Romanul istoric a cunoscut o nouă perioadă de strălucire în ultima perioadă: tânjim după povești pasionale din trecut, după epopei ale unor timpuri în care viața era mai simplă și totodată mai complicată decât azi. Ca cititori, sperăm ca interesul pentru ficțiunea cu picioarele adânc înfipte în realitate să nu scadă niciodată și ca prin intermediul cărților să putem învăța lecțiile prețioase din viața înaintașilor noștri. Îți prezentăm în rândurile de mai jos 3 astfel de titluri: romane istorice care te vor captiva încă de la prima pagină și pe care nu o să le mai poți abandona! Iată ce îți propunem!

3 romane istorice de care nu o să te mai poţi dezlipiPublicată în 2015, „Privighetoarea” a făcut ravagii printre cititori, petrecând nu mai puțin de 20 de săptămâni pe lista de bestseller a The New York Times. Nici nu e de mirare, dat fiind faptul că scriitoarea americană Kristin Hannah a adus laolaltă tot ceea ce e mai ispititor în acest gen: un moment istoric cu încărcătură emoțională aproape insuportabilă și tragism palpabil (Al Doilea Război Mondial), două protagoniste complexe, fiecare eroină în felul său, cu propriile defecte (surorile Vianne și Isabelle) și, firește, răsturnări de situație și un deznodământ care îți sfâșie inima (pe care nu ți le vom împărtăși). „Privighetoarea” începe cu narațiunea la persoana întâi a unei femei aflate în brațele morții, al cărei nume nu îl cunoaștem și al cărei destin tragic ne este sugerat. Cartea se mută apoi în Franța anului 1939, pe când naziștii invadau Parisul și apoi întreaga țară, acoperind cerul cu avioane și zguduind pământul de bombe. Vianne duce dorul soțului ei plecat pe front și este obligată să trăiască în aceeași casă cu un căpitan german chipeș și de o blândețe care o uimește. Sora sa, Isabelle, e o adolescentă rebelă de 18 ani care se îndrăgostește de un partizan și decide apoi să devină parte a Rezistenței franceze. Deși, la un moment dat, „Privighetoarea” se citește ca un scenariu de film în care fiecare oroare a războiului pare să se petreacă simultan în viața bietelor noastre surori, iar Kristin Hannah comite câteva erori care demonstrează că nu avem de-a face cu un scriitor francez, prima carte de pe lista de romane istorice te va acapara, pur și simplu, și nu o vei putea părăsi până ce nu vei ajunge la finalul său.

3 romane istorice de care nu o să te mai poţi dezlipi

Nu credem să existe un eveniment istoric mai disecat în literatură decât Al Doilea Război Mondial, dar suntem de părere că fiecare poveste merită și trebuie citită. Dacă protagonistele din „Privighetoarea” se plângeau că războiul este întotdeauna despre bărbați și revendicau locul central al femeilor, cele care susțin și sprijină spatele frontului, ideea este întărită de cele trei personaje principale din „Când înflorește liliacul” de Martha Hall Kelly. Deși titlul a fost recomandat intens fanilor romanului lui Kristin Hannah, în realitate, între cele două opere există multiple diferențe. În primul rând, „Când înflorește liliacul” te va ameți cu o perspectivă mult mai generoasă, întinzându-și acțiunea pe suprafața a două continente și pe parcursul a 20 de ani, un aspect inedit și atât de bine primit în lumea romanului istoric despre Al Doilea Război Mondial, care rareori atinge perioada postbelică. Ne trezim în vâltoarea New York-ului interbelic, în care Caroline Ferriday, o fostă actriță și socialite, devine voluntară la consulatul francez și se îndrăgostește de un actor căsătorit. La mii de kilometri distanță, Kasia Kuzmerick e o adolescentă poloneză a cărei viață liniștită e dată peste cap de ocuparea țării sale de către naziști. Kasia devine curier pentru Rezistență și, atunci când e prinsă, va fi trimisă în înfiorătorul lagăr Ravensbruck, ce a rămas întipărit pe firul istoriei pentru experimentele groaznice făcute pe tinerele femei. Trioul protagonistelor e completat de Dr. Herta Oberhauser, un chirurg de geniu ce-și va începe misiunea pe front și care va ajunge să facă experimente tocmai pe Kasia. Autoarea Martha Hall Kelly a depus o muncă de cercetare ireproșabilă și și-a bazat două dintre protagoniste, pe Ferriday și Oberhauser, pe personaje reale, în timp ce adolescenta Kasia și sora sa sunt la rândul lor inspirate de eroine de pe front. Narațiunea e dificilă, evenimentele îți vor sonda adânc în inimă, dar ceea ce individualizează „Când înflorește liliacul” de multitudinea de romane istorice despre Al Doilea Război Mondial e existența perspectivei opuse, a Doctorului Oberhauser, convinsă de faptul că experimentele sunt justificate. Umanitatea, tragedia, speranța, curajul și bunătatea fac din „Când înflorește liliacul” un must-read pentru societatea actuală.

3 romane istorice de care nu o să te mai poţi dezlipiDeși la un moment dat, atunci când privești varietatea de romane istorice de pe piață, poți avea impresia că în ficțiune nu s-a scris decât despre Al Doilea Război Mondial, lucrurile nu stau deloc așa. O dovedește chiar ultima carte de pe lista noastră, The Romanov Empress: A Novel of Tsarina Maria Feodorovna de C. W. Gortner. De data aceasta, pornim în călătorie alături de tânăra prințesă daneză Maria, cea care avea să devină soția Țarului rus Alexandru al Treilea, urmând să guverneze cu măiestrie, alături de el, o țară aflată pe muchia prăpastiei. Atunci când soțul său încetează din viață și frâiele uriașului imperiu sunt preluate de mult prea fragilul Nicolae, Maria este singura care mai poate salva Rusia de la colaps. Așa cum o știi prea bine, misiunea sa e imposibilă atunci când contra sa stau Împărăteasa Alexandra și fascinația sa pentru misticul Rasputin. Cu toate acestea, The Romanov Empress: A Novel of Tsarina Maria Feodorovna nu suferă câtuși de puțin de pe urma deznodământului lipsit de surprize și te va captiva cu povestea impecabil spusă, cu bogăția de intrigi și cu splendorile demult apuse ale unei epoci grandioase. Cartea are de câștigat și de pe urma personajelor complexe, dar și datorită abilității autorului de a nu se pierde în detalii și de a ne conduce cu înțelepciune pe rutele întortocheate ale unei epoci cu războaie, revoluții și masacre.

Tu ce părere ai despre aceste 3 romane istorice? Care dintre titlurile de mai sus îți face cu ochiul în această toamnă, promițând să te poarte pe aripile unor vremuri demult apuse?