate de incitantă. Personajul principal este Alina, o fată orfană, care descoperă la un moment dat că posedă puterea de a-și elibera țara de sub forța întunericului. Însă un astfel de dar vine „la pachet” cu o mulțime de responsabilități și sacrificii. Cititorii vor descoperi ei înșiși dacă eroina își va urma destinul sau nu. Nici iubirea nu este un subiect neglijat de Leigh Bardugo. Protagonista sa va pendula (o vreme) între fascinația față de stăpânul întunecat al Faliei Umbrei, cel mai bun prieten al ei din copilărie, Mel și dorința de a-și împlini propriul destin.

3 cărți pentru copii și adolescenți de citit în vacanța de varăConsiderată cea mai bună carte pentru copii a anului 2016 de „Publisher’s Weekly”, „Ultima zi a domnișoarei Bixby” de John David Anderson este un roman deopotrivă sensibil și amuzant, care merită descoperit în vacanța de vară. Autorul american a folosit „o rețetă” cu care a mers la sigur pentru a câștiga aprecierea cititorilor săi: abordează un subiect cu un grad mare de universalitate, astfel încât acțiunea se poate petrece în orice colț al lumii, iar eroii săi sunt trei băieți de 12 ani, care fac toate poznele specifice vârstei lor. Raportarea la școală și profesori sunt și ele cele mai obișnuite – noi, cititorii de oriunde, ne-am confruntat la rândul nostru cu astfel de personaje sau situații. Ce este excepțional și particular la romanul creat de scriitorul american este modul cum, pe scheletul unei povești cu accente tragice, reușește să noteze cu umor întâmplări de tot felul din viețile unor copii, aflați fără să știe în pragul unei experiențe cu valoare inițiatică. Cititorii vor fi avut și ei la școală profesori ca cei numiți de autor „stăpâni de temnițe” – în prezența acestora tot ce ai de făcut este să stai amuțit și nemișcat. Îi recunoaștem din povestirile celor trei protagoniști, Steve, Brand și Topher și pe „Spielbergi” – profesorii cu arsenal impresionant de filme și diapozitive. Și, suntem convinși, fiecare cititor a avut în viața sa un profesor din categoria numită simplu „Cei buni”. În romanul lui Anderson, domnișoara Bixby este un astfel de profesor. Este impresionant portretul acestui personaj, centrat mai ales pe relația cu cei mici. Tensiunea narativă atinge cote importante în momentul când domnișoara Bixby anunță într-o zi copiii că nu va mai veni la școală, pentru că trebuie să urmeze un tratament la spital. Cei trei năzdrăvani, Steve, Brand și Topher, își asumă o misiune dificilă pentru niște persoane de vârsta lor: să celebreze prietenia cu domnișoara Bixby la un picnic, în parcul de lângă spital, cu un cheesecake scump, o sticlă cu vin și o porție mare de cartofi prăjiți. Iar aventurile prin care trec pentru a-și duce la bun sfârșit misiunea merită descoperite de fiecare cititor.

3 cărți pentru copii și adolescenți de citit în vacanța de varăOrașul fiarelor”, primul volum al unei trilogii semnate de Isabel Allende, este o ocazie numai bună pentru stimula gustul adolescenților pentru marii autori ai literaturii universale. Celelalte volume ale trilogiei sunt „Regatul dragonului de aur” și „Pădurea pigmeilor”. Acestea sunt primele volume ale autoarei de origine chiliană destinate adolescenților, iar critica a avut reacții împărțite. În timp ce unii s-au arătat surprinși ca autoarea romanelor „Casa spiritelor” sau „Ines a sufletului meu” să scrie și literatură Young Adult, alții au aplaudat inițiativa, iar romanul „Orașul fiarelor” a fost inclus printre cele mai bune cărți Young Adult ale anului 2002. Protagonistul cărții este Alexander Cold, un tânăr de 15 ani, care în urma unei situații dramatice apărute în familie, este trimis să stea la Kate Cold, bunica sa excentrică, reporter la International Geographic. Ceea ce la început părea un calvar de neocolit s-a transformat pentru Alex în aventura vieții lui. Aceasta pentru că bunica Kate îl ia într-o expediție în Amazon, unde trebuia să se documenteze despre existența Fiarelor, făpturi fabuloase, existente până în acel moment doar în legende. Cartea oferă micilor cititori bucuria de a descoperi o mare povestitoare, care îi va purta în inima unor civilizații străvechi, cu tradiții uimitoare, exotice pentru omul modern și în aventuri dincolo de așteptări.

Voi ce cărți v-ați gândit să includeți între lecturile de vară ale copiilor și adolescenților?