Viața sănătoasă începe să preocupe din ce în ce mai multă lume, nu doar la noi în țară, ci și la nivel global. Suntem mai atenți la calitatea produselor pe care le cumpărăm și ne interesăm de rețete care să ne răsfețe papilele gustative, dar în același timp să fie cu adevărat nutritive. Iată că vechea vorbă „Tot ce e bun în viaţă e imoral, ilegal, ori îngraşă” nu mai reflectă întru totul realitatea. La capitolul stil de viață sunt mulți autori care ne demonstrează contrariul. Să descoperim azi 3 cărți pentru o viață sănătoasă.

O carte de bucate cu un concept neobișnuit, apărută anul acesta în librării este „Forma gustului” de Laura Cosoi. Introducerea, scrisă sub forma unei confesiuni, este, de fapt, un manifest pentru o viață sănătoasă. Autoarea apare în fața cititorilor „dezgolită” de secrete, mărturisind aspecte mai puțin cunoscute din viața personală: confruntarea cu crize severe de anxietate, boli la fel de grave ale membrilor familiei. Toate acestea au fost etape ale unui drum care au ajutat-o să descopere valoarea echilibrului zilnic, a hranei cu adevărat hrănitoare și a legăturii ei cu spiritualitatea. „Forma gustului” Laurei Cosoi este definită în timp si arată precum ne-o descrie autoarea: „(…) Cultivă echilibrul și prezența conștientă înainte ca problemele emoționale să ajungă în farfurie, gustă din bucuriile recunoștinței și nu uita, din când în când, să îți inviți sufletul la cină”. Toate capitolele cărții – salate, supe, feluri principale, deserturi și băuturi – conțin preparate interesante, din ingrediente „prietenoase” cu sănătatea. Nouă ne-au atras atenția salata cu urdă, piersici și smochine proaspete, „Buddha Bowl” vegan cu broccoli, orezul negru integral cu fructe de mare. Cât despre deserturi, mărturisim că am încerca multe dintre rețete: înghețată de lavandă sau cu mango, afine și căpșune, iaurt înghețat cu rodie și ciocolată neagră, dar și prăjitură vegană cu ceai matcha.

Smoothies și sucuri naturale. Sănătate și energie la pahar”, volum semnat de medicul Maurizio Cusani și specialista în medicină naturistă Cinzia Trenchi, este o carte ideală pentru a învăța cum să ducem o viață sănătoasă, cu mijloace la îndemâna oricui. Cei doi autori ne oferă, în cele peste optzeci de rețete, variante de sucuri naturale și smoothie-uri preparate în casă cu proprietăți detoxifiante, care ne vor stimula energia și consolida sănătatea. Rețetele sunt completate cu sfaturi despre nutriție, diete pe care le putem ține, detoxifiere și multe alte teme de interes, din această gamă. Putem încerca smoothie-urile și sucurile naturale pregătite chiar de noi pentru a ne păstra în formă sau pentru plăcerea gustului. Autorii volumului ne învață cum să facem diferite combinații de smoothie-uri din fructe, să le conferim un gust mai catifelat cu iaurt ori din legume, asezonate cu ierburi parfumate și condimente. Colorate, savuroase, din combinații de legume și fructe dintre cele mai neașteptate, smoothie-urile și sucurile propuse de autorii italieni ne oferă o modalitate „gustoasă” de a ne îngriji sănătatea.

Una dintre noutățile editoriale ale acestui an este cartea „Super food pentru toată familia” scrisă de Jamie Oliver. Autorul nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este bine cunoscut în toată lumea pentru filozofia sa referitoare la nutriția sănătoasă, dar și pentru farmecul personal. Volumul oferă nu numai rețete sănătoase, ci și sărace în calorii și gustoase – promite Jamie Oliver. Nu ne îndoim că așa este. Pe lângă aceasta, autorul dezvăluie trucuri din bucătărie, iar într-un capitol special ne vorbește despre „Sănătate & Fericire”. Aceasta pentru că avem, într-adevăr, nevoie de hrană sănătoasă, dar care să ne și placă. Fiecare rețetă din carte conține sub 600 de calorii, așa încât mâncăm ceva bun, fără grija că ne îngrășăm. Jamie este un familist convins, așa încât dezvăluie cum este gătitul alături de copii, dar și ce să te faci când stai „la masă cu mofturoșii”. Învățăm de la Jamie Oliver câteva moduri simple de a economisi și la fiecare rețetă primim informații nutriționale interesante. Prin varietatea lor, rețetele acoperă toate mesele zilei. Vom descoperi rețete pentru mic dejun, rețete rapide, de supe, paste și rizotto, salate, preparate la cuptor, curry și tocănițe, dar și rețete clasice reinterpretate.

Voi cu ce vă încântați pofta de mâncare sănătoasă?

Photo by Maddi Bazzocco on Unsplash