La fiecare început de an nou avem tentația de a rezuma ceea ce am trăit, am simțit sau experimentat pe parcursul celor 365 de zile scurse. Astfel, retrospectiva unui an lasă libertatea realizării sale în multe moduri posibile. Pentru cititorii pasionați de lumea cărților, realizările unui an înseamnă și lecturi care i-au marcat, cărți descoperite și împărtășite cu alții – o intensă aventură spirituală prilejuită de universul literar. Mulți dintre noi l-au ales drept „călăuză” in acest domeniu pe Dan C. Mihăilescu, convinși fiind că, urmând recomandările sale, vor „merge la sigur”, iar alegerea unei cărți din multitudinea de oferte existente va fi una încununată de succes. Dintre cărțile recomandate de Dan C. Mihăilescu în 2016 am selectat 3 titluri de autori români – consacrați sau care au ajuns relativ recent în librării și în conștiința publicului. Să răsfoim împreună 3 dintre cărțile recomandate de Dan C. Mihăilescu în 2016.

  1. andrei-plesu-nelinisti-vechi-si-noiPoate mulți dintre cititori s-au regăsit, în anul care tocmai s-a încheiat, în „Neliniști vechi și noi”, carte semnată de Andrei Pleșu, care realizează o radiografie a prezentului nostru cu tot ceea ce înseamnă el – spirit al vremurilor, metehne politice sau cutume nelalocul lor oriunde, mai puțin la noi. Autorul ne vorbește despre „osânda cotidianului”, care a stat la baza reunirii acestor analize realizate de-a lungul timpului într-un volum. Însă câți dintre noi nu am împărtășit acest sentiment? „Trăiesc într-un loc pe care nu-l mai pot resimți ca fiind al meu”, scrie Andrei Pleșu, indicând simptomul acut a milioane de români care au luat decizia radicală să-și continue destinul pe meleguri străine. „Realizările” „omului nou, pentru care sensul vieții sunt achiziția, consumul, parada” sunt surprinse într-un tablou complex, cu gesturi precise de analiza lucidă, cu precizie de bisturiu a scriitorului. „Trăim sub ocupația unor țoape! Și, ceea ce e mai grav, nu prea ne pasă”, notează Andrei Pleșu una dintre neliniștile sale, care este, de bună seamă, împărtășită de categorii largi ale populației. Puteți cumpăra cartea de aici.
  2. steinhardt-caietele-de-la-rohia-i-iiiO altă recomandare a lui Dan C. Mihăilescu în 2016 a fost și volumul alcătuit de Florian Roatiș „Nicolae Steinhardt, Cultură şi credinţă. Caietele de la Rohia I-III”. Întotdeauna o bucurie de a descoperi și a ne umple mințile și sufletele de cuvintele pline de spirit ale monahului de la Rohia, cartea ne oferă oportunitatea de a întelege mai bine personalitatea lui Nicolae Steinhardt prin parcurgerea unor fragmente semnate de el sau amintiri și corespondență cu alte personalități. „Legătură fizică, duhovnicească, între Vechiul și Noul Testament, între iudaism, creștinism și ortodoxie și o punte perfectă între religie și cultură”, după cum îl descrie Dan C. Mihăilescu, Nicolae Steinhardt este mai aproape de noi toți prin portretul realizat în acest volum. Și cine nu ar dori să se afle în intimitatea modului de a gândi al acestui „om de cultură, un eseist libertin cu accente dandy, un om care știa să prețuiască, mai presus de orice, buna poziționare, îngăduința între extreme” – după cum completează Dan C. Mihăilescu.
  3. mastile-friciiCe se întâmplă atunci când semințele răului, odată semănate în suflete, nu mai lasă loc inocenței, izbăvirii și vieții inseși? Cel de-al doilea roman al Cameliei Cavadia, „Măștile fricii”, răspunde la această întrebare. Însă, prin poveștile protagoniștilor săi, o face într-un mod acut, dureros. Măștile sub care se ascunde frica pot fi uneori seducătoare. Întâlnim chipul fericirii domestice, cel al serenității sau cel al justițiarului. Însă, mai devreme sau mai târziu, sub presiunea evenimentelor vieții și a emoțiilor negative acumulate într-un trecut dureros, măștile se prăbușesc și lasă loc unui adevăr dur – nu există izbăvire, ci doar ispășire a vinei de a fi crescut în proximitatea unor oameni torturați de propria neîmplinire. „Caz rar şi, deci, cu atât mai fericit, când a doua carte întrece în anvergură şi substanţă debutul” nota Dan C. Mihăilescu despre romanul „Măștile fricii” al Cameliei Cavadia subliniind totodată și esența acestui roman: „Răul se moşteneşte în cele mai surprinzătoare, chinuitoare şi irepresibile feluri, astfel încît, abia acum se va dezlănţui cu adevărat (şi întreit) tragedia”. Puteți cumpăra cartea de aici.

Voi ce cărți ați citit dintre aceste recomandări ale lui Dan C. Mihăilescu?