Unele persoane au o natură romantică prin însăși structura personalității lor. Altele au doar momente când sunt într-o dispoziție romantică. Fie că s-au îndrăgostit, au privit un răsărit de soare pe o plajă sau un apus fabulos sau cine știe din ce alte motive se poate întâmpla ca, pentru perioade mai lungi sau mai scurte, zona romantică a psihicului lor să fie mai activă decât în mod obișnuit. Ce citim atunci? Că de-un thriller parcă n-avem chef. Vă recomandăm noi 3 cărți numai bune pentru un cititor romantic.

O alegere potrivită pentru o perioadă când – din diverse motive – avem înclinații romantice este „Floarea întunecată” de laureatul Premiului Nobel pentru literatură John Galsworthy. Autorul binecunoscutei serii „Forsyte Saga” propune prin intermediul acestui roman o meditație asupra „florii întunecate a pasiunii”. Mark Lennan, un sculptor dintr-o familie britanică înstărită, este protagonistul cărții, care urmărește istoria acestuia de viață pe o perioadă de treizeci de ani. Cele trei părți ale romanului – Primăvara, Toamna, Iarna – corespund „anotimpurilor” vârstelor protagonistului. Iar fiecare nouă etapă din viața sa este marcată de pasiunea pentru o femeie. Iubirile de tinerețe și maturitate și cea spre apusul vieții, când Lennan se îndrăgostește de o adolescentă sunt urmărite de autor cu o înțelegere profundă a vieții interioare a protagonistului. Alegerea unui roman scris de un clasic britanic se poate dovedi inspirată pentru un cititor romantic, mai ales dacă îi este dor de puțină atmosferă victoriană.

Și dacă tot a venit vorba despre clasici și atmosferă romantică, ne-am putea îndrepta atenția spre romanul „Vârsta ingrată” de Henry James. Personajul în jurul căruia se structurează acțiunea cărții este candida Nanda Brookenham, o tânără de optsprezece ani, care își face debutul în societatea englezească și totodată între posibilele partide pentru căsnicie. De altfel, ideea mariajului Nandei este cea care relevă un tablou social complex, zugrăvit mai mult în nuanțe de gri. Lipsă de morală, ipocrizie groasă, superficialitate sunt câteva dintre trăsăturile de caracter care predomină în societatea în care și-a făcut debutul promițător Nanda. Domnul Vanderbank, un tânăr funcționar guvernamental, este o posibilă partidă. Chiar și mama Nandei ar fi interesată într-o relație amoroasă cu el. O altă posibilă partidă ar fi întreprinzătorul domn Mitchett, cu o situație materială foarte confortabilă, însă Nanda îl convinge că nu ea trebuie să fie aleasa lui. Bătrânul domn Longdon, cel care a iubit-o cu pasiune pe Lady Julia, bunica Nandei are însă un rol important de jucat. Iar ambiția sa este doar să o vadă pe aceasta într-o căsnicie fericită și cât se poate de onorabilă.

Toamnă timpurie” este romanul care i-a adus Premiul Pulitzer scriitorului american Louis Bromfield și totodată o carte care poate face serile mai frumoase unui cititor romantic. Acțiunea cărții se petrece în orașul Durham, Massachusetts, la scurt timp după primul război mondial. Autorul ne prezintă familia Pentland, una dintre cele mai bogate și respectate din zonă, cu o istorie care merge în timp până la înființarea statului. Olivia, o femeie de aproape 40 de ani, este căsătorită cu Anson, moștenitorul averii și renumelui familiei Pentland. Dar dincolo de aparențele nobiliare ale acestora se ascunde multă ipocrizie și chiar minciună. Louis Bromfield urmărește viețile complicate ale celor din familiei Pentland – unii victime ale propriei lor dorințe de a părea ce nu sunt, alții, captivi într-un joc al aparențelor pe care nu-l aprobă. Când în oraș își face apariția irlandezul Michael O’Hara, membrii familiei Pentland reacționează diferit. Dacă unii îl disprețuiesc și îl consideră arivist, Olivia se îndrăgostește de el. Temperamentalul O’Hara nu ascunde relația lor. Însă Olivia, care află secretul bine ascuns al familiei, trebuie să decidă dacă își urmează pasiunea sau responsabilitatea pentru cei din neamul Pentland.

Voi ce cărți de dragoste ne-ați recomanda să citim dacă suntem într-o dispoziție romantică?