Oare ce să mai citim toamna aceasta? Suntem convinși că întrebarea aceasta este pe buzele multora dintre voi. Fiecare iubitor de cărți și lectură este în permanență în căutarea următorului volum pe care să-l adauge pe lista sa – indiferent de gen sau autor, o carte bună să fie! Descoperirea unui roman care să ne emoționeze, să ne amintim de el și peste ani și să rămână în sufletele noastre ca un punct de referință ne conferă sentimentul că am câștigat ceva. Iar lucrul acesta nu este departe de adevăr. O carte potrivită la momentul potrivit are puterea de a ne schimba perspectiva asupra noastră și a lumii. Vă recomandăm în rândurile următoare 3 cărți potrivite pentru o seară de toamnă. Sperăm ca „întâlnirea” cu ele să vă fie de folos!

3 cărți potrivite pentru o seară de toamnăPoate unul dintre lucrurile de ce ne este cel mai dor atunci când zilele devin tot mai scurte și nopțile tot mai lungi este să ticluim un plan de vacanță. Vara, cu toată efervescența ei, pare să se fi încheiat de mult, iar până la următoarea e încă drum lung. Așadar, tot ce ne rămâne în acest răstimp este să călătorim cu imaginația, acolo unde ne dorim. Astfel putem găsi și inspirație pentru destinația de vacanță din anul următor. Din acest punct de vedere, cartea „Cultura japoneză” a profesorului emerit Paul Varley de la Universitatea Columbia ne poate fi de ajutor. Paul Varley este autoritatea numărul 1 a americanilor în ce privește cultura și civilizația japoneză, pe care a studiat-o și a predat-o la universitate peste patru decenii. De la istoria samurailor la civilizația ceaiului, cele mai importante evenimente ale acestui popor și până la artă, istoricul american a prezentat în cărțile și articolele sale aspectele cele mai interesante ale unei civilizații străvechi, care fascinează lumea occidentală, mai ales în ultimele decenii, când pare să fi fost redescoperită. „Cultura japoneză” este o carte pe care e recomandat să o avem în bibliotecă pentru a o studia constant. Autorul face o trecere complexă prin tot ce înseamnă cultura japoneză – de la arte vizuale, teatru, literatură și spiritualitate până la manifestările sale culturale particulare, cum ar fi ceremonia ceaiului și valorile morale ale samurailor. Interesant este că Paul Varley surprinde filozofia de viață a japonezilor, cea care explică particularitățile acestei culturi (stranii pentru gândirea occidentală): profunzimea, gustul atât de pronunțat pentru cultivarea frumosului și a perfecțiunii în tot ce fac zi de zi. De la începuturile civilizației și până la era modernă și cultura contemporană, istoricul Paul Varley ne ajută prin intermediul acestei cărți să obținem o imagine complexă asupra aspectelor esențiale ale străvechii culturi japoneze.

3 cărți potrivite pentru o seară de toamnăDacă în aceste zile de toamnă simțim nevoia să ne delectăm cu o poveste de viață, despre visuri pierdute și regăsite și încercările care trebuie depășite pentru a descoperi sensul existenței și ce ne face împliniți cu adevărat putem alege „Fericirea îmi scapă printre degete” de Agnes Martin–Lugand. Apreciata scriitoare franceză de formație psiholog reușește și prin această carte să își surprindă cititorii cu o poveste aparent simplă, dar cu caracter de universalitate. Iris, o tânără pasionată de design vestimentar, este silită de familie și apoi de soț să își abandoneze visul. Viața pe care o duce nu este marcată de vreun eveniment tragic, ci, mai degrabă, de monotonie, iar fiecare zi care trece îi accentuează un profund și intens sentiment de lipsă de sens. Oare nu este aceasta drama pe care o trăiesc foarte mulți oameni, cauza multor depresii sau a stărilor de anxietate? Agnes Martin–Lugand dovedește prin alegerea acestei teme profunda sa înțelegere a subtilităților sufletului uman, iar destinul lui Iris, protagonista romanului, poate fi un exemplu pentru multe persoane care se simt prinse în aceeași capcană. Un serviciu la bancă nepotrivit pentru o fire atât de creativă, o căsnicie care alunecă spre eșec și aflarea unui adevăr dureros despre propriii ei părinți o fac pe Iris să ia o hotărâre radicală. Sub influența lui Marthe, o femeie ambițioasă și autoritară, Iris începe să pășească, la început timid, apoi cu fermitate, pe calea spre succes. Deși noul traseu al vieții sale o ajută să se regăsească, totuși nici acesta nu este lipsit de primejdii. „Fericirea îmi scapă printre degete” este o lectură plăcută pentru lungile seri de toamnă și are avantajul de a ne face să reflectăm la însăși viețile noastre. Oare am făcut tot ce ne-a stat în puteri pentru ca fericirea să nu ne scape printre degete?

3 cărți potrivite pentru o seară de toamnăO poveste stranie despre dragoste, moarte și modul cum exprimăm sau eșuăm în a exterioriza durerea pierderii cuiva drag este „Arta corpului” de Don DeLillo. Scriitorul american de două ori finalist la Premiul Pulitzer urmărește povestea lui Lauren Hartke, o tânără de 36 de ani, body artist, căsătorită cu regizorul Rey Robles, un bărbat în vârstă de 64 de ani. După ce soțul ei se sinucide în locuința fostei soții, Lauren se întoarce în casa lor, de pe malul mării, deși toți cei din jur au sfătuit-o să nu facă asta. Povestea evoluează într-un mod surprinzător, la care cititorul nu s-ar aștepta. Auzind zgomote într-unul dintre dormitoarele de la etaj, Lauren se duce să verifice și descoperă acolo o făptură cu o înfățișare ciudată, între bărbat și copil, fără memorie, dar care poate reproduce dialogurile dintre cei doi soți dinainte de tragedie. Relația dintre Lauren și domnul Tuttle, cum îl poreclește artista, evoluează într-un mod bizar. Straniul bărbat, care dispare la un moment dat la fel de neașteptat precum apare, va influența profund și viața și arta lui Lauren. Cartea lui Don DeLillo, deși redusă ca dimensiune, impresionează prin densitatea ideilor și a temelor abordate. Timpul, atât de subiectiv perceput în funcție de evenimentele pe care le traversăm, este una dintre acestea. Scena micului dejun al celor doi soți, descris cu lux de amănunte în primul capitol al cărții, este revelatoare din acest punct de vedere. Dar, bineînțeles, acest lucru îl vom înțelege abia la finalul cărții. În spatele fiecărui gest aparent banal al protagoniștilor se ascunde un univers de semnificații pe care autorul ne invită să le descifrăm. Stilul poetic și atmosfera plină de mister fac din „Arta corpului” o carte pe care o vom citi fascinați și asupra căreia ne vom dori să revenim.

Voi ce citiți în acest sfârșit de toamnă?