Citim ca să ne pierdem într-o poveste, să descoperim idei interesante și personaje uimitoare. Citim să învățăm, să ne delectăm și adesea să ne amuzăm. Literatura cu accente umoristice are o istorie bogată și e bine reprezentată și în epoca modernă. Am selectat 3 romane amuzante pe care le puteți descoperi în cele ce urmează, cărți numai bune pentru o toamnă plină de haz.

Te urăsc, te iubesc de Sally Thorne este un roman care se citește foarte ușor, am putea să-l catalogăm drept lectură facilă, însă nu în sensul peiorativ, pentru că este foarte amuzant și câștigă foarte mult prin aceasta. Autoarea, care a ajuns în topul bestsellerurilor cu „Te urăsc, te iubesc”, imaginează o poveste simplă, în care include personaje complicate psihologic. Însă aceasta doar în sensul în care pot fi complicate relațiile din bărbați și femei care se atrag și se detestă în același timp. Lucy și Joshua sunt doi oameni cu trăsături fizice și de caracter diametral opuse. El: înalt, sobru, oarecum rigid și autoritar. Ea: minionă, expansivă, optimistă peste măsură, mereu cu zâmbetul pe buze. Amândoi sunt asistenți executivi la două edituri aflate în pragul falimentului. Ca să salveze firmele, CEO ai celor două edituri unesc afacerile. Și pentru că acum există doi CEO, există și doi asistenți executivi: Lucy și Joshua. Deși incompatibilitățile dintre cei doi par insurmontabile și fiecare declară public antipatia profundă pentru celălalt, lucrurile evoluează într-un fel surpinzător pentru amândoi. Să fie asta o dragoste bine camuflată, „cu năbădăi”, cum s-ar spune la noi?

Eu o să vorbește drăguț cândva” scrisă de umoristul american David Sedaris este o carte pe care o putem folosi dacă ne dorim o toamnă plină de haz. David Sedaris este un autor care creează un spectacol din orice: amintiri din viața sa, slujbele care de care mai ciudate pe care le-a avut, cum a încercat să învețe limba franceză și ce-a ieșit până la urmă sau o familie în care s-au adunat indivizi cu apucături ciudate, dar pe care Sedaris nu i-ar schimba pentru nimic în lume. „Eu o să vorbește drăguț cândva” este o colecție de eseuri care a fost în topul bestsellerurilor din Statele Unite. Volumul are două părți. Prima cuprinde treisprezece eseuri autobiografice, în care Sedaris povestește cu mult umor despre copilăria sa petrecută in Carolina de Nord, despre o sâsâială teribilă care l-a complexat în copilărie și a necesitat intervenția logopedului, despre fratele, sora și tatăl său care par adunați cu furca în aceeași familie, înclinațiile homosexuale și o serie de joburi de te miri unde le-a găsit. Partea a doua a cărții cuprinde escapada franceză a lui Sedaris și partenerului său, Hugh și tentativele sale de a se acomoda cu această țară, inclusiv cele lingvistice. Ce a ieșit trebuie neapărat citit, pentru că este foarte amuzant!

Considerat unul dintre cei mai comici scriitori americani contemporani, Paul Beatty oferă cititorilor în romanul „Io contra Statele Unite ale Americii” o satiră mușcătoare a societății americane moderne. Personajul principal, Io, ajunge în fața Curții Supreme pentru infracțiunea de a deține un sclav. Însă intențiile lui Io, fermier de succes în ghetoul său și fiul unui om de știință, sunt exact pe dos: vrea să combată segregaționismul, dar într-o manieră originală. Adică, reinstaurând zonele separate pentru albi și cei de culoare și, de ce nu, reinstaurând sclavia. Ideea îi vine de la o inițiativă a vecinului său afro-american Hominy, care crede că astfel va fi recuperată demnitatea ghetoului Dickens. „Adevărata libertate înseamnă să ai dreptul de a fi sclav. Libertatea să-mi pupe curu’ negru postbelic”. E un raționament și acesta! Acțiunile antirasiste ale lui Io au efectul de a-i scoate din pepeni și pe cetățenii albi și pe cei de culoare. Iar ce urmează este o nebunie de proporții apocaliptice, extrem de amuzantă. Romanul lui Paul Beatty a fost câștigătorul premiului Man Booker 2016. De altfel, autorul lui „Io contra Statele Unite ale Americii” este primul american care câștigă această distincție literară.

Voi ce cărți amuzante ați mai citit în ultima vreme?

Photo by Lesly Juarez on Unsplash