Se știe prea bine că literatura are darul de a ne face mai empatici, nu numai cu personajele din romane pe care ajungem să le îndrăgim, ci și cu oamenii de lângă noi. Datorită relaționării cu acestea, universul experiențelor se extinde și înțelegem situații pe care poate nu le-am trăit, ci le-am experientat doar la nivel mental. Scriitorii pun parte din gândurile și sufletele lor în cărțile pe care le scriu, iar acestea (mai ales dacă autorul e înzestrat) ajung până la noi. Vă propunem astăzi să descoperim 3 romane în care iubitorii de cărți au rolul principal. S-ar putea să fim și mai empatici cu aceștia, pentru că se află într-o ipostază care ne e foarte familiară și nouă, alți iubitori de cărți.

Sperăm ca și voi, la fel ca noi, să fiți pasionați de romanele lui Arturo Perez-Reverte, scriitorul care a ridicat thrillerul pe o treaptă foarte înaltă. Membru al Academiei Regale Spaniole, Perez-Reverte este tradus în 50 de țări și considerat „Maestrul thrillerului intelectual”. Fost corespondent în diverse zone de război ale lumii, Arturo Perez-Reverte stăpânește perfect arta creării suspansului, pe care o împletește cu o scriitură elegantă și un stil narativ fluid, foarte vizual, care te face să nu te poți desprinde de roman. „Clubul Dumas”, una dintre cărțile cele mai apreciate de critici ale scriitorului spaniol, este un volum în care iubitorii de cărți au rolul principal. Autorul plasează acțiunea în zona anticariatelor, a celor care se ocupă de cărți vechi și valoroase, unele dintre ele foarte primejdioase. Anticarul Lucas Corso, un împătimit al cărților rare, trebuie să stabilească autenticitatea unui manuscris – un capitol din „Cei trei muschetari” de Dumas – și să descopere dacă mai există vreo copie a lucrării „A noua poartă”, arsă pe rugul pe care și-a găsit sfârșitul și autorul ei, în veacul al 17-lea. Se spune că o carte cuprinde între copertele ei un univers întreg. Lucas Corso și Irene Adler, femeia care decide să îl ajute, sunt proiectați într-o serie de aventuri periculoase, care-i poartă în multe colțuri ale continentului. La acest nivel, lumea iubitorilor de cărți rare este primejdioasă, plină de secrete și inamici care sunt în stare să ucidă, de la colecționari obsedați de pasiunea lor, până la închinători la forțe demonice. Roman cu multe referințe livrești, „Clubul Dumas” este un omagiu adus lui Alexandre Dumas, fără a-l ignora însă nici pe A.C. Doyle, creatorul lui Sherlock Holmes.

Deși mulți o consideră o carte pentru copii, „Povestea fără sfârșit” a lui Michael Ende este o carte în care un adult va descoperi mult mai multe semnificații. Așadar, cea mai bună variantă este să o citim împreună cu copiii. Lui Bastian Balthasar Bux, un puști de zece ani, disprețuit de colegi pentru că e cam plinuț și fricos îi revine sarcina de a salva lumea. El este un ales, fără voia sa, pentru că iubește să citească, are o imaginație foarte bogată și crede că lumea poate deveni mai bună – dacă nu stai cu mâinile în sân. Micul iubitor de cărți pătrunde prin intermediul pasiunii cu care citește povestea în Fantazia, ținut magic, lume a poveștilor aflată în pericol de a dispărea, pentru că cea care îl conduce, Crăiasa Copilă, este grav bolnavă. Poate fi salvată doar de cineva care pătrunde în Fantazia și îi dă un nou nume. Micul Bastian are o grea responsabilitate: dacă Fantazia este distrusă, făpturile de acolo vor invada lumea și, transformate în minciuni, vor otrăvi sufletele oamenilor. Iar fără imaginație și visuri, lumea oamenilor nu are cum să supraviețuiască. Deși a avut mai multe ecranizări, suntem convinși că o astfel de carte va deschide celor mici apetitul pentru lectură.

Umbra vântului” de Carlos Ruiz Zafón este un alt roman în care un iubitor de cărți devine protagonist al acțiunii. În stilul care l-a consacrat, scriitorul spaniol imaginează o narațiune în stilul romanului gotic, plină de aventuri, mistere și crime, dar totodată aduce un elogiu literaturii, ca memorie a lumii în care trăim. Deși acțiunea este plasată în Barcelona anului 1945, atmosfera cărții este atemporală, personajele putând fi plasate, la fel de bine, în Evul Mediu. Daniel Sempere, fiul unui anticar, este dus de tatăl său la Cimitirul Cărților Uitate, loc în care se află cărțile neiubite de nimeni. Conform tradiției, dar și printr-un straniu joc al sorții, din uriașa bibliotecă, citadelă a cărților fără stăpân, Daniel Sempere alege volumul „Umbra vântului”, unicul exemplar rămas din cărțile scriitorului Julian Carax. Romanul este o carte fascinată, pe cât este și primejdioasă. Și cu cât Daniel Sempere va încerca să protejeze volumul și să cerceteze viața misterioasă a autorului, cu atât aventurile prin care va trece îl vor pune în situații extreme.

Voi ați citit vreuna dintre aceste cărți? Care v-a plăcut cel mai mult?

Photo by Marcos Gabarda on Unsplash