Cu frumusețea ei verde și parfumată, primăvara ne inspiră să ne construim propriul nostru colț de natură – în interiorul apartamentului sau pe balcon, în grădină, dacă avem posibilitatea. Să ai grijă de plante pentru a te bucura de florile lor viu colorate sau de starea de bine (demonstrată științific) pe care o răspândesc nu e tocmai ușor. Ne trebuie informație, pasiune și „capacitatea de a dialoga cu plantele”. Dacă sunteți totuși hotărâți să purcedeți pe acest drum, vă recomandăm 3 cărți utile despre îngrijirea plantelor.

Plante de interior”, enciclopedia Truffaut editată de Larousse, ne oferă toate informațiile despre alegerea, cultivarea și întreținerea plantelor verzi și cu flori. Autorii ne previn chiar de la prima frază a cărții: „Să fii un bun horticultor nu este foarte ușor”. Însă este placut, am spune noi, iar această îndeletnicire, chiar dacă o practicăm la nivel restrâns, cu plantele din apartament, ne aduce și o stare de bine psihic (și aceasta demonstrată științific). 1500 de flori sunt descrise în această enciclopedie, iar autorii ei ne oferă sfaturi în legătură cu tot ce ne-ar putea interesa: care sunt recipientele în care pot fi cultivate, temperatura și umiditatea potrivite fiecărui soi, îngrijirea necesară fiecărui tip de plantă, sfaturi pentru stimularea înfloririi etc. Enciclopedia cuprinde patru secțiuni distincte. În prima dintre ele, autorii ne dezvăluie secretul reușitei, virtuțile plantelor verzi și oferă detalii despre îngrijirea zilnică. De la frecvența udării, folosirea corectă a îngrășământului și până la bolile plantelor, specialiștii în domeniu oferă sfaturi pentru fiecare situație în parte. În cea de-a doua parte a enciclopediei, 100 de întrebări legate de plantele de interior își găsesc răspunsurile potrivite. Foarte interesant este și cel de-al treilea capitol, „Dicționarul plantelor”, care descrie diverse specii, printre care și cele mai parfumate sau cele care îți oferă o stare de bine. Horticultorii amatori vor găsi util și capitolul despre îngrijirea plantelor în fiecare lună a anului.

Dacă suntem iubitori de aranjamente florale deosebite, „100 de proiecte de grădină de neratat”, enciclopedie editată de Larousse, este un ghid extrem de util pentru cei care vor să realizeze aranjamente ingenioase, în casă, pe terasă sau grădină. Autoarea volumului oferă întâi o serie de sfaturi generale despre gradinărit, iar apoi ne propune 106 aranjamente florale, în funcție de anotimp. Cui nu i-ar plăcea să admire primăvara un „coș aranjat de martie” chiar de mâna lui? Ne-ar plăcea, de asemenea și o minigrădină cu plante aromatice, un coș cu salate bicolore, parfumuri de lămâie și lavandă, toate provenite din grădina noastră. Aranjamentele sunt descrise pas cu pas, cu fotografii care să ne îndrume la realizarea lor și indicații practice, ca să și reușim. N-am fi știut, dacă autoarea enciclopediei nu ne-ar fi atras atenția, că mușcatele se combină de minune cu căpșunele și nici că portocalele fac „casă bună” cu prunele! Unele dintre combinații sunt neașteptate, însă efectul vizual este uimitor, ca de exemplu: usturoi, coada șoricelului și salvie violet sau vanilie, mentă și mușcate parfumate.

Parfumați și în zeci de culori, trandafirii conferă eleganță oricărei grădini. Pentru norocoșii care au spațiu unde să-i planteze o carte utilă este cea semnată de Eckart Haenchen, „Trandafirii: îngrijire și tăiere”. Specialist în îngrijirea acestor flori, Eckart Haenchen ne spune o interesantă poveste a trandafirilor, dar ne învață și cum să-i îngrijim. De la plantare, tăiere, protejarea pe timp de iarnă sau contra dăunătorilor, autorul oferă sfaturi concrete, iar imaginile care însoțesc explicațiile sale pot transforma un iubitor de trandafiri, amator în domeniu, într-un specialist. Alegerea locului de plantare este foarte importantă pentru sănătatea plantei. Eckart Haenchen oferă și ponturi utile celor pasionați de cultivarea trandafirilor: o metodă eficientă de a alunga dăunătorii fără a apela la substanțe chimice este plantarea unei tufe de lavandă în apropiere.

Vouă vă place să îngrijiți plantele?

Photo by Daniel Hjalmarsson on Unsplash