În viaţa reală sunt destul de puţini cei cărora le place să fie luaţi prin surprindere, speriaţi sau puşi faţă în faţă cu un neprevăzut terifiant. În general, ne place aventura, însă cea pe care o trăim în parcurile de distracţii, când, după ce s-au luat toate măsurile pentru siguranța noastră, ne rămâne doar să ne lăsăm cuprinşi de un val de adrenalină.

În societatea actuală, administraţiile locale sau centrale ale majorităţii statelor se străduiesc să realizeze un climat cât mai sigur pentru cetăţenii lor. Este un fapt apreciat de cei mai mulţi. Însă, unii dintre aceştia, în intimitatea caselor lor, zăbovesc adesea nopţile cu o carte în mână şi o expresie de teroare pe chip. Iubim siguranţa în viaţa reală, însă pe tărâmul ficţiunii mulţi adoră să fie inundaţi de senzaţii tari, luaţi prin surprindere şi îngroziţi. Deşi acest lucru pare paradoxal, iată 3 motive pentru care iubim poveştile horror.

  1. Frica este una dintre emoţiile primare ale omului. Timp de milenii ne-a ajutat, ca specie, să fim în alertă şi să supravieţuim atunci când eram puşi faţă în faţă cu o situaţie care ne putea periclita viaţa. Astăzi însă trăim într-un mediu social mult mai sigur. În general, nu trebuie să ne mai temem că vom fi sfâşiaţi de animale sălbatice pe stradă, că vom fi atacaţi cu topoare şi furci sau că cineva va năvăli peste noi şi ne va lua tot avutul. Pentru orice situaţie neprevăzută şi periculoasă se poate apela numărul de urgenţă, iar apoi, tot ce avem de făcut este să aşteptăm salvatorii. Însă acum, mai mult ca oricând, oamenii par dornici să asculte poveşti cu vampiri, să urmărească filme horror sau cu zombie și să fie terifiaţi. De ce se întâmplă aceasta? Pentru că este un pericol pe care îl putem controla. În momentul când acţiunea cărţii ne-a întins nervii la extrem putem să o lăsăm câteva clipe de-o parte și să revenim în universul nostru sigur. Ne putem întoarce apoi din nou la confruntare, cu forţe noi şi cu satisfacţia că ne-am înfrânt frica, că, alături de eroii poveştii, am biruit forţele malefice şi suntem învingători. Teama provocată de lectura unei poveşti horror devine astfel doar pretextul de a ne înfrânge propriile temeri, indiferent de natura lor.
  2. Dorinţa de a trăi emoţii puternice, zguduitoare este un alt motiv pentru care cei mai mulţi aleg să citească poveşti horror. Valul de adrenalină pe care îl simţim atunci când subiectul cărţii ia o întorsătură neaşteptată şi periculoasă este o senzaţie căutată de multă lume şi care oferă o satisfacţie similară celei trăite într-un adventure park – atunci când lucrurile au ajuns cu bine la final, bineînţeles. Este cunoscut faptul că, atunci când citim, ne identificăm cu trăirile personajelor şi resimţim acut, în planul fizic, emoţiile experimentate de aceştia pe parcursul aventurii lor.
  3. Poveştile horror ne dau ocazia de a explora necunoscutul, tărâmuri pline de mister şi creaturi periculoase, zone întunecate ale imaginarului, însă atât de fascinante. Fiecare epocă istorică are poveştile sale horror reprezentative. Epoca modernă, cum e şi firesc, a adăugat câteva noi teme la acest repertoriu al groazei. Alături de stafii, vampiri, morţi vii şi apocalipsă suntem ameninţaţi de tehnologia scăpată de sub control, trăim teroarea psihologică, civilizaţii din alte galaxii vor să ne cucerească, iar iminența unui război între planete transformă universul întreg într-unul de coşmar. Toţi avem temeri şi fobii, poate unele pe care nu le recunoaştem, adânc ascunse în interiorul nostru. De aceea poate suntem şi atât de curioși în a le explora şi a le aduce în lumina conştiinţei, prin intermediul poveştilor horror. Cu centura de siguranţă pusă, putem intra în această lume întunecată şi, din nou, putem avea satisfacţia, la sfârşitul lecturii, că alături de eroul principal şi noi suntem învingători.

 

Vouă vă plac poveştile horror?